Μήνυμα στις ελληνικές τράπεζες που λαμβάνουν έκτακτη χρηματοδότηση από τον ELA έστειλε η Bundesbank, καλώντας τες να απέχουν από αγορές βραχυπρόθεσμου κρατικού χρέους. 

Σε μηνιαία έκθεσή της η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας τονίζει ότι το πρόγραμμα ELA αφορά «φερέγγυες τράπεζες με προσωρινά προβλήματα ρευστότητας».

«Οι ελληνικές τράπεζες που χρησιμοποιούν τον ELA πρέπει να κάνουν βήματα για τη βελτίωση της θέσης ρευστότητάς τους» σημειώνεται και προστίθεται: «Η επέκταση των αναγκών τους σε ρευστότητα μέσω της ανάληψης βραχυπρόθεσμου ελληνικού κρατικού χρέους (έντοκα γραμμάτια) θα ήταν αντιφατική».

Στην ίδια έκθεση επισημαίνεται ότι η ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας θα μπορούσε να είναι ισχυρότερη του αναμενόμενου εφέτος. Προαναγγέλεται έτσι ενδεχόμενη αναθεώρηση των στόχων ανάπτυξης.

«Δεδομένης της γενικά θετικότερης οικονομικής εικόνας, προκύπτει ότι η ανάπτυξη της Γερμανίας κατά το τρέχον έτος θα μπορούσε να είναι αισθητά υψηλότερη των προβλέψεων που διατυπώσαμε πέρυσι το φθινόπωρο», αναφέρει η Bundesbank.

Πηγή: Η Ναυτεμπορική