Με ρήξη μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών, διεκόπη χωρίς συμφωνία το Eurogroup, με τον πρόεδρο Γ. Ντάισελμπλουμ να ορίζει το περιθώριο που έχει η Αθήνα να απαντήσει μέχρι την προσεχή Παρασκευή, ζητώντας παράταση του υπάρχοντος προγράμματος. 

Προηγουμένος, η ελληνική πλευρά, σταθερή στις θέσεις & απόψεις της, είχε απορρίψει  το προσχέδιο ανακοίνωσης που είχε ετοιμαστεί, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα φέρεται να δεσμεύεται για την πρόθεσή της να ολοκληρώσει πλήρως το πρόγραμμα, να υποβάλλει αίτημα τεχνικής παράτασης και να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στο  συνταξιοδοτικό,  στις ιδιωτικοποιήσεις, στην αγορά εργασίας, στις τράπεζες και σε άλλα πεδία που αποτελούν κόκκινες γραμμές για την κυβέρνηση. 

Αναλυτικά το προσχέδιο της ανακοίνωσης αναφέρει τα εξής: 

“Το Eurogroup εξακολουθεί να εκφράζει την εκτίμησή του για τις αξιοσημείωτες προσπάθειες προσαρμογής που έχουν καταβληθεί από την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό τα τελευταία έτη. Την προηγούμενη εβδομάδα, το Eurogroup και οι θεσμοί ξεκίνησαν έναν έντονο διάλογο με τις νέες ελληνικές αρχές.

Οι ελληνικές αρχές έχουν εκφράσει την ισχυρή τους δέσμευση για μία ευρύτερη και βαθύτερη διαδικασία μεταρρυθμίσεων που θα έχει ως στόχο τη διαρκή βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης και απασχόλησης και τη διασφάλιση της σταθερότητας και ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού κλάδου. Ειδικότερα, οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να εφαρμόσουν μακρόπνοες μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης. Την ίδια στιγμή, οι ελληνικές αρχές διατήρησαν την αναμφισβήτητη δέσμευσή τους να τιμήσουν τις χρηματοοικονομικές τους υποχρεώσεις προς τους πιστωτές τους. Οι ελληνικές αρχές θα κάνουν την πιο αποτελεσματική χρήση της συνεχιζόμενης πρόβλεψης της τεχνικής βοήθειας.

Συζητήσαμε τις πολιτικές προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης στη βάση της δουλειάς που έχει αναληφθεί από τους θεσμούς και τις ελληνικές αργές. Καλωσορίζουμε ότι σε ορισμένους τομείς οι ελληνικές προτεραιότητες πολιτικής μπορούν να συμβάλουν σε μία ενδυνάμωση και καλύτερη εφαρμογή του τρέχοντος προγράμματος οικονομικής βοήθειας”. 

Στη συνέχεια στο προσχέδιο ακολουθούν ορισμένες σειρές που έχουν διαγραφεί με στυλό συγκεκριμένα πρόκειται για το σημείο που αναφέρει ότι:

«Οι ελληνικές αρχές έχουν δηλώσει ότι σκοπεύουν να ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα λαμβάνοντας υπόψιν τα σχέδια της νέας κυβέρνησης».

Και συνεχίζει το κείμενο: “Σε αυτό το πλαίσιο, σκοπεύουμε να κάνουμε την καλύτερη χρήση της υπάρχουσας ενσωματωμένης ευελιξίας του τρέχοντος προγράμματος. Οι ελληνικές αρχές έδωσαν τη σταθερή τους δέσμευση πως θα αποφύγουν μονομερείς ενέργειες και θα εργαστούν σε στενή συμφωνία με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους τους, ειδικά στο πεδίο της φορολογικής πολιτικής, των ιδιωτικοποιήσεων, των μεταρρυθμίσεων της αγοράς εργασίας, στον χρηματοπιστωτικό τομέα και τις συντάξεις.

Οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν να εξασφαλίσουν πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα και χρηματοδότηση προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους σύμφωνα με τους στόχους που συμφωνήθηκαν στο ανακοινωθέν του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012. Επιπλέον, οποιοδήποτε νέο μέτρο θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί και να μην θέτει σε κίνδυνο την χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Σε αυτή τη βάση, οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ζητήσουν εξάμηνη τεχνική παράταση του υφιστάμενου προγράμματος ως ένα ενδιάμεσο βήμα. Αυτό θα γεφυρώσει το χρόνο που χρειάζονται οι ελληνικές αρχές και το Eurogroup για να εργαστούν πάνω σε μία ακόλουθη συμφωνία. Συμφωνήσαμε επίσης πως το ΔΝΤ θα συνεχίσει να παίζει το ρόλο του στο νέο διακανονισμό. Το Eurogroup διάκειται ευνοϊκά απέναντι σε ένα τέτοιο αίτημα από τις ελληνικές αρχές.

Επιπρόσθετα, πληροφορηθήκαμε από την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ πως θα ήταν συνετό να επεκτείνουμε κατά έξι μήνες την περίοδο διάθεσης ομολόγων του EFSF στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, παράλληλα με την επέκταση του προγράμματος του EFSF. Το Eurogroup είναι θετικό απέναντι σε μία τέτοια παράταση. Κατόπιν αιτήματος της Ελλάδας, το EFSF μπορεί να κάνει τις απαραίτητες ρυθμίσεις. Το Eurogroup τονίζει ότι αυτά τα κεφάλαια μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το κόστος εξυγίανσης και μπορούν μόνο να αποδεσμευθούν στη βάση μίας αξιολόγησης από τους θεσμούς και μία απόφαση του Eurogroup.

