λέει σε συνέντευξή του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβολίου, ενώ με άρθρο του ασκεί κριτική στην στάση της Αθήνας για το θέμα των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας

Συνέντευξη στο πρώτο θέμα

Ανοίγει τα χαρτιά του λίγη ώρα πριν φτάσει στην Αθήνα για να δει τον πρωθυπουργό – Τι εκτιμά για την αναδιάρθρωση του χρέους, για την πιθανότητα ενός Grexit και για τον κίνδυνο ενός «ντόμινο» στον ευρωπαϊκό Νότο

Η πρόσφατη πρωτοβουλία του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, να διαμεσολαβήσει μεταξύ της νέας Ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαϊκών εταίρων, ξεκινά με την σημερινή επίσημη επίσκεψη του Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου στην Αθήνα.

Αναλυτές εκτιμούν πως κύριος στόχος της συνάντησης του κ. Σουλτς με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα είναι εκτός από την ανταλλαγή απόψεων των δύο ανδρών, η δημιουργία και διαμόρφωση κλίματος, το οποίο θα επηρεάσει τη πορεία της αλληλεπίδρασης της Ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους, στον δρόμο για το καθοριστικό Eurogroup του Φεβρουαρίου.

Ο Πρόεδρος Σουλτς μιλάει στο «Πρώτο Θέμα», παραθέτοντας τις σκέψεις του πάνω στις διαπραγματεύσεις μιας «ελληνικής λύσης», την πρωτοβουλία του, τις περαιτέρω κινήσεις στη διαχείριση του ελληνικού χρέους και στην «αλλαγή της παλίρροιας» στην Ευρωπαϊκή πολιτική.

1. Ποιες πιστεύετε πως πρέπει να είναι οι παραχωρήσεις του νέου Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, έτσι ώστε να βρεθεί μια συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση;
Δεν πιστεύω πως είναι η ώρα οι πολιτικοί να κάνουν εικασίες σχετικά με το τι πρέπει να παραχωρήσει η κάθε πλευρά. Ακόμα πιο σημαντικό είναι το πως δεν είναι η ώρα να γίνονται μεγάλες και βαρύγδουπες δηλώσεις από όλες τις πλευρές. Αντιθέτως, όλες οι πολιτικές δυνάμεις, στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, θα έκαναν καλά να σημειώσουν το αποτέλεσμα στην Ελλάδα και να εργαστούν για να δημιουργήσουν ένα εποικοδομητικό περιβάλλον για να διεξαχθούν οι συνομιλίες.

2. Η απόφαση σας να δράσετε ως διαμεσολαβητής μεταξύ της Ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων εταίρων ήταν δική σας πρωτοβουλία; Υπάρχουν φωνές στην Ελλάδα που θεωρούν πως λειτουργείτε εκ μέρους της Καγκελάριου Μέρκελ, πως θα τους απαντούσατε;
Δεν δρω εκ μέρους κανενός, λειτουργώ μόνον με την ιδιότητά μου του Ευρωπαίου πολιτικού με ενδιαφέρον για μια δίκαιη λύση. Εάν μπορώ να προσδώσω στη προσπάθεια για μια δίκαιη λύση τότε θα έχω διαδραματίσει πλήρως τον ρόλο μου.

3. Ποιά η οπτική σας σχετικά με μια Ελληνική λύση; Σύγκρουση, συμβιβασμός, ή παράταση της υπάρχουσας αβεβαιότητας;
Μια λύση για την Ελλάδα θα μπορούσε να βρεθεί μόνο μέσω συμβιβασμού. Αμφότερες πλευρές πρέπει να ακούσουν προσεκτικά και υπομονετικά τις ανησυχίες του άλλου και να είναι έτοιμες να δείξουν ευκαμψία. Η ελπίδα μου είναι ότι μετά την προεκλογική ρητορική, οι δύο πλευρές θα μπορέσουν να μετακινηθούν σε θέσεις συμβιβασμού. Με το να εργαστούν με εποικοδομητικό πνεύμα, μπορούμε να έχουμε μια συμβιβαστική λύση που εξυπηρετεί και τις δύο πλευρές.

4. Πιστεύετε πως η συζήτηση μιας πιθανής αναδιάρθρωσης του Ελληνικού χρέους θα μπορούσε να τεθεί στο τραπέζι;
Δεν πιστεύω πως είναι χρήσιμο να εστιάσουμε τη συζήτηση πλήρως στην αναδιάρθρωση του χρέους.

