Με συγκρατημένα θετική διάθεση και επιφυλακτικά βήματα συνεχίζεται για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση η ανοδική κίνηση πάνω από τις 800 μονάδες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας,

ενόσω στο εσωτερικό μαίνεται η προεκλογική αντιπαράθεση και στις διεθνείς αγορές το κλίμα διαμορφώνεται από την νέα μεγάλη υποχώρηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου αλλά και τις προσδοκίες για τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ. 

Εμφανής αρχικά η «αυτοσυγκράτηση» των αγοραστών στην αγορά της Αθήνας μετά το χθεσινό μίνι ράλι και το +7,7% των τελευταίων ημερών από τα χαμηλά των 757 μονάδων, δικαιολογείται όχι μόνο από το ευρύτερο κλίμα, αλλά και από το γεγονός πως τεχνικά ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται αντιμέτωπος με την πρώτη ζώνη ενισχυμένων αντιστάσεων. 

Στις 810 μονάδες είναι τα χαμηλά της 12ης και 31ης Δεκεμβρίου ο κινητός μέσος όρος 10 ημερών και η άνω πλευρά του καθοδικού καναλιού που έρχεται από τις 889 μονάδες, ενώ λίγο ψηλότερα στις 818 μονάδες διέρχεται η ισχυρή αντίσταση που ισοδυναμεί με το 61,8% ποσοστό διόρθωσης όλης της ανοδικής κίνησης από τις 471 μέχρι τις 1379 μονάδες. Εύλογα η αγορά κάνει κράτει σε αυτά τα επίπεδα καθώς η τάση παραμένει έντονα πτωτική και κάθε κίνηση προς τα πάνω ενσωματώνει μεγάλο βραχυπρόθεσμο ρίσκο για τους αγοραστές, πολύ δε μάλλον όταν μέρος του παιχνιδιού προεξόφλησης μεταφέρεται  αυτή την εβδομάδα στα παράγωγα λόγω της λήξης των συμβολαίων Ιανουαρίου, όπου από χθες το discount των ΣΜΕ του FTSE Large Cap 25 έχει περιοριστεί σε σχέση με την υποκείμενη αγορά και παραμένει οριακό (257 μονάδες).

Στην πρώτη ώρα των συναλλαγών οι κινήσεις είναι απολύτως ελεγχόμενες, με μια πρώτη αποτυχημένη δοκιμή του Γενικού Δείκτη να κινηθεί προς τα χθεσινά υψηλά να τερματίζεται στις 813 μονάδες (+0,55%), εν συνεχεία οι τιμές να διολισθαίνουν μέχρι τις 806 μονάδες (-0,29%) και μια τρίτη ανοδική προσπάθεια να βρίσκεται σε εξέλιξη με τον Γενικό Δείκτη να ενισχύεται πάνω από 1,2% προϊδεάζοντας για διεύρυνση της ανοδικής κίνησης στη συνέχεια.  

Ανοδικά ο επόμενος βραχυπρόθεσμος στόχος είναι οι 830 μονάδες (μεσαία λωρίδα Bollinger), οι 850 και οι 900 μονάδες όπου βρίσκεται η άνω λωρίδα Bollinger.

Απουσιάζουν προς ώρας οι μεγάλοι αγοραστές στον τραπεζικό κλάδο που χθες έκαναν τη διαφορά, ο κλαδικός δείκτης ωστόσο παραμένει σε απόσταση βολής από τις 100 μονάδες και διαμορφώνεται σήμερα στις 95 μονάδες με μικρές απώλειες κατά 0,4%. Στην Eurobank συνεχίζεται η ανταλλαγή πακέτων και από νωρίς σήμερα άλλαξαν χέρια 23 εκατ. τεμάχια στα 0,1910 ευρώ σε συνέχεια των χθεσινών προσυμφωνημένων συναλλαγών. Στην Εθνική οι αγοραστές οδήγησαν αρχικά μέχρι τα 1,39 ευρώ τη μετοχή (+2,2%), ενώ στην Alpha ο τίτλος κινείται με άξονα τα 0,4740-0,4640 ευρώ και η Πειραιώς υποχωρεί μέχρι και 1% χαμηλότερα με πολύ μικρές συναλλαγές.  Οι τραπεζικοί τίτλοι έχουν και σήμερα το υψηλότερο μερίδιο των συναλλαγών με πάνω από εκατ. ευρώ σε σύνολο 19 εκατ. ευρώ.    

Οι μετοχές της «πραγματικής οικονομίας» έχουν πάρει τη σκυτάλη της ανόδου στον FTSE Large Cap με τις Τέρνα Ενεργειακή, Folli Follie και Jumbo να ενισχύονται σε ποσοστό 3%, ακολουθούμενες από τις Ελλάκτωρ, Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Βιοχάλκο ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, κ.α