Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές. Αξιωματούχος της ευρωζώνης κάνει λόγο ότι συμφωνήθηκε κοινό κείμενο στις συναντήσεις πριν ξεκινήσει το Eurogroup

Οι πληροφορίες που βγαίνουν συγκεχυμένες στον αέρα μέχρι στιγμής από τις Βρυξέλλες κάνουν λόγο για 4μηνη παράταση στη βάση του υπάρχοντος προγράμματος, χωρίς νέα μέτρα λιτότητας. Σύμφωνα με το Reuters, ο Ντάισελμπλουμ παρουσίασε 2σέλιδο κείμενο συμφωνίας, όπως κείμενο κατέθεσαν η Γερμανία και άλλες χώρες. 

Ενώ το Eurogroup είναι σε εξέλιξη (ξεκινώντας πολύ αργότερα από την ώρα που είχε οριστεί) και επιβεβαιώνεται ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών, χωρίς να είναι γνωστές οι όποιες λεπτομέρειες η ημέρα ήταν γεμάτη από συναντήσεις, δηλώσεις αξιωματούχων, κυβερνητικές ανακοινώσεις-απάντησεις σε προβοκατόρικα ξένα δημοσιεύματα. 

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό πρακτορείο ειδήσεων σε δημοσίευμά του για το πώς φτάσαμε σε συμφωνία, αναφέρονται τα εξής:

Οι πρωτοβουλίες Ντάισελμπλουμ, Λαγκάρντ και Μοσκοβισί και ο καθοριστικός ρόλος που έπαιξαν οι διαβουλεύσεις των τριών με τον Έλληνα και το Γερμανό υπουργό οικονομικών πριν το eurogroup, ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές Αθήνας, Βερολίνου  

Ο πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Δημοσιονομικές υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί, σε επαφές με τους υπουργούς Οικονομικών της Ελλάδας και της Γερμανίας, Γιάνη Βαρουφάκη και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πριν από την έναρξη του κρίσιμου Eurogroup έθεσαν τις βάσεις για την τελική συμφωνία.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Πιερ Μοσκοβισί σχημάτισαν «μια τριάδα η οποία συζήτησε εναλλάξ με τον Έλληνα και τον Γερμανό υπουργό», πρόσθεσε η πηγή. Μάλιστα οι πληροφορίες λένε πως οι τρεις εκπρόσωποι των δανειστών, διαβουλεύονταν επί πολλές ώρες, καλώντας στο τραπέζι πότε τον Γερμανό και πότε τον Έλληνα υπουργό εξωτερικών. Μια «ασυνήθιστη σύνθεση, που αναδείκνυε τις δυσκολίες» του διαλόγου ανάμεσα στους δύο άνδρες, «αλλά μπορεί να επιτρέψει να προχωρήσουμε», ανέφερε η ίδια πηγή.«Το διακύβευμα ήταν η προετοιμασία» του Eurogroup, πριν καν αυτό ξεκινήσει και προκειμένου να καμφθούν οι ενστάσεις ένθεν κακείθεν. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «οι συζητήσεις αφορούσαν ένα πακέτο» το οποίο θα περιλαμβάνει σημαντικές παραχωρήσεις από μέρους της Ελλάδας, «ακόμη πιο πέρα» από εκείνες που έκανε στην επιστολή που έστειλε χθες στους εταίρους της στην ευρωζώνη, για να ζητήσει την παράταση του προγράμματος οικονομικής βοήθειας.

Η επιστολή διαμεσολάβησης που έφερε τη συμφωνία

Η ευρωζώνη, το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδύθηκαν σε μια αποστολή διαμεσολάβησης, πριν από την έναρξη του κρίσιμου Eurogroup για τη συνέχιση του προγράμματος βοήθειας στην Ελλάδα. Άλλη πηγή, προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις, διευκρίνισε ότι «η συζήτηση αφορά την ενδεχόμενη ανακοίνωση του Eurogroup για τη διασαφήνιση σημείων της ελληνικής επιστολής» η οποία εστάλη χθες και εμπεριείχε το αίτημα παράτασης του προγράμματος χρηματοδότησης της Ελλάδας.

