“H κυβέρνηση τελεί υπό ασφυκτικές πιέσεις και υπό καθεστώς απειλών”

Το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους στο οποίο θα κινηθεί κατά την καθοριστική συνεδρίαση του Eurogroup (της Τετάρτης 11 Φεβρουαρίου) περιέγραψε στην Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης, δηλώνοντας ότι «το τέλος της κρίσης δεν θα έρθει αν πούμε άλλο ένα ΄΄ναι΄΄». «Το δήθεν φάρμακο είναι τοξικό και το γνωρίζει ο θεράπων ιατρός αλλά έχει δεσμεύσεις να συνεχίσει να μας το δίνει», είπε για την επιμονή των δανειστών στο μνημονιακό πρόγραμμα.

«Ούτε θα σκίσουμε το ισχύον πρόγραμμα ούτε εσείς θα απαιτήσετε την εφαρμογή του», είπε απευθυνόμενος προς τους εταίρους, ενώ σημείωσε ότι η ελληνική πλευρά προσέρχεται με «ένα και μοναδικό αίτημα: να μας δοθεί η ευκαιρία να καταθέσουμε τις προτάσεις». Από εκεί και πέρα εξήγησε ότι «η κυβέρνηση τελεί υπό ασφυκτικές πιέσεις και υπό καθεστώς απειλών» προκειμένου «να αποδεχθεί ένα πρόγραμμα που εκλέχτηκε για να αμφισβητήσει».

«Εάν επρόκειτο για ένα πικρό μεν αλλά θεραπευτικό φάρμακο, θα έλεγα να το πιούμε», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας όμως ότι «η αποτυχία των προηγούμενων τριών κυβερνήσεων να πιάσουν τους στόχους τους δεν οφείλεται στην έλλειψη ικανότητας» και ότι «όσο κι αν αληθεύει ότι ολιγώρησαν στις μεταρρυθμίσεις, το πρόγραμμα ήταν καταδικασμένο να αποτύχει».

«Η έξοδος από την κρίση με τέτοιες δεσμεύσεις δεν νοείται. Το παραδέχονται όσο τα μικρόφωνα είναι κλειστά. Όμως είναι η ώρα αυτά που λέγονται με κλειστά μικρόφωνα να ειπωθούν στον δημόσιο ευρωπαϊκό διάλογο», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών αναφερθείς στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του με ευρωπαίους αξιωματούχους και έκανε λόγο για «διγλωσσία και εμμονή σε αποτυχημένες πολιτικές». 

Ενώ κατέστησε σαφές προς κάθε κατεύθυνση πως «αντί να πάρουμε τον εύκολο δρόμο της συμφωνίας απαιτούμε μια νέα συζήτηση για την ουσία του προβλήματος». «Επιτέλους κάποιος πρέπει να πει ΄΄όχι΄΄. Και έπεσε πάλι στην μικρή Ελλάδα ο κλήρος να πει το ΄΄όχι΄΄», ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης.

Αποτυπώνοντας το εύρος των κινήσεων από ελληνικής πλευράς, είπε ότι αυτή προσέρχεται με «ένα και μοναδικό αίτημα: να μας δοθεί η ευκαιρία να καταθέσουμε τις προτάσεις» και αναφέρθηκε στην συμφωνία – γέφυρα που επιδιώκει η κυβέρνηση «μεταξύ του μνημονιακού προγράμματος που ισχύει και ενός νέου συμβολαίου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ε.Ε.».

«Στην διάρκεια της γέφυρας δεν θα κάνουμε καμία κίνηση που θα εκτροχιάσει τον προϋπολογισμό και θα μειώσει το πρωτογενές πλεόνασμα», διαβεβαίωσε, προτείνοντας σε συνεργασία με τους εταίρους μια νέα συμφωνία για την Ελλάδα. Επανέλαβε, ότι «τρόικα τέλος» διευκρινίζοντας ότι δεν εννοεί τους τρεις θεσμούς (ΔΝΤ, ΕΚΤ, Ε.Ε.) στους οποίους ανήκει η Ελλάδα: «Εννοούμε το κλιμάκιο τεχνοκρατών που έρχεται με μια αποικιακή νοοτροπία στην Ελλάδα. Αυτό τελείωσε» και ζήτησε «σοβαρή αναθεώρηση της συμφωνίας με τους εταίρους». «Ζητάμε τα αυτονόητα», πρόσθεσε υπογραμμίζοντας ότι η πρόσφατη λαϊκή εντολή «μας δίνει το δικαίωμα να μας ακούσουν».

Ξεκαθάρισε δε ότι στόχος είναι η ευρωπαϊκή οπτική, ενώ μιλώντας επί προσωπικού και επειδή, όπως είπε, θα είναι κλεισμένος μόνος του για πολλές ώρες με τους ομολόγους του στην συνεδρίαση του Eurogroup, σημείωσε ότι θα προσέλθει με τις εξής σκέψεις: Ότι δεν εκπροσωπώ μόνο το 40% που μας ψήφισε αλλά και το 60% που δεν μας ψήφισε, ότι η λαϊκή εντολή που λάβαμε είναι να μην κάνουμε πίσω και από την άλλη να βρούμε λύση, ενώ πρόσθεσε ότι θα έχει στην σκέψη του την αγωνία του Κωνσταντίνου Καραμανλή να βάλει και να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρώπη,  ακόμα και την χρήσιμη κριτική του ΚΚΕ για την Ευρώπη των καρτέλ, όπως και τον Ανδρέα Παπανδρέου που έλεγε ότι τον «“yes man” δεν τον σέβεται ούτε αυτός στον οποίο λέει ναι σε όλα»  

Και δήλωσε: «Θα πω το ναι σε κάθε έντιμη και λογική πρόταση που δεν βαθαίνει την κρίση. Ούτε “yes man” ούτε “no man”». Και εξέφρασε την ευχή ότι «δεν θα υπάρχει καμία ελληνική ψυχή σε αυτό το κοινοβούλιο που όπως οι μαυραγορίτες στην Κατοχή προσεύχονταν ΄΄βάστα Ρόμελ΄΄».  

TO BHMA

«Κλείδωσε» η στάση της Αθήνας στο Eurogroup της Τετάρτης