Στην υποβάθμιση πέντε ελληνικών τραπεζών προχώρησε η Moody’s, στέλνοντας ένα ακόμη μήνυμα στην Ελλάδα ότι επίκειται και αρνητική αξιολόγηση για την οικονομία.

Συγκεκριμένα ο διεθνής οίκος, μετά την έκθεση της Παρασκευής ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι υποβάθμισε την αξιολόγηση της Τράπεζας Πειραιώς σε Caa2 από Caa1, της Εθνικής Τράπεζας σε Caa2 από Caa1, της Alpha Bank σε Caa2 από Caa1, της Eurobank Ergasias σε Caa3 από Caa2 και της Attica Bank σε Caa3 από Caa2.

Οι υποβαθμίσεις των ελληνικών τραπεζών οφείλονται:

Στην αυξημένη αβεβαιότητας για την ικανότητα της κυβέρνησης να έλθει σε συμφωνία έγκαιρα με τους δανειστές.

Στην πιθανή μείωσης της ικανότητας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να στηρίξει τις τράπεζες σε περίπτωση ανάγκης.

Στην αξιολόγηση που θα ακολουθήσει για τις τράπεζες, θα εκτιμηθούν οι έντονες πιέσεις ρευστότητας και χρηματοδότησης που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες αυτές. Επίσης, θα εκτιμηθεί η άμεση έκθεση των τραπεζών στο ελληνικό δημόσιο και η επίπτωση του αδύναμου λειτουργικού περιβάλλοντος στην ποιότητα ενεργητικού και τη φερεγγυότητα των τραπεζών.

Ο βασικός λόγος της αξιολόγησης για πιθανή περαιτέρω υποβάθμιση του αξιόχρεου των τραπεζών είναι η επιδείνωση της χρηματοδότησης και της ρευστότητας των τραπεζών που οφείλεται

– στις σημαντικές εκροές καταθέσεων από το Δεκέμβριο

– στη μειωμένη διάθεση των διεθνών τραπεζών να εμπλακούν σε συναλλαγές repo με τις ελληνικές τράπεζες.

Παράλληλα, ο οίκος έθεσε και την αξιολόγηση Ba3 του ΟΤΕ υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση, μια κίνηση που έπεται της κίνησης την Παρασκευή ως προς το ελληνικό αξιόχρεο.

Πηγή: Το Έθνος