«Αυτό το κείμενο στοχεύει να διαλύσει όλες τις παρεξηγήσεις», πρόσθεσε η ίδια πηγή, αφήνοντας να εννοηθούν ενδεχόμενες νέες ελληνικές παραχωρήσεις. «Εάν ετοιμαστεί αυτό το κείμενο, αυτό θα σημαίνει ότι υπάρχει συμφωνία» σημείωναν επιπλέον οι πηγές από τις Βρυξέλλες. Δεν είναι τυχαίο πως η έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup αναβλήθηκε ξανά και ξανά μέχρι τις 19.00 περίπου το απόγευμα.

Η τριάδα που γεφύρωσε τις διαφορές

Η κρίσιμη αυτή διαπραγμάτευση των Γερούν Ντάισελμπλουμ, Κριστίν Λαγκάρντ και Πιερ Μοσκοβισί, ήταν αυτή που οδήγησε στην σύντομη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup, αλλά και στην τελική συμφωνία.  Οι τρεις αξιωματούχοι συνέχιζαν να συζητούν μεταξύ τους, σύμφωνα με τη δεύτερη πηγή η οποία είναι ενήμερη για το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων.

Προηγουμένως αυτή «η τριάδα συζητούσε εναλλάξ με τον Έλληνα και τον Γερμανό υπουργό», σύμφωνα με την ελληνική κυβερνητική πηγή. Επρόκειτο για μια «ασυνήθιστη σύνθεση, η οποία δείχνει τις δυσκολίες» του διαλόγου ανάμεσα στους δύο άνδρες, «αλλά μπορεί να επιτρέψει να προχωρήσουμε», ανέφερε η ίδια πηγή.

Οι συζητήσεις, λένε οι ίδιες πηγές, αφορούσαν ένα πακέτο το οποίο θα περιελάμβανε σημαντικές παραχωρήσεις από μέρους της Ελλάδας, «ακόμη πιο πέρα» από εκείνες που έκανε στην επιστολή που έστειλε χθες στους εταίρους της στην ευρωζώνη για να ζητήσει την παράταση του προγράμματος οικονομικής βοήθειας.

 

Ο διπλωματικός μαραθώνιος

Καθόλη την διάρκεια της ημέρας από νωρίς το μεσημέρι και έπειτα, Ντάισελμπλουμ, Λαγκάρντ και Μοσκοβισί είχαν αλλεπάλληλες συναντήσεις εναλλάξ με τον Έλληνα και τον Γερμανό υπουργό. Όπως ανέφερε ελληνική πηγή, ήταν μια “ασυνήθιστη σύνθεση, η οποία έδειξε τις δυσκολίες του διαλόγου ανάμεσα στους δύο άνδρες, αλλά μπορεί να επιτρέψει να προχωρήσουμε”. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι συζητήσεις αφορούσαν ένα πακέτο το οποίο θα περιλαμβάνει σημαντικές παραχωρήσεις από μέρους της Ελλάδας, “ακόμη πιο πέρα” από εκείνες που έκανε στην επιστολή που έστειλε στους εταίρους της στην ευρωζώνη για να ζητήσει παράταση. Όπως επίσης έγινε γνωστό από το Μέγαρο ΜΑξίμου, αργά το απόγευμα της Παρασκευής, ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, υπογραμμίζοντάς του την πρόθεσή του ότι εάν δεν υπάρξει θετική κατάληξη στο Eurogroup, τότε η Ελλάδα θα ζητήσει τη διεξαγωγή Συνόδου Κορυφής για την Κυριακή.

