Η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας (Swiss National Bank – SNB) αιφνιδίασε σήμερα τις αγορές ανακοινώνοντας ότι μειώνει το επιτόκο του ελβετικού φράγκου στο -0,75%, ενώ παράλληλα διακόπτει την ελάχιστη συναλλαγματική ισοτιμία του 1,20 ελβετικά φράγκα ανά ευρώ.

Στις 11:30 και μετά την ανακοίνωση της SNB, επικράτησε προς στιγμή «πανικός» στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος, με το ελβετικό νόμισμα να ενισχύεται κατά περίπου 30% σε σχέση με το ευρώ (0,805 φράγκα ανά ευρώ) και 25% συγκριτικά με το δολάριο (88 φράγκα ανά δολάριο).

Η ελάχιστη συναλλαγματική ισοτιμία έναντι του ευρώ και των άλλων νομισμάτων μπήκε σε εφαρμογή το Σεπτέμβριο του 2011, στην κορύφωση της κρίσης του ευρώ όταν οι επενδυτές αναζητούσαν μαζικά καταφύγιο στο ελβετικό φράγκο εκτοξεύοντας στα ύψη την ισοτιμία του έναντι των άλλων νομισμάτων και ιδιαίτερα του δολαρίου.

Τότε η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας έβαλε την ελάχιστη συναλλαγματική ισοτιμία για να αντιμετωπιστεί η απειλή του αποπληθωρισμού και να προστατέψει τους εξαγωγείς και την οικονομία της χώρας.

Σήμερα, η ελβετική κεντρική τράπεζα στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι οι λόγοι αυτοί πλέον δεν συντρέχουν. Πράγματι τον Σεπτέμβριο του 2011 η ισοτιμία του ελβετικού φράγκου έναντι του δολαρίου ήταν στα επίπεδα του 1,35 και είχε υποχωρήσει κάτω από τα επίπεδα του 1 δολαρίου πριν την κίνηση της ελβετικής κεντρικής τράπεζας για να διαμορφωθεί περί το 1,30 δολάρια μετά την απόφαση.

Στο γράφημα ισοτιμία ευρώ/ελβετικού φράγκου

Ανάλογη είναι και η εξέλιξη της ισοτιμίας του ελβετικού φράγκου με άλλα νομίσματα όπως το ευρώ και η στερλίνα.

Σύμφωνα με την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας οι τάσεις ενίσχυσης του ελβετικού νομίσματος που σημειώνονται σήμερα θα υποχωρήσουν τις επόμενες ημέρες και οι ισοτιμίες του θα σταθεροποιηθούν σε επιθυμητά επίπεδα.

Αναλυτές εκτιμούν ότι σ΄αυτό θα συμβάλλει και η αναμενόμενη απόφαση για ποσοτική χαλάρωση από την ΕΚΤ στις 22 Ιανουαρίου.

Η ενίσχυση του ελβετικού φράγκου είναι άσχημο νέο για όσους έχουν λάβει δάνεια στο ελβετικό νόμισμα, κάτι που ήταν αρκετά δημοφιλές στα μέσα της περασμένης δεκαετίας αλλά και παλαιότερα επί δραχμής εξαιτίας των χαμηλών ελβετικών επιτοκίων.

Παρηγοριά στους δανειολήπτες αυτούς πάντως αποτελεί η μείωση των επιτοκίων του φράγκου που ανακοίνωσε παράλληλα η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας, η οποία πάντως δεν αντισταθμίζει την επιβάρυνση από την αλλαγή της ισοτιμίας.

Πηγή