Θετικά τα μηνύματα από την Ρώμη πριν το ραντεβού του έλληνα πρωθυπουργού με τον Μ. Ρέντσι

Η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ιταλό ομόλογό του θα πραγματοποιηθεί στις 5 το απόγευμα. Στην Ιταλία σήμερα και ο Γιάνης Βαρουφάκης.Στην Ιταλία μεταφέρεται σήμερα το ενδιαφέρον καθώς ο Αλέξης Τσίπρας συναντάται με τον Ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι , μια ημέρα μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κύπρο και τις επαφές που είχε με την πολιτική ηγεσία του τόπου.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 5 το απόγευμα και στην ατζέντα των συζητήσεων μεταξύ των δύο πρωθυπουργών κύριο θέμα αναμένεται να είναι η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη.

Στην Ιταλία σήμερα, μετά το ταξίδι του σε Παρίσι και Λονδίνο, θα βρίσκεται και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος  θα συναντηθεί στις 11:30 (τοπική ώρα) με τον ομόλογό του Πιερ Κάρλο Παντοάν, σε μια προσπάθεια αναζήτησης «συμμάχων».

Στην Αθήνα, πάντως, επικρατεί ικανοποίηση από τις δηλώσεις του Ιταλού Ματέο Ρέντσι μια ημέρα πριν την συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Ο κ. Ρέντσι δήλωσε ότι «θέλουμε να μεταθέσουμε τη συζήτηση για την οικονομική πολιτική, τη λιτότητα προς την ανάπτυξη και τις επενδύσεις», κάτι που στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμήθηκε ότι «αποτελεί πρόσφορο έδαφος για μια παραγωγική συζήτηση μεταξύ των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Ιταλίας».

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να τονίσει στον Ματέο Ρέντσι ότι «είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις στην κατεύθυνση της δημοσιονομικής ισορροπίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης» και παράλληλα, θα επισημάνει το γεγονός ότι αυτό απαιτεί και χρόνο και δημοσιονομικό χώρο.

Οι επαφές του πρωθυπουργού με Ευρωπαίους αξιωματούχος θα συνεχιστούν  και την Τετάρτη, καθώς θα μεταβεί στις Βρυξέλλες όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,  Ζαν Κλoντ Γιούνκερ, στις 9:30 (τοπική ώρα).

Η πρώτη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως προς τις δηλώσεις του, Αλέξη Τσίπρα, στο πρακτορείο Blοomberg  περι «αμοιβαίως επωφελούς συμφωνίας», ήταν θετική. Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, η Επιτροπή σημείωσε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού, το περασμένο Σάββατο, ότι «σύντομα θα καταφέρουμε να φτάσουμε σε μία αμοιβαίως επωφελή συμφωνία, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη» και πως «καμιά πλευρά δεν επιδιώκει τη σύγκρουση και δεν ήταν ποτέ πρόθεσή μας να δράσουμε μονομερώς στο ζήτημα του ελληνικού χρέους». Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής σημείωσε ότι ο κ. Γιούνκερ θα συζητήσει με τον Έλληνα πρωθυπουργό επί τη βάσει της παραπάνω δήλωσης και είναι έτοιμος να ακούσει τα συγκεκριμένα σχέδια της νέας ελληνικής κυβέρνησης. 

Την ίδια ημέρα , ο Αλέξης Τσίπρας θα ταξιδέψει στο Παρίσι όπου θα έχει συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Στη Ρώμη σήμερα ο Αλ. Τσίπρας σε αναζήτηση της «χρυσής τομής