Από τις Βρυξέλλες, έρχονταν πληροφορίες ότι υπήρχε κάποια ψήγματα προόδου στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης, με διπλωματικές πηγές από την Βελγική πρωτεύουσα να κάνουν λόγο ότι “ότι δεν φαίνεται να υπάρχει αδιέξοδο και ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα κατευθυνθούν προς μία λύση που φαίνεται να μπορεί να γίνει αποδεκτή από το σύνολο των χωρών-μελών της ζώνης του ευρώ”.

Η Ελληνική πλευρά διατηρούσε συγκρατημένη αισιοδοξία, τονίζοντας ότι “δεν είναι απομονωμένη”. Οι ίδιες πηγές υποστήριζαν ότι σε περίπτωση που ασκηθεί πίεση, η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να υποχωρήσει. Σημείωσαν επίσης ότι η ελληνική πλευρά έχει καλύψει τα 4/5 της διαδρομής, υπογραμμίζοντας ότι το υπόλοιπο 1/5 πρέπει να το κάνουν οι εταίροι.

O υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου αναφέρθηκε στην πιθανότητα για τηλεδιάσκεψη του Eurogroup ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Οι δηλώσεις πριν το Eurogroup

Την ελπίδα να βγει “λευκός καπνός” από τη συνεδρίαση, εξέφρασε ο Γιάνης Βαρουφάκης, προσερχόμενος στο Eurogroup.

“Ελπίζω ότι θα υπάρξει συμφωνία”, δήλωσε, λέγοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει διανύσει τα δέκα επιπλέον μίλια της διαδρομής και τώρα αναμένει από τους εταίρους της να τη συναντήσουν, όχι διανύοντας τη μισή διαδρομή αλλά το ένα πέμπτο της διαδρομής που διένυσε η Ελλάδα. “Είμαι βέβαιος ότι θα γίνει μια συναδελφική συζήτηση και ελπίζουμε ότι τελικά θα βγει λευκός” καπνός”, πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Σόιμπλε, δήλωσε: Η διαπραγμάτευση έχει να κάνει με την εξεύρεση λύσεων. Λύσεις που θα βασίζονται στην αξιοπιστία και στην εμπιστοσύνη. Είμαστε αποφασισμένοι να πάρουμε στα σοβαρά τις διαπραγματεύσεις”. “Δεν είναι ζήτημα μόνο μιας χώρας, είναι ζήτημα εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας στην Ευρωζώνη και σε όλα τα κράτη – μέλη”, είπε, απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενο Grexit. “Στην πραγματικότητα δεν έχουμε τίποτα καινούριο να πούμε τώρα”, τόνισε για να προσθέσει ότι “δεν είναι θέμα κάθε χώρας ξεχωριστά, είναι ανάγκη να μπορούμε να εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλον”.

“Το αποψινό Eurogroup είναι αρκετά περίπλοκο. Βρίσκομαι σε συνομιλία με τους βασικούς παράγοντες για να βρεθεί λύση, αλλά θα χρειαστεί χρόνος. Υπάρχει κάποια αισιοδοξία, αλλά, όπως καταλαβαίνετε, είναι δύσκολο. Ελπίζω να είμαι σε θέση να σας ανακοινώσω το αποτέλεσμα σε μερικές ώρες”, δήλωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

“Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ και οι εταίροι της να αισθάνονται καλά με την Ελλάδα στο ευρώ”, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Μισέλ Σαπέν. “Η λύση βρίσκεται στις πρωτεύουσες και το Παρίσι έχει να παίξει ένα ρόλο, όλος ο κόσμος εργάζεται για μια λύση, θα δούμε που θα οδηγήσει αυτό”, κατέληξε.

Δηλώσεις κατά την προσέλευση στη συνεδρίαση του Eurogroup

Βέλγος ΥΠΟΙΚ: Ακόμη και αν δεν υπάρξει συμφωνία σήμερα, δεν θεωρείται χαμένη υπόθεση για την Ελλάδα.

