Κύπρος, Γαλλία και Ιρλανδία διαφώνησαν.

Διχασμένα ήταν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στην απόφαση που ελήφθη να διακοπεί η αποδοχή των εγγυήσεων του ελληνικού Δημοσίου, ως αντάλλαγμα για την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες και αιφνιδίασε τις αγορές, σύμφωνα με τη Financial Times.

 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ορισμένα μέλη του διοικητικού συμβουλίου που τάσσονταν υπέρ του να τηρηθεί στάση αναμονής έως τα τέλη Φεβρουαρίου, όπως οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ελλάδας, της Κύπρου, της Γαλλίας και της Ιρλανδίας, ωστόσο δεν είχαν δικαίωμα ψήφου στην κρίσιμη συνεδρίαση, λόγω του νέου συστήματος περιστρεφόμενου δικαιώματος ψήφου που ετέθη σε εφαρμογή, με την είσοδο της Λιθουανίας στο ευρώ.

 

Μάλιστα, o πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, φέρεται να προειδοποίησε τον Eλληνα υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, για το ενδεχόμενο να ληφθεί αρνητική απόφαση για τις ελληνικές εγγυήσεις κατά τη συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες την Τετάρτη. Ο κ. Βαρουφάκης ήθελε να συνεχίσει η ΕΚΤ να παρέχει χρηματοδότηση στις ελληνικές τράπεζες στο διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ της εξόδου από το πρόγραμμα και την επίτευξη μίας νέας συμφωνίας.

 

Εν τω μεταξύ, πρόσωπα προσκείμενα στην ΕΚΤ εκφράζουν δυσπιστία ως προς το εάν Ελλάδα και Ευρωζώνη θα συμφωνήσουν σε ένα πλήρες πρόγραμμα στο Eurogroup, αλλά είναι πεπεισμένοι ότι θα μπορούσε να γίνει διαπραγμάτευση για παράταση, μέχρι να υπάρξει μία νέα ολοκληρωμένη συμφωνία.

 

Πηγή: Το Κέρδος