Το καθεστώς λειτουργίας των μέσων ενημέρωσης εντάσσεται στη διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους εταίρους της, καθώς η λίστα μεταρρυθμίσεων που έστειλε στις Βρυξέλλες ο Γιάνης Βαρουφάκης και εγκρίθηκε από το Eurogroup περιλαμβάνει και τα media.

Ειδικότερα, με το email Βαρουφάκη η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα εισπράξει έσοδα από τη χρήση συχνοτήτων, ενώ θα απαγορεύεται πλέον “η συνεχιζόμενη λειτουργία μονίμως ζημιογόνων μέσων ενημέρωσης.   

Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα, η Ελλάδα «θα ενεργοποιήσει άμεσα την τρέχουσα (και αδρανή) νομοθεσία που ρυθμίζει τα έσοδα των μέσων ενημέρωσης (έντυπων και ηλεκτρονικών), διασφαλίζοντας (μέσω κατάλληλα σχεδιασμένων δημοπρασιών) πως θα πληρώνουν στο κράτος σε τιμές αγοράς για τις συχνότητες που χρησιμοποιούν και πως θα απαγορεύεται η συνεχιζόμενη λειτουργία μονίμως ζημιογόνων μέσων ενημέρωσης (χωρίς διαφανή διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης)».  

Όπως γράφει ο Βασίλης Κουφόπουλος στο sportday, το μοντέλο που προτείνεται, των δημοπρασιών των διαθέσιμων συχνοτήτων και της είσπραξης εσόδων κατά την υπογραφής της άδειας αλλά και ενοικίου ανά έτος, εφαρμόζεται ήδη στην Ελλάδα, αλλά μόνο στη συνδρομητική τηλεόραση.   Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, τόσο η Forthnet όσο και ο ΟΤΕ έλαβαν πρώτα άδεια από το ΕΣΡ και στη συνέχεια προχώρησαν, έναντι οικονομικού ανταλλάγματος, στην υπογραφή σύμβασης με το ελληνικό δημόσιο, αποκτώντας για 15 χρόνια το δικαίωμα εκπομπής δορυφορικής συνδρομητικής τηλεόρασης. Κάθε χρόνο και οι δύο πλατφόρμες είναι υποχρεωμένες να πληρώνουν ένα κλιμακωτό «ενοίκιο» στο ελληνικό δημόσιο που ξεκινάει από το 0,5% επί του τζίρου και φτάνει στο 3,5%.

Πηγή: www.lifo.gr