Αυστριακός ΥΠΟΙΚ: Θέλουμε να βρεθεί λύση, η Ελλάδα δήλωσε ότι το θέλει, αλλά πρέπει να εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις. Η μπερδεμένη επικοινωνία πρέπει να σταματήσει, να μιλήσουμε για ολοκληρωμένες προτάσεις.

Αλέξης Τσίπρας στο Reuters

Σε δήλωσή του στο πρακτορείο Reuters, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε βέβαιος για την εξάμηνη επέκταση της δανειακής συμφωνίας και τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει ό,τι ήταν δυνατό και προσμένει την επικράτηση της αρχής του διπλού σεβασμού.

Αναλυτικά η δήλωση του έλληνα πρωθυπουργού έχει ως εξής:

«Η Ελλάδα έχει κάνει ό,τι ήταν δυνατό, προκειμένου να βρεθεί μια αμοιβαία επωφελής λύση με βάση την αρχή του διπλού σεβασμού.

Του σεβασμού στους κανόνες της Ε.Ε. και του σεβασμού στη λαϊκή ετυμηγορία στα κράτη μέλη.
Είμαι βέβαιος ότι η ελληνική επιστολή για 6μηνη επέκταση της δανειακής σύμβασης με τις δεσμεύσεις που τη συνοδεύουν θα γίνει αποδεκτή.
Η ώρα των ιστορικών πολιτικών αποφάσεων για το μέλλον της Ευρώπης, έφτασε».
 
Συνάντηση Μέρκελ- Ολάντ

“Η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ” επιβεβαίωσαν στις κοινές τους δηλώσεις, μετά την συνάντησή τους στο Παρίσι οι Μέρκελ και Ολάντ, στις κοινές τους δηλώσεις μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση τους στο Παρίσι.

Σε ερώτηση για το ελληνικό αίτημα παράτασης, η καγκελάριος είπε ότι “όταν μιλάμε για παράταση πρέπει να γνωρίζουμε τι σημαίνει αυτό. Σε αυτό το ζήτημα υπεισέρχονται τεχνικά θέματα, πρέπει να ληφθούν αποφάσεις, δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες”.

Ο Ολάντ δήλωσε, από την πλευρά του, ότι “η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωζώνης, πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να παραμείνει” και τόνισε κατηγορητικά ότι “δεν γνωρίζω κανένα σενάριο”.

Νωρίτερα, σε δηλώσεις ενόψει Συνόδου, αξιωματούχοι σημείωναν τα εξής: 

Ο γερμανός Επίτροπος, Γκίντερ Έτινγκερ: Η Ελλάδα και οι πιστωτές της μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία, αλλά πιθανόν να χρειασθεί μία νέα Σύνοδος Κορυφής, την επόμενη εβδομάδα. Εργαζόμαστε, ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη” (Συνέντευξη στο Deutschlandfunk).

Ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, Αντι Ρίνε: Ελπίζω ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία για την παράταση του προγράμματος. Υπήρξε μία ακτίνα ελπίδας ότι μπορεί να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να συνεχίσει το υποκείμενο πρόγραμμα για την ενίσχυση της οικονομίας της”.

Η υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας: Οι Ευρωπαίοι δεν είναι έτοιμοι να συζητήσουν άλλους όρους από αυτούς που προβλέπονται στο τρέχον πρόγραμμα. Η χορήγηση δανείων χωρίς αντάλλαγμα “δεν είναι δυνατή για κανέναν στον κόσμο, είτε πρόκειται για την Πορτογαλία ή την Ελλάδα, είτε για εσάς και για μένα”.

Υπουργός Οικονομικών της Μάλτας, Έντουαρντ Σικλούνα: “Οι μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ μπορεί να είναι έτοιμες να δεχθούν η Ελλάδα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη λόγω της εντεινόμενης ανυπομονησίας τους έναντι της νέας κυβέρνησης και των αιτημάτων της όσον αφορά το ελληνικό χρέος”.

