Ο τέως διοικητής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Άλαν Γκρίνσπαν, προβλέπει ότι η Ελλάδα θα βρεθεί νομοτελειακά εκτός Ευρωζώνης.

Ο κ. Γκρίνσπαν τόνισε, απαντώντας σε ερωτήματα του BBC, ότι αδυνατεί να δει ποιος θα ήταν διατεθειμένος να παράσχει περαιτέρω δάνεια για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας.

Όπως επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα, η Ελλάδα επιθυμεί να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους στήριξής της, ωστόσο ο κ. Γκρίνσπαν δήλωσε ότι δεν θεωρεί πως το ζήτημα θα διευθετηθεί «δίχως η Ελλάδα να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη».

Ο κ. Γκρίνσπαν, πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ από το 1987 έως το 2006, σημείωσε ότι πιστεύει πως η Ελλάδα «τελικά θα φύγει. Δεν πιστεύω ότι βοηθά τους ίδιους ή την υπόλοιπη Ευρωζώνη. Πιστεύω ότι είναι θέμα χρόνου έως ότου όλοι αναγνωρίσουν ότι ο χωρισμός είναι η καλύτερη στρατηγική.

»Το πρόβλημα έγκειται στο ότι δεν υπάρχει κανείς τρόπος ώστε να αντιληφθώ, πώς θα συνεχιστεί το ευρώ, εκτός και αν όλα τα μέλη της ευρωζώνης ενοποιηθούν πολιτικά – για την ακρίβεια ούτε καν μόνον η δημοσιονομική ενοποίηση αρκεί», ανέφερε ο κ. Γκρίνσπαν.

«Όλα τα χαρτιά βρίσκονται στα χέρια των μελών της Ευρωζώνης», συνέχισε. Χαρακτήρισε μάλιστα τη διατήρηση της ενότητας της 19μελούς Ευρωζώνης «ως αφόρητη πίεση σε καθένα από τα μέλη της».

Ο κ. Γκρίνσπαν έκανε τέλος λόγο για κίνδυνο ακόμη μεγαλύτερης αποδιάρθρωσης της Ευρωζώνης, με υποχρεωτική ή οικειοθελή αποχώρηση και άλλων νοτιοευρωπαϊκών χωρών από το κοινό νόμισμα.

Πηγή: Ναυτεμπορική