Συνεχίζει ο γερμανός υπουργός των οικονομικών, αγγίζοντας τα όρια της προκλητικότητας, λέγοντας μάλιστα ότι λυπάται τους Έλληνες

O Β. Σόιμπλε εξέφρασε τον σκεπτικισμό του για επίλυση του ελληνικού ζητήματος σύντομα. Ασκησε κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τονίζοντας ότι συμπεριφέρεται -προς το παρόν- ανώριμα. Να βρούμε τρόπο να λειτουργούμε μαζί, ζητά ο Σαπέν.

Λίγες ώρες πριν την συνεδρίαση του Eurogroup ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξέφρασε σκεπτικισμό για την επίτευξη μιας κοινά αποδεκτής λύσης στις Βρυξέλλες, μεταδίδει η Deutsche Welle.

Μιλώντας στη γερμανική δημόσια ραδιοφωνία (Deutschlandfunk) τόνισε ότι η Ελλάδα βρισκόταν σε καλό δρόμο προς την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητάς της.

Η νέα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ωστόσο δεν θέλει να συνεχίσει την πορεία αυτή και αντ΄ αυτού προσβάλει εκείνους που την βοήθησαν τα τελευταία χρόνια, είπε ο Β. Σόιμπλε: «Λυπάμαι τους Έλληνες. Ψήφισαν μια κυβέρνηση που συμπεριφέρεται προς το παρόν ανεύθυνα».

O Β. Σόιμπλε εξέφρασε τον σκεπτικισμό του για επίλυση του ελληνικού ζητήματος σύντομα.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι κανείς δεν επιθυμεί έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει όμως να κάνει το ελάχιστο που απαιτείται για να ανταποκριθεί σε όσα αξιώνει η ίδια, αλλά και ο ελληνικός πληθυσμός. Και τον λογαριασμό δεν μπορούν να τον πληρώνουν πάντα οι άλλοι, είπε ο Β. Σόιμπλε. Για να λάβει η Ελλάδα περαιτέρω βοήθεια από τους εταίρους θα πρέπει να καταθέσει προτάσεις για το πώς θα αυξήσει τα έσοδά της.

Μέχρι αυτή την ώρα όμως η κυβέρνηση Τσίπρα δεν φαίνεται να καταθέτει σχετικές προτάσεις, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Εν τω μεταξύ «για πολύ, πολύ μικρές πιθανότητες» συμφωνίας σήμερα στις Βρυξέλλες κάνει λόγω αξιωματούχος της ΕΕ στις Βρυξέλλες, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.

Η εφημερίδα του Μονάχου σημειώνει ότι οι εκπρόσωποι της Ελλάδας στις Βρυξέλλες δεν κατάφεραν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου να καταθέσουν συγκεκριμένα στοιχεία, πάνω στα οποία θα μπορούσαν να ξεκινήσουν σήμερα διαπραγματεύσεις.

Παράλληλα, σε ξεχωριστή συνέντευξη που παραχώρησε στον γερμανικό σταθμό ZDF, ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Χανς Γιεργκ Σέλινγκ, είπε πως η νέα ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να φαίνεται ότι είναι σε “προεκλογική διάθεση και όχι σε διάθεση εργασίας”.

Σακελλαρίδης: Θα μπορούσα να πώ ότι η Γερμανία είναι ανεύθυνη

«Το ποιος είναι ανεύθυνος και ποιος είναι υπεύθυνος είναι υποκειμενικό» απάντησε μιλώντας στον parapolika 90,1 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Σακελλαρίδης μετά τις δηλώσεις Σόιμπλε, τονίζοντας πως «θα μπορούσα να απαντήσω και εγώ ότι η συμπεριφορά της Γερμανίας είναι ανεύθυνη».

Σε ό,τι αφορά στα περί πόκερ που ανέφερε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ο κ. Σακελλαρίδης ανέφερε: «Θέλουμε λύση σε πολιτικό επίπεδο, δεν το βλέπουμε σαν πόκερ, ούτε μπλοφάρουμε». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ακόμα πως επιθυμία της κυβέρνησης είναι να κλείσει το συντομότερο η συμφωνία με τους εταίρους, ούτως ώστε να αρχίσουν και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Σαπέν: Οι Έλληνες και οι Γερμανοί έχουν τα δίκια τους

Εν τω μεταξύ, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό France 2, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν είπε πως οι Γερμανοί έχουν δίκιο να επιμένουν ότι η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί τις συμφωνίες που έχει υπογράψει, αλλά και οι Έλληνες έχουν δίκιο να λένε πως άλλαξαν κυβέρνηση και δεν θα τα κάνουν όλα όπως πριν.

Η σταθερή θέση της Γερμανίας στις διαπραγματεύσεις αναφορικά με το ελληνικό χρέος είναι σωστή, όμως θα πρέπει να αναγνωριστεί και η αλλαγή της κυβέρνησης της Ελλάδας, σημείωσε.

“Οι Γερμανοί έχουν δίκιο από μια άποψη. Η Ελλάδα, όχι η σημερινή κυβέρνηση, η χώρα, υπέγραψε μια σειρά συμφωνιών. Θα πρέπει να σεβαστούν τις συμφωνίες αυτές ανεξάρτητα από την αλλαγή της κυβέρνησης. Όμως οι Έλληνες λένε, και έχουν δίκιο, τους στηρίζω, «μόλις αλλάξαμε κυβέρνηση, άρα δεν θα τα κάνουμε όλα όπως πριν»”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαπέν.

 

“Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να βρούμε έναν τρόπο να λειτουργούμε μαζί”, συμπλήρωσε.

Επιφυλακτικός ο Σόιμπλε για το Eurogroup, «λυπάμαι για τους