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος της καγκελαρίου Μάρκελ είχε αναφέρει ότι το αίτημα της ελληνικής πλευράς “δεν ήταν επαρκές”, αποτελώντας ωστόσο “σημείο εκκίνησης για άλλες συζητήσεις“. Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος Σόιμπλε, Μάρτιν Γιέγκερ, ανέφερε ότι είναι λάθος να λέγεται ότι ο γερμανός ΥΠΟΙΚ δεν θέλει μια λύση για την Ελλάδα.

Κομισιόν

Μ. Σχοινάς: “Οι εποικοδομητικές συζητήσεις συνεχίζονται στο πλαίσιο του Eurogroup, υπήρξε πρόοδος και εκφράζουμε την πεποίθηση ότι μια συμφωνία είναι εφικτή στο προβλέψιμο μέλλον αν όλοι εμφανιστούν λογικοί”. 

Μ. Ρέντσι

Σε παρέμβασή του σε εκπομπή της Rai, o ιταλός πρωθυπουργός Mατέο Ρέντσι ανέφερε: “Δεν μπορούν να φέρονται κάποιοι, σαν να μην κέρδισε ο Αλέξης Τσίπρας, τις ελληνικές βουλευτικές εκλογές. Ο (Ιταλός υπουργός οικονομικών) Πιερ Κάρλο Πάντοαν θα παίξει ένα πολύ σημαντικό ματς στο Eurogroup και για τον λόγο αυτό δεν παίρνει μέρος στο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο συνεδριάζει στη Ρώμη”. Τέλος, από κοντά παρακολουθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες τα τεκταινόμενα στην ευρωζώνη. Σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους, τις off the record δηλώσεις των οποίων επικαλείται η Wall Street Journal υπάρχει ολοένα και περισσότερη ανησυχία ότι η ελληνική κρίση θα μπορούσε να επιστρέψει την Eυρωζώνη πίσω στην ύφεση για τρίτη φορά από τότε που άρχισε η παγκόσμια κρίση” 

Η Επιστολή του έλληνα υπουργού των οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, που αποτέλεσε την βάση για την συζήτηση. 

«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΑΘΗΝΑ, 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015

Αγαπητέ πρόεδρε του Eurogroup

Τα τελευταία πέντε χρόνια ο λαός της Ελλάδας έχει καταβάλει αξιοσημείωτες προσπάθειες για την οικονομική προσαρμογή. Η νέα κυβέρνηση δεσμεύεται σε μια ευρύτερη και βαθύτερη μεταρρυθμιστική διαδικασία, που αποσκοπεί στη διαρκή βελτίωση των αναπτυξιακών και εργασιακών  προοπτικών,  στην  επίτευξη της βιωσιμότητας του χρέους και  της  χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, διασφαλίζοντας την κοινωνική δικαιοσύνη και μετριάζοντας το σημαντικό κοινωνικό  κόστος  της  διαρκούσης κρίσης.

Οι ελληνικές Αρχές αναγνωρίζουν ότι οι από τις προηγούμενες κυβερνήσεις συμφωνηθείσες διαδικασίες διακόπηκαν από τις πρόσφατες προεδρικές και εθνικές εκλογές και ότι, ως αποτέλεσμα, αρκετές από τις τεχνικές διευθετήσεις έχουν ακυρωθεί. Οι ελληνικές αρχές τιμούν τις οικονομικές υποχρεώσεις της Ελλάδας προς όλους τους πιστωτές και δηλώνουν την πρόθεσή μας να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας προκειμένου να αποτραπούν τεχνικές επιπλοκές στο πλαίσιο της Κύριας Σύμβασης Χρηματοπιστωτικής Διευκόλυνσης, την οποία αναγνωρίζουμε ως δεσμευτική ως προς το χρηματοπιστωτικό και διαδικαστικό της περιεχόμενο.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, οι ελληνικές Αρχές αιτούνται τώρα την επέκταση της  Κύριας Σύμβασης Χρηματοπιστωτικής Διευκόλυνσης (MFA) για μια περίοδο έξι μηνών από τη λήξη της, κατά την οποία περίοδο θα προχωρήσουμε από κοινού, αξιοποιώντας την υπάρχουσα ευελιξία στην παρούσα διευθέτηση, προς την κατεύθυνση της επιτυχούς ολοκλήρωσης και αναθεώρησης στη βάση των προτάσεων, από τη μια πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης και από την άλλη των θεσμών.

