Αρχίζουν τα δύσκολα από σήμερα Τετάρτη για τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, καθώς από το φιλικό περιβάλλον του Νότου περνάει στη σκληρή διαπραγμάτευση και αρχίζει διαπραγματεύσεις με τον Μάριο Ντράγκι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Φρανκφούρτη.

Αύριο το επίπεδο δυσκολίας αυξάνει καθώς θα έχει συνάντηση με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο.

Η ανατροπή στο πρόγραμμα του υπουργού Οικονομικών έγινε την Τρίτη και από τη Ρώμη δεν επέστρεψε στην Αθήνα μετά τη συνάντησή του με τον ιταλό ομόλογό του Πιερ Κάρλο Μπαντοάν, αλλά ταξίδεψε στη Γερμανία.

Ο κ. Βαρουφάκης θα συζητήσει με τον επικεφαλής της ΕΚΤ τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους.

Μεταξύ άλλων θα συζητήσουν το ελληνικό αίτημα για κάλυψη των βραχυπρόθεσμων αναγκών της χώρας μέσω της έκδοσης εντόκων γραμματίων που θα καλυφθούν εξ΄ ολοκλήρου από τις ελληνικές τράπεζες.

Ο κ. Βαρουφάκης αποκάλυψε τη Δευτέρα τα σχέδιά του για την αναδιάρθρωση του χρέους χωρίς κούρεμα ονομαστικής αξίας.

Ενόψει της σημερινής συνάντησης, πάντως, στις 10.30 ώρα Ελλάδας, τα μηνύματα που φτάνουν σε ό,τι αφορά την αναμενόμενη στάση της ΕΚΤ ήταν αρνητικά.

Ο κ. Ντράγκι πολύ δύσκολα θα συμφωνήσει με το σχέδιο Βαρουφάκη για ανταλλαγή των ομολόγων της ΕΚΤ, συνολικού ύψους 27 δισ. ευρώ, με ένα ομόλογο απεριόριστης διάρκειας (perpetual).

Kάτι τέτοιο, αναφέρουν πηγές από τις Βρυξέλλες, θα θεωρηθεί πιθανότατα νομισματική χρηματοδότηση και δεν θα περάσει εύκολα από την ΕΚΤ.

Εξάλλου, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα των «Financial Times», η ΕΚΤ εμφανίζεται να αντιστέκεται και στο αίτημα της κυβέρνησης να αυξήσει το όριο για τα έντοκα γραμμάτια κατά 10 δισ. ευρώ, από τα 15 δισ. ευρώ σήμερα στα 25 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση θέλει το επιπλέον αυτό περιθώριο προκειμένου να μπορεί να κάνει έκτακτες εκδόσεις εντόκων γραμματίων και να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας έως τον Ιούνιο, οπότε και ελπίζει να κλείσει συμφωνία για το πρόγραμμά της. Καθώς δεν σκοπεύει να πάρει τη δόση των 7,2 δισ. ευρώ που εκκρεμεί από την τρόικα, όπως έχει πει ο υπουργός Οικονομικών, αυτή είναι η εναλλακτική της λύση.

Επιπλέον, ο κ. Βαρουφάκης θα διεκδικήσει τα 1,9 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που αποτελεί επιστροφή κερδών ομολόγων της και το έχει υποσχεθεί στην Αθήνα από το 2012 αλλά επειδή κάποια στιγμή συνδέθηκε με την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης τα λεφτά δεν έχουν έρθει ακόμη στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τους «Financial Times» αν η ΕΚΤ ακολουθήσει τελικά αρνητική γραμμή και δεν εγκρίνει τα ελληνικά αιτήματα για τη ρευστότητα η Ελλάδα θα διατρέξει τον κίνδυνο να ξεμείνει από μετρητά μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Στις Βρυξέλλες, εξάλλου, κυκλοφόρησε την Τρίτη η πληροφορία ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης σκέπτονται να συνεδριάσουν εκτάκτως για να συζητήσουν το σχέδιο του κ. Βαρουφάκη στις 11 Φεβρουαρίου, παραμονή της Συνόδου Κορυφής.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Ρόιτερ, επεφύλαξε ψυχρή υποδοχή στο σχέδιο Βαρουφάκη για το χρέος. Αξιωματούχοι της ΕΕ ανέφεραν ότι η πρόταση παρουσιάζει νομικά προβλήματα αλλά και πρακτικές δυσκολίες στην εφαρμογή της.

Ο ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Παντοάν με τον οποίο είχε την Τρίτη συνομιλίες ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε «πεπεισμένος πως μπορούν να βρεθούν λύσεις για την Ελλάδα προς όφελος της Ευρωπαϊκής Ενωσης συνολικά».

Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια συμφωνία-γέφυρα, που θα της δώσει χρόνο να οριστικοποιήσει ένα πρόγραμμα με τους εταίρους της έως τον Ιούνιο. Από τη στιγμή που θα κλειστεί μια τέτοια συμφωνία, πρόσθεσε, τα κεφάλαια θα αρχίσουν να ρέουν ξανά γρήγορα.

Πηγή: Το Βήμα