«Παιχνίδια» κατασκόπων

Γράφει η Άννα Κανδύλη 

Πράκτορες της CIA που αλώνιζαν στην Ελλάδα, Ισραηλινοί «επιχειρηματίες» με παρελθόν στη Mossad, ανώτεροι διπλωμάτες, ποινικοί κρατούμενοι, αλλά και Έλληνας μεγαλοεπιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στις Ηνωμένες Πολιτείες, συνθέτουν το παζλ των προσώπων στην πολύκροτη υπόθεση της παρακολούθησης τηλεφώνων υπουργών της κυβέρνησης Κσραμανλή.

Το ένταλμα σύλληψης εις βάρος του William B., πρώην πράκτορα της CIA, ξετυλίγει το κουβάρι μιάς απίστευτης ιστορίας, την οποία θα ζήλευε και ο «μετρ» του αστυνομικού μυθιστορήματος Τζον Λε Καρέ…

Όλα ξεκινούν από τη στιγμή που η υπεύθυνη του καταστήματος κινητής τηλεφωνίας στην Ακτή Μιαούλη, ενώπιον του ανακριτή Δημήτρη Φούκα, αναγνώρισε στο πρόσωπο της Irene B. τη γυναίκα που αγόρασε τα 4 καρτοκινητά «σκιές», τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την παρακολούθηση του πρώην πρωθυπουργού και υπουργών της κυβέρνησής του.

Πιάνοντας τον μίτο από αυτό το σημείο, ο ανακριτής ταυτοποίησε η συγκεκριμένη γυναίκα, η οποία είναι σύζυγος του καταζητούμενου πλέον για κατασκοπεία William B., ο οποίος, σύμφωνα με την πολύμηνη έρευνα, δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 ως επιχειρησιακό στέλεχος κλιμακίου της CIA. Ο διορισμός του στη χώρα μας, βέβαια, δεν ήταν τυχαίος. Ο Αμερικανός γνώριζε καλά την Ελλάδα, αφού περνούσε πολλά καλοκαίρια στα νησιά. Η δε σύζυγός του έχει ελληνικές ρίζες. Κατάγεται από την Κάρπαθο και, σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι πριν από περίπου ένα χρόνο κατοικούσε στη Θεσσαλονίκη μαζί με την κόρη τους.

Παλιός γνώριμος
Από τη δεκαετία του ’90, λοιπόν, ο William συνεργαζόταν με τις αντίστοιχες ελληνικές υπηρεσίες, κυρίως σε θέματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, με πλέον χαρακτηριστική τη συμμετοχή του στην επιχείρηση με κωδική ονομασία «ΔΙΚΤΥ». Η ε λόγω επιχείρηση αφορούσε επέμβαση και απομάκρυνση μεγάλων ποσοτήτων εκρηκτικών από την πρεσβεία του Ιράκ, το 2003. Για τη διευκόλυνση της δράσης του χρησιμοποιούσε ψευδώνυμα και κωδικές ονομασίες, με προτίμηση σε ονόματα του Ευαγγελίου… Πέτρος, Μάρκος, Λουκάς…

Άλλωστε, με στοιχεία ταυτότητας Πέτρος Μάρκου αγοράστηκαν στις 8/6/2004 από το κατάστημα κινητής τηλεφωνίας στον Πειραιά οι συσκευές που χρησιμοποιήθηκαν ως καρτοκινητά – «σκιές» στις παρακολουθήσεις κυβερνητικών κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στη χώρα μας. Η άρση τηλεφωνικού απορρήτου που ακολούθησε, έδειξε πως μία από αυτές τις τηλεφωνικές συνδέσεις ενεργοποιήθηκε σύνδεση με στοιχεία συνδρομητή «American Embassy, Βας. Σοφίας 91, Αθήνα». Η αποκάλυψη της υπόθεσης «έκαψε» τον αμερικανό πράκτορα, τον οποίο απέσυρε τότε η υπηρεσία του για λίγους μήνες μέχρι να «κατακάτσει η σκόνη» του σκανδάλου.

Επανήλθε στην Ελλάδα τον Αύγουστο του 2005 έχοντας λάβει θεώρηση εισόδου από την ελληνική πρεσβεία στο Χαρτούμ, ως Α’ γραμματέας της πρεσβείας των ΗΠΑ. Έκτοτε πηγαινοερχόταν στη χώρα μας, έως ότου η υπόθεση μπήκε εκ νέου στο «μικροσκόπιο» της Δικαιοσύνης από τον ανακριτή Δ. Φούκα, οπότε και εξαφανίστηκε. Κάποιες πληροφορίες λένε ότι συνεχίζει την «καριέρα» του στο Αφγανιστάν…

Το σχέδιο «Πυθία»
Ο δικαστικός λειτουργός παρά τις εκτιμήσεις αρκετών ότι ήταν σχεδόν αδύνατον να εντοπιστούν οι φυσικοί δράστες των υποκλοπών, επέμεινε στην έρευνά του και μάλιστα κατάφερε να συνδέσει τις υποκλοπές με το σχέδιο «Πυθία», που στόχο είχε την αποσταθεροποίηση της χώρας την περίοδο 2007 – 2009.

