Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται το ελληνικό ζήτημα, με την κυβέρνηση εντός της ημέρας να καταθέτει αίτημα για 6μηνη παράταση της δανειακής σύμβασης. 

Στο μεταξύ, το υπουργείο οικονομικών έδωσε στην δημοσιότητα τον φάκελο των εισηγήσεων του Υπουργού των Οικονομικών από τις δυο συνεδριάσεις του Eurogroup στις 11 & 16 Φεβρουαρίου, το κείμενο με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης καθώς και τα σχέδια Μοσκοβισί και Νταισελμπλουμ. 

Σε τίτλους οι προτάσεις Βαρουφάκη, όπως τις συνοψίζει το ρεπορτάζ της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Το ΒΗΜΑ έχουν ως εξής: 

Η πρόταση του κ. Βαρουφάκη περιλαμβάνει αίτημα για την άμεση εκταμίευση των 1,9 δισ. ευρώ των SMPs (επιστροφή κερδών των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα) για την πληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ τον Μάρτιο.

Παράλληλα δηλώνει ότι προτίθεται να ζητήσει παράταση της «δανειακής συμφωνίας» ως το τέλος Αυγούστου προτείνοντας αξιολόγηση από την Κομισιόν στο τέλος της περιόδου και δεσμευόμενος για τις παρακάτω μεταρρυθμίσεις μέσα σε αυτό το διάστημα:

-Καταπολέμηση γραφειοκρατίας-Το κράτος να μην απαιτεί από τους πολίτες έγγραφα τα οποία κατέχει ήδη (και τα οποία βρίσκονται σε κάποιο άλλο τμήμα)

· Μεταρρυθμίσεις στη Φορολογική διοίκηση προς μεγαλύτερη ανεξαρτησία, την ευπρέπεια και τη διαφάνεια

· Δημιουργία ενός αποτελεσματικού και δίκαιου συστήματος φορολογικού δικαστηρίου

· Σύγχρονο πτωχευτικό σύστημα

· Μεταρρυθμίσεις του συστήματος απόδοσης δικαιοσύνης

· Δημιουργία ανταγωνιστικού περιβάλλοντος στο χώρο των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης, που θα ενισχύει τη διαφάνεια και την απόδοση των φορολογικών εσόδων για το κράτος

· Άρση των διαφόρων καρτέλ

Ο κ. Βαρουφάκης υποστηρίζει επίσης ότι είναι αδύνατο να επιτευχθεί ο στόχος της ιδιωτικοποιήσεις 5 δισ. ευρώ.

Ομοίως λέει όχι σε κατασχέσεις από τα μη εξυπηρετούμενα ενυπόθηκα δάνεια για την α’ κατοικία.

Κάνει λόγο επίσης για διαγραφή μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών 70 δις. ευρώ των πολιτών προς την εφορία με κατάλληλο τρόπο ώστε να μην ευνοούνται όσοι αθετούν σκοπίμως υποχρεώσεις.

Ο κ. Βαρουφάκης υπολογίζει σε 17 δισ. ευρώ τις χρηματοδοτικές ανάγκες για το σύνολο του έτους και ζητεί επέκταση του ELA για την κάλυψη κάποιων αναγκών μέσω της έκδοσης εντόκων γραμματίων.

Απορρίπτει την αύξηση του ΦΠΑ και τη μείωση των επικουρικών συντάξεων λέγοντας ότι το όφελος από τη μείωση (2 ευρώ ανά ημέρα) είναι μόλις 9 δισ. ευρώ.

Πιο διαλλακτικός εμφανίζεται για την αύξηση του κατώτατου μισθού που θα μπορούσε να καθυστερήσει για ένα διάστημα.

Στα κείμενα περιλαμβάνεται λεπτομερής τεχνική πρόταση για την επίτευξη της βιωσιμότητας του χρέους. 

Διαβάστε τον φάκελο των παρουσιάσεων

Με ποιες μεταρρυθμίσεις δεσμεύεται η Αθήνα και ζητάει εξάμηνη