Σε κάθε περίπτωση, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια πλειοψηφία κρατών μελών που να υποστηρίζει μια αναδιάρθρωση. Θα έλεγα πως αυτό δεν αποτελεί ένα «κλείσιμο πόρτας» αλλά είναι αναγκαίο να είμαστε ειλικρινείς, καθώς φοβάμαι πως το ζήτημα της αναδιάρθρωσης δύναται να μονοπωλήσει την συζήτηση με φτωχά αποτελέσματα.

Αντιθέτως, θα ήταν πολύ πιο αποδοτικό να εστιάζαμε σε μια ευρύτερη θεματολογία επιλογών ως προς το πώς να αξιοποιηθεί το Ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα προς όφελος της οικονομίας, με μακροχρόνιες επενδύσεις που θα οδηγήσουν σε βιώσιμη ανάπτυξη, καταπολέμηση του πελατειακού συστήματος, της φοροδιαφυγής και βελτίωση του φοροσυλλεκτικού μηχανισμού ιδιαίτερα όσον αφορά τους πλουσιότερους Έλληνες.

Αν η Ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίσει αυτά τα ζητήματα τότε θα σταθούμε πλήρως μαζί της.

5. Το κόμμα CDU της Καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ έχει επανειλημμένα τονίσει πως διαφωνεί με οποιαδήποτε περαιτέρω επιβάρυνση του Γερμανού φορολογούμενου για την Ελλάδα. Ποια η γνώμη σας;
Οι φορολογούμενοι κατά μήκους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι μόνον οι Γερμανοί, παρέχουν εγγυήσεις στην Ελλάδα με σημαντικά χρηματικά ποσά. Αυτή είναι η ισχυρή αλληλεγγύη που δείχνει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως αντάλλαγμα, πιστεύω πως είναι δίκαιο να ζητούν να γίνει ότι είναι δυνατόν έτσι ώστε να αποφευχθεί μια κατασπατάληση αυτών των εγγυήσεων.

6. Ζημιώνουν την Ευρωπαϊκή συνοχή αυτοί που μιλούν για πιθανό Grexit;
Ένα Grexit δεν είναι στο συμφέρον κανενός και δεν είναι στην ατζέντα.

7. Με την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, βλέπετε κάποια πιθανή αλλαγή στην πολιτική ισορροπία των κρατών μελών του Νότου;
Πιστεύω πως το πολιτικό κλίμα σε ένα κράτος μέλος έγκειται σε μεγάλο βαθμό στις ιδιαιτερότητες του εκάστοτε μέλους. Υπάρχει μια γενική πολιτική συναίνεση που διαμορφώνεται κατά μήκος όλων των πολιτικών κομμάτων στην Ευρώπη που υποστηρίζει πως χρειάζεται μια αλλαγή πολιτικής. Μια μετακίνηση από την σχεδόν αποκλειστική εστίαση στην δημοσιονομική εξυγίανση, προς έναν ευφυή πολιτικό συνδυασμό διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, υγιών δημοσιονομικών και επενδύσεων με στόχο την τόνωση βιώσιμης ανάπτυξης.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την συνέντευξη στα αγγλικά

Παράλληλα…

Μπορεί ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, να εκφράστηκε θετικά για την Ελλάδα όσον αφορά στα περί «Grexit», ωστόσο άσκησε δριμεία κριτική όσον αφορά στη διαφοροποίηση της χώρας μας από την ευρωπαϊκή γραμμή σχετικά με τη στάση απέναντι στη Ρωσία.

«Δεν μπορείς από τη μια πλευρά να απαιτείς από την Ευρώπη να δείξει ενότητα όταν πρόκειται για τη χώρα σου, όπως κάνει ο κ. Τσίπρας και μετά, ως πρώτη επίσημη ενέργεια, να σπας την κοινή ευρωπαϊκή γραμμή. Αυτό κατά την άποψή μου μακροπρόθεσμα δεν θα λειτουργήσει», δήλωσε ο κ. Σουλτς, αναφερόμενος στην διαφοροποίηση της κυβέρνησης από την ανακοίνωση της ΕΕ για την Ρωσία.

