Mία μόλις ημέρα μετά την συνέντευξη τύπου Σόιμπλε – Βαρουφάκη και την ερώτηση Έλληνα δημοσιογράφου αναφορικά με τον Χριστοφοράκο και την διαφθορά στην Ελλάδα…

Από την Αφροδίτη Α. Καλομάρη  

O Heinz-Joachim Neubürger, ο πρώην επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών της Siemens, είχε κατηγορηθεί για εμπλοκή στο σκάνδαλο με τα μαύρα ταμεία της εταιρίας με τα οποία η Siemens χρημάτιζε Έλληνες αξιωματούχους.

Αν και αρνούνταν την ενοχή του, είχε συμβιβαστεί με την καταβολή 2,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Ένας από τους μάρτυρες κατηγορίας που είχε δείξει τον Νόιμπέργκερ, ήταν ο Μιχάλης Χριστοφοράκος.

Σύμφωνα με την Die Welt, o Νόιμπέργκερ αυτοκτόνησε στο Μόναχο σε ηλικία 62 ετών, όπου έμενε.

Ο Διευθύνων σύμβουλος της Siemens Joe Kaeser, “σοκαρίστηκε” από το θάνατο και δήλωσε ότι επρόκειτο “για επάξιο και αξιοσέβαστο πρώην μέλος του σπιτιού μας. Οι σκέψεις μας είναι με την οικογένειά του και τους αγαπημένους του».

Διετέλεσε από 1997-2006 Chief Financial Officer της Siemens. Μια μεταγενέστερη έρευνα τον έφερε στο εδώλιο του κατηγορουμένου για το σκάνδαλο διαφθοράς. Η Siemens αρχικά τον προέτρεψε να συμβιβαστεί πληρώνοντας αποζημίωση αλλά αρνήθηκε. Λίγους μήνες αργότερα διατάχθηκε να καταβάλει 15 εκατομμύρια ευρώ, αλλά άσκησε έφεση κατά της απόφασης. Τον Δεκέμβριο του 2014 η Siemens συμφώνησε να καταβάλλει από δικό της λογαριασμό το ποσό των 2.500.000 ευρώ για τον τερματισμό της υπόθεσης, αν και δεν αναγνωρίζαν τη φερόμενη παράβαση καθήκοντος. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης τύπου των δύο υπουργών οικονομικών στο Βερολίνο, Έλληνας δημοσιογράφος έθεσε ερώτηση στον Β. Σόιμπλε αναφορικά με την διαφθορά στην Ελλάδα, τον Χριστοφοράκο και την Siemens, φέρνοντας τον σε φανερή αμηχανία…

 

Πηγή: Die Welt, Reuters, Handelsblatt