Από τα στοιχεία που συγκέντρωσε ως τώρα ο ανακριτής, προκύπτει ότι γύρω από την υπόθεση της παρακολούθησης των τηλεφώνων και του σχεδίου δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή μαινόταν ένας αδυσώπητος επιχειρηματικός πόλεμος, αλλά και ένα «μπρα ντε φερ» γεωπολιτικών συσχετισμών.

Το σύστημα παρακολούθησης συνόρων GIS, με ρωσικό λογισμικό που είχε προμηθευτεί η χώρα μας, ήταν κομβικό σημείο στην προσπάθεια αλλαγής στρατηγικής από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, με παρεμβάσεις Αμερικανών και Ισραηλινών ενόψει και της διαφαινόμενης συμφωνίας με τη Ρωσία για τον αγωγό Southstream.

Δύο επιχειρηματίες, ισραηλινής καταγωγής, φαίνεται να έπαιξαν σημαντικό ρόλο.
Για τον έναν τις πρώτες πληροφορίες έδωσε στον ανακριτή πρώην ανώτερος έλληνας διπλωμάτης, ο οποίος στο παρελθόν είχε τη φήμη του ανθρώπου των «ειδικών αποστολών» στο υπουργείο Εξωτερικών, ενώ σήμερα χαρακτηρίζεται ως «διεθνής παίκτης», με δραστηριότητα ακόμα και στο μακρινό Σουδάν…

Ο εν λόγω Ισραηλινός επιχειρηματίας, πρώην πράκτορας της Mossad, εκπροσωπούσε εταιρεία παροχής συμβουλών ασφαλείας σε κυβερνήσεις και μεγάλες εταιρείες και ήθελε να προωθήσει στην Ελλάδα ένα άλλο σύστημα παρακολούθησης συνόρων, πιέζοντας μάλιστα «ασφυκτικά», όπως λένε γνώστες της δράσης του, πρόσωπα που ήταν στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Μεταξύ αυτών και πρώην υπουργός της κυβέρνησης Παπανδρέου. Προς την ίδια κατεύθυνση, δηλαδή, στην προώθηση αμερικανο-ισραηλινών συμφερόντων, κινείται και ο έτερος επιχειρηματίας.

Το αξιοσημείωτο είναι, σύμφωνα με δικαστικές πηγές, ότι δεν προσπαθούσαν μόνο να προωθήσουν νέα projects, αλλά να ακυρώσουν και συμβάσεις άλλων έργων, ήδη υπογεγραμμένες, με τρίτες χώρες, όπως η Ρωσία. Οι πιέσεις φαίνεται πως δεν είχαν αποτέλεσμα την περίοδο διακυβέρνησης του Κ. Καραμανλή. Έτσι, ο πρώην πρωθυπουργός έγινε στόχος. Αυτό ήρθε να επιβεβαιώσει και το υπόμνημα ενός ποινικού, ο οποίος πρόσφατα καταδικάστηκε σε ποινή ισόβιας κάθειρξης για ανθρωποκτονία.

Πριν από μερικές εβδομάδες, ο δικηγόρος του εμφανίστηκε ενώπιον του ανακριτή Δ. Φούκα, υποστηρίζοντας ότι ο πελάτης του έχει σημαντικές πληροφορίες για το σχέδιο «Πυθία». Ο ποινικός ισχυρίζεται πως το 2007 τον πλησίασαν κάποια άτομα που του παρουσιάστηκαν ως «Έλληνες πατριώτες από την Αμερική» και του ζήτησαν –καθώς ήταν γνώστης του διαδικτύου- να παρακολουθεί κυβερνητικές ιστοσελίδες. Στη συνέχεια, δε, του ζητήθηκε να συντάξει και κάποιους χάρτες με συγκεκριμένες διαδρομές.

Ο ποινικός, ο οποίος τις επόμενες ημέρες θα κληθεί από τον ανακριτή να καταθέσει, ισχυρίζεται επίσης ότι γνωρίζει και που βρίσκονται δύο γιάφκες με όπλα που διατηρούσαν τα εν λόγω άτομα στην Αθήνα. Η συνεργασία τους λέει πως έληξε πριν από περίπου ενάμισι χρόνο…

Την ίδια ώρα, Έλληνας μεγαλοεπιχειρηματίας που δραστηριοποιείται και στις ΗΠΑ και τον τελευταίο χρόνο έχει μπει στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης για οικονομικά σκάνδαλα στον τραπεζικό χώρο, σε προφορική συνομιλία του με τον Δ. Φούκα υποστήριξε πως διαθέτει και αυτός στοιχεία για το σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας μας την περίοδο 2007 – 2009. Σύμφωνα με πληροφορίες, περιέγραψε στον ανακριτή δύο επισκέψεις του στην Αμερική την επίμαχη περίοδο, όπου υψηλόβαθμα στελέχη του Λευκού Οίκου του είπαν για τους σχεδιασμούς που γίνονται για τη μετά Καραμανλή περίοδο…

Πηγή εφημ. «RealNews»