Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, αναμένεται να υπερασπιστεί το Ισραήλ ενώπιον του Συμβουλίου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.


Ο Κέρι, ο οποίος έφτασε στη Γενεύη την Κυριακή, θα έχει συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, σχετικά με μια επικείμενη συμφωνία γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και την πιθανή ελάφρυνση ορισμένων κυρώσεων. Οι συνομιλίες θα διεξαχθούν στην πόλη Μοντρό της Ελβετίας.

Επιπλέον, ο Κέρι θα συναντηθεί τη Δευτέρα με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, όπου θα συζητήσουν θέματα σχετικά με το Ιράν, τη Συρία αλλά και την κατάσταση στην Ουκρανία. 

Επίσης, είναι προγραμματισμένο να μιλήσει στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ εν μέρει για να υπερασπιστεί το Ισραήλ ενάντια σε αυτό που Αμερικανοί αξιωματούχοι χαρακτηρίζουν ως μεροληπτική στάση έναντι του εβραϊκού κράτους, όπως αναφέρεται σε τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

«Η θέση μας τάσσεται πάντα στην υπεράσπιση του Ισραήλ και τη προστασία των συμφερόντων του Ισραήλ ενώπιον του Συμβουλίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», δήλωσε σε δημοσιογράφους Αμερικανός αξιωματούχος που συνόδευε στην πτήση του τον Κέρι. 

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οποιεσδήποτε έρευνες σχετικά με το Ισραήλ θα πρέπει να είναι «αντικειμενικές και ουδέτερες και όχι… μονόπλευρες και γεμάτες προκατάληψη».

Ο αξιωματούχος δήλωσε επίσης ότι κύρια ανησυχία της Ουάσινγκτον αποτελεί μία έρευνα του ΟΗΕ σχετικά με τις συγκρούσεις που ξέσπασαν στη Γάζα το περασμένο καλοκαίρι και κατά τις οποίες έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 2.100 Παλαιστίνιοι, οι περισσότεροι εκ των οποίων άμαχοι και 73 Ισραηλινοί, 67 εξ αυτών στρατιώτες.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, γτην έρευνα του ΟΗΕ, η οποία αναμένεται να δημοσιοποιηθεί την 23η Μαρτίου, εξετάζονται παραβιάσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα και από τις δύο πλευρές.

Πηγή: Real News