Υπάρχουν συνθήκες για συνεννόηση μεταξύ της ΕΕ και της Ελλάδας δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι. Τσίπρας: Δεν θα διχάσουμε την Ευρώπη

Προηγήθηκε εκτενής συνομιλία του ιταλού πρωθυπουργού με την Ανγκελα Μέρκελ. Μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα έστειλε την Τρίτη ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, μετά τη συνάντησή του με τον έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Είμαι οπαδός της ελληνικής προσπάθειας ώστε να αντιμετωπιστεί σωστά η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Αυτό είναι ένα μήνυμα προς την κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων», είπε ο Ματέο Ρέντσι στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Ρώμη με τον Αλέξη Τσίπρα.

«Εχω εμπιστοσύνη ότι στον διάλογο Ελλάδας – Ευρώπης θα λυθούν τα άμεσα προβλήματα» τόνισε ο κ. Ρέντσι και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι υπάρχουν οι συνθήκες για να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ της ΕΕ και της Ελλάδας».

«Η επιτυχία του Αλέξη Τσίπρα στις ελληνικές εκλογές έστειλε μήνυμα ελπίδας σε αντιδιαστολή με τον φόβο», ανέφερε ο Ματέο Ρέντσι.

«Αυτό το μήνυμα προέρχεται από μια γενιά ανθρώπων οι οποίοι ζητούν περισσότερο ενδιαφέρον για όσους υποφέρουν από την κρίση» πρόσθεσε ο κ. Ρέντσι.

«Πρέπει να μιλήσουμε για ανάπτυξη, όχι μόνο για λιτότητα την Ευρώπη. Ο κόσμος ζητά από την Ευρώπη να κοιτάξει προς την ανάπτυξη» τόνισε ο Ματέο Ρέντσι.

Ο Ματέο Ρέντσι αστειεύτηκε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα, ακούγοντάς τον να μιλά Ελληνικά: «Προσπάθησα να παρακολουθήσω όσα ειπώθηκαν στα Ελληνικά, αλλά ίσως στο λύκειο δεν μου δίδαξαν καλά τα Αρχαία Ελληνικά» είπε.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δύο ηγέτες αναφέρονταν ο ένας στον άλλον με το μικρό τους όνομα. Ο Ρέντσι αναφέρθηκε πολλές φορές στον κ. Τσίπρα ως «Αλέξη» και ο έλληνας Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον κ. Ρέντσι ως «Ματέο».

Τσίπρας: «Θέλουμε χρόνο για να ετοιμάσουμε το δικό μας σχέδιο»

«Με την νέα ελληνική κυβέρνηση δεν έχουν να φοβούνται οι ευρωπαίοι πολίτες, αλλά ούτε και οι πιστωτές. Θα έπρεπε να φοβούνται αν συνεχιζόταν η πολιτική που ακολουθούνταν έως χθες» είπε, από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας.

«Στην Ευρώπη υπάρχουν αρκετοί διχασμοί για να δημιουργήσουμε έναν ακόμη ανάμεσα στον Βορρά και στον Νότο. Εμείς θέλουμε να δημιουργήσουμε τη συμμαχία της λογικής», δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας.

«Η τρόικα εφήρμοσε μια πολιτική στην Ελλάδα που τα έκανε όλα χειρότερα» εκτίμησε ο κ. Τσίπρας.

«Οι λαοί μας έχουν υποφέρει τα τελευταία χρόνια. Εχει έρθει η στιγμή για μια αναγκαία στροφή στην Ευρώπη» πρόσθεσε.

«Η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι και η Ελλάδα θα δουλέψει για να συμβάλει στην αναγκαία αλλαγή πολιτικής» είπε ο έλληνας Πρωθυπουργός.

«Πρέπει να έχουμε τον απαραίτητο χρόνο για να ετοιμάσουμε το δικό μας σχέδιο για την ανόρθωση της οικονομίας. Ενα μεσοπρόθεσμο σχέδιο με σαρωτικές μεταρρυθμίσεις» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια πληρώσε η μεσαία τάξη και τα φτωχά στρώματα, διότι υπάρχει ακόμη ένα κράτος διαφθοράς και διαπλοκής, το οποίο θα το αλλάξουμε. Δεσμευόμαστε ότι δεν θα δημιουργήσουμε νέα ελλείμματα» ανέφερε

Γραβάτες και CD

Στο τέλος της συνέντευξης Τύπου ο Ματέο Ρέντσι χάρισε στον Αλέξη Τσίπρα  μία γραβάτα.

«Οταν λυθεί το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας, η πρώτη γραβάτα που θα φορέσεις θα είναι ιταλική» του είπε γελώντας.