Ο στόχος της αιτούμενης εξάμηνης παράτασης της διάρκειας της Σύμβασης είναι:

α) Να συμφωνήσει στους αμοιβαία αποδεκτούς χρηματοπιστωτικούς και διοικητικούς όρους, η εφαρμογή των οποίων, σε συνεργασία με τους θεσμούς, θα σταθεροποιήσει τη δημοσιονομική θέση της Ελλάδας, θα επιτύχει τα κατάλληλα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα, θα εγγυηθεί τη βιωσιμότητα του χρέους και θα βοηθήσει στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2015 οι οποίοι λαμβάνουν υπόψη τους την παρούσα οικονομική κατάσταση.

β) Να βεβαιώσει, συνεργαζόμενοι στενά με τους Ευρωπαίους και διεθνείς μας εταίρους, ότι οποιαδήποτε νέα μέτρα θα έχουν πλήρη χρηματοδότηση, απέχοντας από μονομερείς ενέργειες οι οποίες θα υπονόμευαν τους δημοσιονομικούς στόχους, την οικονομική ανάκαμψη και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

γ) Να επιτραπεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επαναφέρει την εξαίρεση (waiver) σύμφωνα με τις διαδικασίες και τους κανονισμούς.

δ) Να επεκταθεί η διαθεσιμότητα των ομολόγων του EFSF που διατηρεί το ΤΧΣ (HFSF) για τη διάρκεια της Συμφωνίας.

στ) Να ξεκινήσουν οι εργασίες ανάμεσα στις τεχνικές ομάδες για τη δυνατότητα ενός νέου Συμβολαίου για την Aνάκαμψη και την Aνάπτυξη στο οποίο προσβλέπουν οι ελληνικές Αρχές, ανάμεσα στην Ελλάδα, την Ευρώπη και το ΔΝΤ, και το οποίο θα μπορούσε να ακολουθήσει την τρέχουσα Συμφωνία.

η) Να συμφωνηθεί η εποπτεία υπό το πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και, στο ίδιο πνεύμα, υπό το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κατά τη διάρκεια της επεκταθείσας Συμφωνίας.

θ) Να συζητηθούν οι τρόποι της ενεργοποίησης της απόφασης του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 σχετικά με τα δυνατά περαιτέρω μέτρα για το χρέος και τη βοήθεια, τα οποία θα εφαρμοστούν μετά την ολοκλήρωση της επεκταθείσας συμφωνίας, ως μέρος του Συμβολαίου που θα ακολουθήσει.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, η Ελληνική Κυβέρνηση εκφράζει την αποφασιστικότητά της να συνεργαστεί στενά με τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ώστε: α) να επιτύχει δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα, β) να διευκολύνει την Ελληνική Κυβέρνηση να εισαγάγει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις μακράς πνοής που απαιτούνται για την αποκατάσταση του βιοτικού επιπέδου εκατομμυρίων Ελλήνων πολιτών μέσα από τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, την επωφελή απασχόληση και κοινωνική συνοχή.»

 

 

Την πεποίθηση ότι μια συμφωνία με την Ελλάδα «είναι εφικτή στο

Κομισιόν: Πιθανή συμφωνία στο Eurogroup για την Ελλάδα αν όλοι