Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι γνώριζε από την αρχή την ύπαρξη των μυστικών λογιστικών βιβλίων του Λαϊκού Κόμματος, 

στο οποίο είναι επικεφαλής, υποστήριξε την Παρασκευή ο πρώην ταμίας του κόμματος ο οποίος εμπλέκεται σε μια σειρά υποθέσεων διαφθοράς.

Σύμφωνα τα όσα δήλωσε, ο Μαριάνο Ραχόι γνώριζε την ύπαρξη του “ταμείου” Β του PP(Λαϊκό Κόμμα – Συντηρητικό) από την αρχή. Οι δηλώσεις του Λουίς Μπάρθενας στους δημοσιογράφους, έγιναν την επομένη της απελευθέρωσής του με περιοριστικούς όρους, έπειτα από 19 μήνες που πέρασε προφυλακισμένος.

Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε, το μυστικό αυτό ταμείο τροφοδοτούσε αδήλωτες πληρωμές που γίνονταν σε πολλά ανώτερα και ανώτατα στελέχη του κόμματος και είχε δημιουργηθεί το 1987.

Οι δηλώσεις του Μπάρθενας, όπως ήταν φυσικό, ανατροφοδότησαν ήδη τις συζητήσεις για αυτήν την υπόθεση στην Ισπανία, τη στιγμή που σε λιγότερο από ένα έτος θα διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές και την ώρα που πολλά στελέχη του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος αντιμετωπίζουν διώξεις στο πλαίσιο μιας από τις υποθέσεις, της λεγόμενης «Γκιρτέλ».

Υπενθυμίζεται ότι ο Μπάρθενας ήταν οικονομικός διαχειριστής και κατόπιν ταμίας του PP, από το 1990 ως το 2009. Ο Ραχόι είναι επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος από το 2004.

Από τη δική του πλευρά ο Κάρλος Φλοριάνο, εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, δήλωσε πως «το PP δεν είχε ποτέ κι ούτε θα έχει ποτέ μυστικά ταμεία».