Με τη σειρά του, ο Αλέξης Τσίπρας χάρισε στον Ρέντσι ένα CD με ελληνόφωνα τραγούδια από την Κάτω Ιταλία (Magna Graecia).

Η συνάντηση

Στη Ρώμη βρίσκεται σήμερα Τρίτη ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και είχε συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι, στο πλαίσιο ενός μαραθώνιου με στόχο την επίτευξη κοινά αποδεκτής νέας συμφωνίας με τους εταίρους με έμφαση στην ανάπτυξη αντί της λιτότητας.

Η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ματέο Ρέντσι είχε προγραμματιστεί αρχικά για τις 12:00 ωστόσο μετατέθηκε για τις 18:00 και πραγματοποιήθηκε στο κυβερνητικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι. Η αιτία της μετάθεσης της συνάντησης των δύο πρωθυπουργών είναι η ορκωμοσία του νέου Ιταλού προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα.

Λίγο πριν από τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης θα έχει διεξοδική συνομιλία με τον ιταλό ομόλογό του Πιερ Κάρλο Πάντοαν.

«Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις στην κατεύθυνση της δημοσιονομικής ισορροπίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης» αναμένεται να τονίσει ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, επισημαίνοντας παράλληλα ότι αυτό απαιτεί και χρόνο και δημοσιονομικό χώρο.

Στην Αθήνα επικρατεί ικανοποίηση από τις δηλώσεις Ρέντσι εν όψει της συνάντησης, ότι «θέλουμε να μεταθέσουμε τη συζήτηση για την οικονομική πολιτική, τη λιτότητα προς την ανάπτυξη και τις επενδύσεις». Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμήθηκε ότι αυτό αποτελεί «πρόσφορο έδαφος για μια παραγωγική συζήτηση μεταξύ των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Ιταλίας».

Ο Ματέο Ρέντσι

Την Κυριακή ο Ματέο Ρέντσι είχε μακρά συνομιλία με την Ανγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, ο κ. Ρέντσι επιχείρησε να καθησυχάσει τη γερμανίδα καγκελάριο πως η Ιταλία δεν πρόκειται να ηγηθεί μιας μεσογειακής συμμαχίας με τη συμμετοχή της Ελλάδας και της Ισπανίας.

Αντί αυτού, σύμφωνα με τη La Stampa, στόχος της Ιταλίας θα ήταν μάλλον να αναλάβει τον ρόλο «του ηθικού υποδείγματος» για την Ελλάδα θέτοντας ως προτεραιότητες τον σεβασμό των συμφωνιών, τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και τις επενδύσεις.
 

Στο Παρίσι
Την Τετάρτη ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί στο Παρίσι για συνάντηση με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Ίσως το πιο ενδιαφέρον ραντεβού, όμως, να είναι εκείνο που θα έχει ο πρωθυπουργός την ίδια ημέρα στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Στη συνάντηση των Βρυξελλών δεν αποκλείεται να οριστικοποιηθεί μια κατ’ αρχήν συμφωνία ώστε να προχωρήσει η διαπραγμάτευση χωρίς η Αθήνα να αντιμετωπίσει πρόβλημα ρευστότητας μέχρι τον Μάιο, όταν εκτιμάται πως θα είναι έτοιμη η νέα συμφωνία.

Μιλώντας στο Mega, ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος, εκτίμησε πως η χώρα μας είναι κοντά σε μια συμφωνία και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει επιχειρήματα και συζητά με τους εταίρους.

Την ίδια στιγμή ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος την Κυριακή ζήτησε να μην πιέζονται ακόμα περισσότερο οι χώρες που είναι σε κρίση, στέλνει στην Αθήνα αποστολή με ανώτερα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

Μέρκελ: Δεν σχολιάζω πριν δω τις ελληνικές προτάσεις

Την άρνησή της να σχολιάσει επί όσων διαδίδονται για το ελληνικό πρόγραμμα πριν δει τις τελικές προτάσεις εξέφρασε την Τρίτη η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, σημειώνοντας πως η ελληνική κυβέρνηση ακόμη επεξεργάζεται το σχέδιό της για το χρέος.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η ελληνική κυβέρνηση συνεχίσει να επεξεργάζεται τη θέση της, κάτι το οποίο είναι περισσότερο από κατανοητό, καθώς έχει αναλάβει μόλις πριν από λίγες ημέρες» είπε η ίδια σε ενημέρωση Τύπου.

«Θα περιμένουμε για τις προτάσεις και τότε θα μπούμε σε συζητήσεις… Δεν θέλω να σχολιάσω ξεχωριστά επί των λεπτομερειών που διαδίδονται» συμπλήρωσε.

To BHMA

Τσίπρας: Σαρωτικές μεταρρυθμίσεις – Όχι νέα ελλείμματα