Χάος με τις φήμες για τον «θάνατο» του ηγέτη της Κούβας

Την «είδηση» του θανάτου του Φιντέλ Κάστρο, του θρυλικού ηγέτη της Κούβας, μεταδίδουν την τελευταία ώρα αρκετά μέσα ενημέρωσης ανά τον κόσμο. Αν και η πληροφορία προς το παρόν δεν έχει ούτε επιβεβαιωθεί, ούτε διαψευσθεί επισήμως, όλα δείχνουν πως είναι αναληθής με την παρεξήγηση να οφείλεται σε μια απλή… συνωνυμία.
Το θάνατο του πρώην κουβανού ηγέτη αναμετέδωσε και το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa επικαλούμενο ισπανόφωνα μέσα ενημέρωσης. Στη συνέχεια τη δημοσιοποίησε η ιταλική Corriere Della Sera, η οποία ωστόσο αργότερα απέσυρε την ανάρτηση.

Μία από τις εφημερίδες που έσπευσαν να μεταδώσουν την είδηση ήταν η ισπανόφωνη κουβανική εφημερίδα με έδρα το Μαιάμι, El Diario Las America. Παρόλα αυτά, με νέα της ανάρτηση η οποία τιτλοφορείται «Ένταση και σύγχυση για τις φήμες θανάτου του Φιντέλ Κάστρο», άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να πρόκειται για παρεξήγηση.

Τη φήμη πυροδότησαν η μακρά απουσία του Φιντέλ από τη δημόσια σκηνή σε συνδυασμό με την προγραμματισμένη για σήμερα συνέντευξη της κουβανικής κυβέρνησης.

Ο πατέρας του Φιντέλ Κάστρο Οτίγκα, Ραίλα, είναι θαυμαστής του ομώνυμου ηγέτη της Κούβας, γι' αυτό και έδωσε το όνομά του στον γιο του.
Ο πατέρας του Φιντέλ Κάστρο Οτίγκα, Ραίλα, είναι θαυμαστής του ομώνυμου ηγέτη της Κούβας, γι' αυτό και έδωσε το όνομά του στον γιο του.
Αν και προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημη πληροφόρηση, φαίνεται πως πρόκειται απλώς για παρεξήγηση: Πριν από πέντε ημέρες βρέθηκε νεκρός ο γιος του ηγέτη της αντιπολίτευσης στην Κένυα. Μια πληροφορία που λίγη αξία θα είχε για τα διεθνή μέσα αν ο νεκρός δεν είχε το όνομα Φιντέλ Κάστρο Οτίγκα.

Σημειωτέον πως σήμερα συμπληρώνονται 56 χρόνια από την ημέρα που ο Επαναστατικός Στρατός μπήκε στην Αβάνα, επέτειος που γιορτάζεται με ιδιαίτερη επισημότητα στο νησί.

Η τελευταία φορά που ο Φιντέλ Κάστρο έκανε δημόσια εμφάνιση ήταν τον περασμένο Ιούλιο, όταν είχε συναντηθεί με τον ρώσο ηγέτη, Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ τον Αύγουστο είχε υπογράψει ένα διεθνές μανιφέστο για την «υπεράσπιση της Παλαιστίνης», με το οποίο καλούσε το Ισραήλ να σεβαστεί τις αποφάσεις του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών και να αποσυρθεί από τη Λωρίδα της Γάζας, τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

πηγή

Φήμες περί θανάτου του Φιντέλ Κάστρο

Νεκρός ο Φιντέλ Κάστρο;

Συνέντευξη Τύπου στην Αβάνα μετά τις φήμες περί «θανάτου» του

Αμερικανικά μίντια: Πέθανε ο Φιντέλ Κάστρο

Σύγχυση έχουν προκαλέσει οι φήμες περί θανάτου του Φιντέλ Κάστρο

Corriere della Sera: Πέθανε ο Φιντέλ Κάστρο – όργιο φημών στα