Παραμένουμε δεσμευμένοι στο να παράσχουμε επαρκή στήριξη στην Ελλάδα έως ότου ανακτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές εφόσον τιμά τις δεσμεύσεις της εντός του συμφωνηθέντος πλαισίου”.
 

Ντάισελμπλουμ: «Μας απογοήτευσε η Ελλάδα

Μετά την διακοπή της συνεδρίασης, ο πρόεδρος του Eurogroup στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, έκανε σαφές ότι η Ευρωζώνη απαιτεί πλέον από την Ελλάδα να ζητήσει τη παράταση του προγράμματος και τήρηση των δεσμεύσεων, θέτοντας και χρονικό περιθώριο μέχρι την Παρασκευή -εξαρτάται αν θα υπάρξει νέο eurogroup-. «Το πρόγραμμα θα πρέπει να παραμείνει στην αρχική του πορεία και θα πρέπει να υπάρξουν δεσμεύσεις από την ελληνική πλευρά ότι θα ολοκληρώσει αυτό το πρόγραμμα», ανέφερε, τονίζοντας ότι  «Η μπάλα είναι πλέον στο γήπεδο της Ελλάδας. Εξαρτάται πλέον από την Ελλάδα να προχωρήσει με το αίτημα για την οποιαδήποτε επέκταση”. 

«Δεν καταλήξαμε σε συμφωνία στο προηγούμενο Eurogroup. Συμφωνήσαμε για το 70% αλλά όχι για το 30% και ζητήσαμε μέτρα τα οποία θα το αντικαταστούσαν. Απογοητευμένοι οι ΥΠΟΙΚ από την κατάληξη της διαπραγμάτευσης. Δεν φαίνεται να υπάρχει κοινό έδαφος. Μίλησα με τον πρωθυπουργό Τσίπρα μετά το προηγούμενο Eurogroup, συμφωνήσαμε σε τεχνικές διαπραγματεύσεις με βάση την 70% συμφωνία με το πρόγραμμα που είχε εκφραστεί. Σήμερα εκφράστηκε μια ” ελαφρά απογοήτευση” των εταίρων για την ανεπαρκή πρόοδο των τεχνικών διαπραγματεύσεων.

“Η γενική άποψη στο Eurogroup είναι ότι ο καλύτερος δρόμος είναι η αίτηση για παράταση του προγράμματος από την Αθήνα, γιατί δεν υπάρχει χρόνος για κάτι άλλο. Υπάρχει δυνατότητα ευελιξίας σε αυτό το πλαίσιο. Ωστόσο η ευελιξία αυτή δεν επιτρέπει μονομερείς ενέργειες και κατάργηση μέτρων που έχουν ήδη εφαρμοστεί. Νέες πρωτοβουλίες, επιπλέον, πρέπει να είναι πλήρως χρηματοδοτημένες. Εξαρτάται από τις ελληνικές αρχές αν θα ζητήσουν παράταση με αυτούς τους όρους. Ήταν ισχυρή η κοινή άποψη ότι η επόμενη κίνηση πρέπει να έλθει από τις ελληνικές αρχές. Ο χρόνος που μένει, λόγω των κοινοβουλευτικών διοριών, είναι αυτή η εβδομάδα μόνο. Μπορεί να υπάρξει έκτακτο Eurogroup την Παρασκευή. Η προτίμησή μου είναι η επέκταση του προγράμματος. Και νομίζω ότι είναι εφικτό. Δεν με απασχολεί πώς θα το πει κάποιος, αλλά η βάση είναι το τρέχον πρόγραμμα πάνω στο οποίο μπορούμε να συζητήσουμε. Δεν θα κάνω καμία εικασία για το μέλλον. Άκουσα τον Έλληνα συνάδελφο να μιλά για γέφυρα. Αυτό θεωρώ ότι είναι μία είδους επέκταση του προγράμματος. Είναι διαφορετικοί όροι που έχουν όμως το ίδιο νόημα. Δεν ειναι μια συζήτηση περί λέξεων. Εμείς χρησιμοποιούμε αυτούς τους όρους γιατί προκύπτουν από τους κανόνες του EFSF και ESM από τα επίσημα κείμενα”.

Μοσκοβισί: “Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση εκτός από την παράταση του προγράμματος”

“Χρειαζόμαστε “απολύτως” την αίτηση για παράταση. Χωρίς αυτό, δεν μπορούμε να συζητήσουμε επί της ουσίας – δεν υπάρχει χρόνος. “Πρέπει να είμαστε λογικοί, όχι ιδεολογικοί.” «Δεν συμφωνώ ότι δεν υπάρχει χώρος για πολιτική συμφωνία στις διαπραγματεύσεις. Η συζήτηση για την αναλογία 70% των μέτρων που γίνονται δεκτά και 30% που δεν γίνονται, είναι καθαρά πολιτική» ανέφερε χαρακτηριστικά

Η Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε ότι “η αξιολόγηση του πρόγραμματος που σταμάτησε πριν τις εκλογές πρέπει να συνεχιστεί και αυτό είναι διαδικασία που κρατάει χρόνο. Η σύγχυση οφείλεται στο γεγονός ότι η επέκταση αποτελεί συνέχεια του προγράμματος και η γέφυρα αναφέρεται σε αυτό που ακολουθεί.Εφόσον δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος το ΔΝΤ δεν μπορεί να εκταμιεύσει τα χρήματα που του αναλογούν.Η εκταμίευση της δόσης προκύπτει μόνο μετά από επιτυχή αξιολόγηση του προγράμματος”.

Ναυάγιο στο Eurogroup – Τελεσίγραφο για παράταση του

Πηγή:www.capital.gr