Μπορεί την Παρασκευή σε συνέντευξή του στον Guardian ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης να μιλούσε για απουσία Plan B και για την πιθανότητα να χτυπήσει την Ελλάδα ένας Αρμαγεδδώνας αν δεν επιτευχθεί συμφωνία με τους εταίρους μας, σήμερα όμως σε συνέντευξή του στην Καθημερινή φαίνεται λιγότερο… σκληροπυρηνικός και δηλώνει αισιόδοξος για συμφωνία ακόμα και στο… και 5΄.

«Βάση της πολύ πρόσφατης εμπειρίας μου, σας λέω ότι η σθεναρή στάση μας πάνω σε απολύτως λογικές βάσεις, οδηγεί σε τελική ανάλυση, έστω και στο “και 5΄” σε μια κοινώς αμοιβαία σύγκλιση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης.

Μάλιστα δεν έκρυψε ότι οι τελευταίες εξελίξεις τον έχουν κάνει λίγο περισσότερο αισιόδοξο ότι τη Δευτέρα μπορεί και να καταλήξουμε σε συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους μας.

«Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών μου έχουν δώσει ένα σημαντικό βαθμό αισιοδοξίας ότι παρά τις διαφωνίες, υπάρχει διάθεση και από τις δύο μεριές για την εξεύρεση κοινού τόπου μεταξύ του προηγούμενου προγράμματος και μιας νέας συμφωνίας μεταξύ Ευρώπης και Ελλάδας, η οποία θα θέσει τέλος στην αυτοτροφοδοτούμενη κρίση και θα δημιουργήσει νέα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ ημών και των εταίρων μας», είπε.

Ο κ. Βαρουφάκης ξεκαθάρισε επίσης ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε προτάσεις, επισημαίνοντας πάντως με νόημα ότι είναι έτοιμη για τη μεγάλη ρήξη.

«Στις συνομιλίες και στις διαβουλεύσεις με τους εταίρους μας ακολουθούμε μια πολύ απλή στρατηγική. Παρουσιάζουμε με απόλυτη ειλικρίνεια αυτό που πιστεύουμε, χωρίς ίχνος μπλόφας, χωρίς καμιά διάθεση αντιπαράθεσης, ανοιχτοί στις καλές ιδέες των ομολόγων μας και πεπεισμένοι ότι η Ευρώπη ξέρει να παράγει έντιμες συμφωνίες μέσα από έντιμες διαφωνίες», τόνισε και για μια ακόμα φορά δηλώνει απερίφραστα ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω στις κόκκινες γραμμές της.

«Η κυβέρνηση εισέρχεται τόσο στο Eurogroup, όσο και στις συζητήσεις που προηγήθηκαν σε τεχνικό πλαίσιο με όλη την καλή διάθεση και την προετοιμασία που απαιτεί η επίτευξη συμφωνίας. Μάλιστα έχουμε συμφωνήσει σε πολλά ζητήματα ήδη. Από την άλλη, έχουμε ήδη επισημάνει μια σειρά θεμάτων που θέλουμε να τα προχωρήσουμε πιο πέρα. Παράλληλα, υπάρχουν ζητήματα τριβής, όπως τα εργασιακά και οι ιδιωτικοποιήσεις, στις οποίες θέλουμε να περάσουμε από τη λογική της εκποίησης σε εξευτελιστικές τιμές, στη λογική της ανάπτυξής τους σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και ξένους επενδυτές», είπε.

Κατέληξε τέλος λέγοντας:

«Plan B σε μια αμοιβαίως επωφελή συμφωνία δεν υπάρχει. Να τελειώσω λέγοντας το εξής: Όπως έχω πει και στη Βουλή, εάν δεν είσαι διατεθειμένος να διανοηθείς τη ρήξη, δεν υπάρχει σοβαρή συζήτηση».

Βαρουφάκης: Plan B δεν υπάρχει… Λύση έστω και στο και 5′