Τι είπε η καγκελάριος στην κοινοβουλευτική ομάδα του CDU/CSU

Έκπληκτη αλλά και κατηγορηματικά αντίθετη σε πιθανό αίτημα από τον Αλέξη Τσίπρα για μείωση του χρέους της χώρας δηλώνει η καγκελάριος Μέρκελ, όπως τόνισε σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών (CDU).

“Η ευθύνη για τις επόμενες κινήσεις βρίσκεται πλέον στην ελληνική πλευρά” δήλωσε η καγκελάριος.

Σύμφωνα με την Μέρκελ, η οποία επανέλαβε τις απόψεις τόσο του Β. Σόιμπλε, όσο και του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ότι τα χαμηλά επιτόκια -με τα οποία αποπληρώνει η Ελλάδα το χρέος της-, καθώς και το γεγονός πως η χώρα μας δεν καταβάλει τόκους στην Ε.Ε. μέχρι το 2020, δεν καθιστούν επιτακτική την ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους.

Υπογράμμισε επίσης πως η τελευταία δόση προς την Ελλάδα πρέπει να δοθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, κάτι που θα γίνει μόνο αν η ελληνική κυβέρνηση συμμορφωθεί με τους όρους του προγράμματος.  

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με το Reuters, η Μέρκελ δήλωσε ότι θα περιμένει τις προτάσεις του Έλληνα πρωθυπουργού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο συγχαρητήριο τηλεγράφημα που απέστειλε στον Αλέξη Τσίπρα, η καγκελάριος του επισημαίνει ότι αναλαμβάνει την εξουσία σε μια δύσκολη περίοδο και εκφράζει την ελπίδα η συνεργασία μαζί του να συμβάλει στην εμβάθυνση των παραδοσιακά καλών σχέσεων των δύο λαών.

Οι σκληροί Χριστιανοδημοκράτες

Την ίδια ώρα, οι βουλευτές του συντηρητικού κόμματος δεν θα υποστηρίξουν ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα, δηλώνει ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Michael Grosse-Broemer, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

“Δεν θέλουμε η Ελλάδα να αφήσει το ευρώ αλλά λέμε ότι θα πρέπει να συνεχίσει να σέβεται τους κανόνες”, δήλωσε. 

“Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να συνεχίσει να δουλεύει στην ανταγωνιστικότητα της. Και είμαστε πρόθυμοι να συνεχίσουμε να παρέχουμε αλληλεγγύη όσο πληρούνται οι προϋποθέσεις σε αντάλλαγμα”.

Καρφιά Σόιμπλε

“Δεν υπάρχει λόγος να αναζητηθεί νέο μείγμα πολιτικής για την Ελλάδα”, δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας στην επιτροπή νομισματικών και οικονομικών υποθέσεων του ευρωκοινοβουλίου. 

Παραδέχτηκε ότι το μνημόνιο δεν έφερε στην Ελλάδα τα επιθυμητά αποτελέσματα –όπως συνέβη σε άλλες χώρες– αλλά απέδωσε την αποτυχία στις επιλογές της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν αξιοποίησε πλήρως τη βοήθεια που της δόθηκε και αφήνοντας σαφείς αιχμές για τις κυβερνήσεις που κλήθηκαν να υλοποιήσουν τα μνημόνια.

Προειδοποίηση

“Μοιραίες συνέπειες” για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα είχε ενδεχόμενη διακοπή του προγράμματος βοήθειας, προειδοποιεί το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας Γιοάχιμ Νάγκελ, σε συνέντευξή του στη Ηandelsblatt.

WP: Εφικτή η συμφωνία

Η Ουάσιγκτον Ποστ, σε κύριο άρθρο της, τονίζει ότι “η νέα ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να επιτύχει συμφωνία για το χρέος”.

Ως ο de facto οικονομικός διαπραγματευτής της Ευρώπης, όπως επισημαίνεται, η κ. Μέρκελ δεν μπορεί να σκληρύνει πολύ τη διαπραγμάτευση με την Αθήνα, αν δεν θέλει να επιταχύνει μια εξαιρετικά επικίνδυνη έξοδο από το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, ούτε μπορεί να υποκύψει στις απαιτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ για ελάφρυνση του χρέους, καθώς και άλλες χώρες θα ψήφιζαν υπέρ ανάλογων κομμάτων.

Στη συνέχεια, υποστηρίζεται ότι σε σχέση με την Ελλάδα, είναι σχετικά εύκολη η επέκταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων από τη στιγμή που το 90% του χρέους των 268 δισ. δολαρίων βρίσκεται στα χέρια κυβερνήσεων και πολυμερών οργανισμών και όχι ιδιωτών ομολογιούχων. 

Η κ. Μέρκελ οφείλει να παράσχει αυτή τη διευκόλυνση στον Αλέξη Τσίπρα, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα εμμείνει στο να δαπανήσει την πρόσθετη ρευστότητα για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, όπως ανέφερε περιστασιακά κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Πάγος από Μέρκελ για το χρέος και από Σόιμπλε για τους φόρους