Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Τσίπρας έφτασε στο κτίριο της Κομισιόν στις 10.30 το πρωί, όπου τον υποδέχθηκε εγκάρδια ο κ. Γιούνκερ. Ακολούθησε η χειραψία και οι φωτογραφίες των δύο ανδρών, ενώ στη συνέχεια ο κ. Γιούνκερ πήρε από το χέρι τον πρωθυπουργό και τον οδήγησε στο γραφείο του.

«Πρέπει να γίνει ένας κοινός αγώνας με ίδιες αξίες και ευθύνη για να μπορέσει η νέα γενιά να ξαναβρεί την ελπίδα. Θέλουμε τον αναγκαίο χρόνο για ένα σχέδιο ανόρθωσης της οικονομίας με σαρωτικές μεταρρυθμίσεις. Διότι στην Ελλάδα δεν πληρώνουν φόρους οι πλούσιοι και υπάρχει πελατειακό κράτος και διαφθορά» τόνισε ο πρωθυπουργός χθες από τη Ρώμη, κατά τη συνάντησή του με τον Ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι. Υπογράμμισε ότι δεν θα δημιουργηθούν νέα ελλείμματα και ότι η Αθήνα δεν θέλει να δημιουργήσει κανένα διχασμό στην Ευρώπη. «Θέλουμε αλληλεγγύη και κοινωνική συνοχή με επιστροφή στις ιδρυτικές αξίες της Ευρώπης» πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρωθυπουργός τόνισε «ότι είναι αναγκαία μια στροφή στην Ευρώπη με ένα μέτωπο της λογικής» ενώ κατέστησε σαφές ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι ανοικτή σε τυχόν εναλλακτικές προτάσεις. «Είναι σωστό να υπάρχει δημοσιονομική ισορροπία αλλά η Ευρώπη χρειάζεται και περισσότερη έρευνα, επενδύσεις και πολιτισμό» συμπλήρωσε ο Ματέο Ρέντσι.

Στις δηλώσεις του ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε ότι οι ελληνικές εκλογές αποτελούν μήνυμα ελπίδας μιας ολόκληρης γενιάς η οποία πάσχει από την κρίση και ζητά περισσότερη προσοχή. «Η επιτυχία του Αλέξη Τσίπρα βασίζεται σε μήνυμα ελπίδας και όχι στον φόβο. Έχουμε την ίδια ηλικία αν και διαφορετικές εμπειρίες» τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Ο κ. Ρέντσι υπογράμμισε παράλληλα ότι από την ερχόμενη εβδομάδα ο Αλέξης Τσίπρας θα μετέχει στο ευρωπαϊκό συμβούλιο και ότι είναι σημαντική η στενή σχέση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Σύμφωνα με τον Ρέντσι χρειάζονται οι μεταρρυθμίσεις αλλά πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και οι καινοτομίες της ευρωπαϊκής πολιτικής. «Δεν μπήκαμε στην επιμέρους ανάλυση των ελληνικών προτάσεων αλλά υπάρχει μεγάλη διάθεση από την Ιταλία για διμερή συνεργασία όπως και σε όλα τα φόρα», ανέφερε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί στο Παρίσι για συνομιλίες με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Πηγή: www.ethnos.gr