Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκαθαρίσει πως περιμένει ότι η Ευρώπη θα δεχθεί να κάνει συμβιβασμούς για το ελληνικό χρέος. Σε συνέντευξη του στην αμερικάνικη εφημερίδα τόνισε πως δεν θα απειλήσει με χρεοκοπία, λέγοντας πως είναι προς το συμφέρον όλων να υπάρξει συμβιβασμός. 

To πορτραίτο του Αλέξη Τσίπρα σκιαγραφούν σε δημοσίευμα τους οι New York Times, στο οποίο υποστηρίζουν ότι ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ έχει μετριάσει τις θέσεις του στην πορεία προς την ανάληψη της εξουσίας.

Όπως επισημαίνει η αμερικάνικη εφημερίδα, το 2012 ο 40χρονος Τσίπρας παρουσιαζόταν ως ένας ακραίος αριστερός πολιτικός που θα απειλούσε το ευρώ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την παγκόσμια οικονομία αν εφάρμοζε τις απειλές του να αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει και να φύγει από την ευρωζώνη.

Σήμερα, είναι επικεφαλής ενός αριστερού κόμματος το οποίο έχει υιοθετήσει μια πιο ήπια πολιτική και έχει διαύλους επικοινωνίας με ηγέτες σε όλο τον κόσμο, υποστηρίζουν οι NYT. «Αυτές τις ημέρες ο κ. Τσίπρας είναι πιο πιθανό να μιλήσει για διαπραγμάτευση και την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος απαλλαγμένο από την διαφθορά, παρά να ταχθεί υπέρ μιας χρεοκοπίας» γράφει η αμερικάνικη εφημερίδα.

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκαθαρίσει πως περιμένει ότι η Ευρώπη θα δεχθεί να κάνει συμβιβασμούς για το ελληνικό χρέος. Σε συνέντευξη του στην αμερικάνικη εφημερίδα τόνισε πως δεν θα απειλήσει με χρεοκοπία, λέγοντας πως είναι προς το συμφέρον όλων να υπάρξει συμβιβασμός.

«Ας υποθέσουμε πως σας χρωστάω ένα εκατομμύριο δολάρια» ανέφερε. «Ξέρετε ότι έχετε δύο επιλογές: α) να μου δώσετε την ευκαιρία να έχω κάποιο εισόδημα ώστε να μπορώ να σας τα δώσω πίσω, ακόμα και το 50% ή β)να με αφήσετε να τα χάσω όλα, να χρεοκοπήσω και να μην πάρετε τίποτα πίσω. Τι θα επιλέγατε ;» δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους NYT ο κ. Τσίπρας υπόσχεται τελικά ένα λαϊκιστικό όραμα στους ψηφοφόρους του. Τους έχει υποσχεθεί ότι την πρώτη ημέρα που θα αναλάβει τα καθήκοντα του θα προσφέρει ηλεκτρικό ρεύμα σε όσα νοικοκυριά έχει κοπεί η σύνδεση από την ΔΕΗ ΔΕΗ -2,65% και θα διανείμει κουπόνια για τρόφιμα. «Ο ίδιος και οι υποστράτηγοι του έχουν επίσης κυρύξει πόλεμο στους ολιγάρχες που έχουν κυριαρχήσει στην Ελλάδα οικονομικά και πολιτικά για δεκαετίες» γράφει το δημοσίευμα.

Οι επικριτές στο εσωτερικό και η “θετική έκπληξη” στην Ε.Ε.

Η αμερικάνικη εφημερίδα επισημαίνει ότι οι επικριτές του Αλέξη Τσίπρα φοβούνται ότι αυτός και οι σύμβουλοι του διευθύνουν μια ομάδα νεών ανθρώπων που έχουν προσελκύσει υποστηρικτές με διαφορετικές απόψεις, από Μαρξιστές ως πρώην μέλη του ΠΑΣΟΚ, ένα μείγμα που θα είναι δύσκολο να καθοδηηγθεί.

Ορισμένα μέλη της επιχειρηματικής κοινότητας ανησυχούν ότι το κόμμα μιλάει περισσότερο για την ανθρωπιστική κρίση στη χώρα παρά για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την τόνωση της ανάπτυξης.

«Οι πολιτικοί του αντίπαλοι έχουν προσπαθήσει να τον παρουσιάσουν ως ένα επικίνδυνο ακραίο πολιτικό που θα οδηγήσει την Ελλάδα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κ. Τσίπρας απάντησε γελοιοποιώντας τους επικριτές του, λέγοντας πως έχει διαβάσει ότι θα απαγορεύσει τις θρησκευτικές εικόνες, θα μπλοκάρει την πρόταση για την κατασκευή ενός ποδοσφαιρικού σταδίου και θα κηρύξει παράνομο το κυνήγι» γράφουν οι NYT.

Ο ίδιος είπε πως με όλα αυτά που έχουν διαβάσει για αυτόν οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκκπλήσσονταν πάντοτε θετικά από το ότι είναι ένας λογικός άνθρωπος που μπορεί να συζητήσει διαφορετικές ιδέες. «Από μια άποψη οι επικρτικές μου έκαναν χάρη» τόνισε.