Νικητές αναδείχθηκαν αναδείχθηκαν οι φοιτητές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στον 3ο διαγωνισμό εικονικής δίκης, ο οποίος διεξάγεται τα τελευταία τρία χρόνια στην έδρα του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο.

Η ομάδα της Αθήνας διακρίθηκε μεταξύ 16 ομάδων φοιτητών από πανεπιστήμια όλης της Ευρώπης, ενώ θεωρείτο από τα φαβορί. Σημειώνεται ότι πέρυσι είχε κερδίσει τη δεύτερη θέση. Το βραβείο καλύτερου ρήτορα απονεμήθηκε στην Μυρτώ Σταυρίδη, επίσης από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Στην ημιτελική φάση του διαγωνισμού συμμετείχαν ομάδες φοιτητών από την Αυστρία, την Κροατία, την Ισπανία, την Νορβηγία, την Ολλανδία, την Ρουμανία, τη Βρετανία, τη Ρωσία, τη Σουηδία και την Ελβετία.

Στην τελική φάση για την ανάδειξη των νικητών, οι Έλληνες φοιτητές συναγωνίσθηκαν με φοιτητές από την Νομική Σχολή του Essex της Αγγλίας.

Στον διαγωνισμό, οι μετέχοντες παίρνουν μέρος σε μία εικονική δίκη – προσομοίωση της διαδικασίας ελέγχου των καταγγελιών προς το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στην αγγλική γλώσσα.

Ο διαγωνισμός έχει στόχο να δώσει σε φοιτητές νομικών σχολών απ’ όλη την Ευρώπη, την πρακτική εμπειρία σχετικά με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και το πως αυτή εφαρμόζεται από το Δικαστήριο.

Πηγή: Megatv / Hμερησία