«Θέλω να το πω ανοιχτά, είδα με φρίκη ότι η Ελλάδα εγκατέλειψε σήμερα την κοινή θέση της ΕΕ για την Ρωσία. Πραγματικά εξεπλάγην», δήλωσε ο κ. Σουλτς στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF και, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι θα συμβεί εάν η Ελλάδα μποϋκοτάρει στο Συμβούλιο τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας δήλωσε: «Πιστεύω ότι αυτό δεν γίνεται. Θα πρέπει να μιλήσουμε με τον κ. Τσίπρα και αυτό θα κάνω αύριο και πιστεύω ότι θα το κάνουν και άλλοι τις επόμενες μέρες. Η κυβέρνηση έχει αναλάβει εδώ και δύο μέρες, δεν πιστεύω ότι αυτή η κυβέρνηση είναι ακόμη ‘στις ράγες’, αλλά ακόμη ψάχνεται. Και αυτός είναι ένας από τους λόγους που ταξιδεύω εκεί. Θέλω να μιλήσω με τον Αλέξη Τσίπρα και για το τι περιμένει εκείνος από την ΕΕ. Αλλά θα του πω επίσης τι περιμένουμε και εμείς από εκείνον. Και θα του πω αύριο ότι μοναχικοί δρόμοι στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας δεν θα είναι αυτό που θα τον βοηθήσει».

Σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σημείωσε ότι οι Έλληνες ψηφοφόροι δεν ψήφισαν τον κ. Τσίπρα για να μποϋκοτάρει τις κυρώσεις. «Αυτό το θέμα δεν έπαιξε κανέναν ρόλο κατά την προεκλογική περίοδο. Οι Έλληνες έχουν εντελώς διαφορετικές έννοιες. Έννοιες για την καθημερινότητά τους, έννοιες για την παιδεία των παιδιών τους, για θέσεις εργασίας για τους νέους – υπάρχουν περιοχές όπου 50% των νέων είναι άνεργοι – , έχουν έννοιες για το εισόδημά τους, για τις συντάξεις τους. Αυτά είναι τα θέματα για τα οποία θα έπρεπε να συζητήσουμε μαζί του», τόνισε και χαρακτήρισε την συζήτηση για το κούρεμα χρέους «τελείως περιττή» και «στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή πολύ πρόωρη».

Κληθείς να σχολιάσει τον κυβερνητικό συνασπισμό μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ο κ. Σουλτς δήλωσε: «Πρέπει να πω ότι δεν εξεπλάγην απλώς, αλλά σοκαρίστηκα. Ο συνασπισμός ο οποίος σχηματίζεται στην Αθήνα θα ήταν σαν να συνασπιζόταν στην Γερμανία η Αριστερά (Die Linke) με την «Εναλλακτική για την Γερμανία»(AfD). Δεν πιστεύω ότι αυτό είναι καλό για τη χώρα. Αν κοιτάξω προσεκτικά, πιστεύω ότι ο κοινός παρονομαστής των δύο κομμάτων, τα οποία κανονικά είναι ιδεολογικοί εχθροί, είναι η απόρριψη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Έχω την εντύπωση ότι αυτό θα οδηγήσει μακροπρόθεσμα σίγουρα σε εντάσεις εσωπολιτικά και μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων. Σίγουρα όμως δεν αποτελεί αποκλιμάκωση στις σχέσεις με τους εταίρους και με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

Σημειώνεται ότι, σχετικά με τη δυσαρέσκεια που έχει εκφράσει η ελληνική κυβέρνησηαναφορικά με το ζήτημα της Ουκρανίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, παρέπεμψε στα κεντρικά όργανα της ΕΕ. Ως προς το περιεχόμενο της ευρωπαϊκής πολιτικής στο θέμα της Ουκρανίας και τον ρόλο της Ρωσίας, ο κ. Ζάιμπερτ τόνισε ότι η ενότητα που επιδεικνύει η ΕΕ έχει μια «ειδική αξία» και ότι το Βερολίνο θα παλέψει για να διατηρηθεί αυτή η ενότητα. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μάρτιν Σέφερ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι και στο μέλλον θα διατηρηθεί η κοινή στάση των Ευρωπαίων, ακόμη και στο θέμα των κυρώσεων έναντι της Ρωσίας.

Μια πρώτη ευκαιρία για επαφές προκύπτει την Πέμπτη στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Στο περιθώριο της θα υπάρξει συνάντηση του νέου υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, με τον Γερμανό ομόλογο του, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ. Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, στο περιθώριο της επόμενης Συνόδου Κορυφής η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί με τον ομόλογο της, Αλέξη Τσίπρα.

(πηγή)

Δηλώνοντας «σοκαρισμένος» για τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ο 

 

Προειδοποιήσεις Μ. Σουλτς ενόψει συνάντησης με Α. Τσίπρα