Ακόμη και αν συμφωνηθεί νέο πρόγραμμα στήριξης για την Ελλάδα, οι καταθέσεις που «χάθηκαν» το τελευταίο τρίμηνο είναι πολύ δύσκολο να επιστρέψουν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα μέσα στους επόμενους 12-18 μήνες. Αυτό εκτιμά ο οίκος Moody’s, χαρακτηρίζοντας παράλληλα την παράταση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης μικρή «ανάσα» για τις τράπεζες.

«Την περασμένη Τρίτη, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενέκριναν το σχέδιο μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας, ανοίγοντας το δρόμο για τετράμηνη παράταση του προγράμματος διάσωσης. Το αρχικό πρόγραμμα έληξε στο τέλος Φεβρουαρίου. Οι εξελίξεις αυτές δίνουν στις ελληνικές τράπεζες περιορισμένα περιθώρια… αναπνοής, δεδομένου ότι η παράταση του πακέτου διάσωσης για την Ελλάδα θα οδηγούσε και σε παράταση της παροχής χρηματοδότησης προς τις τράπεζες από το Ευρωσύστημα», αναφέρει ο οίκος στο εβδομαδιαίο του report.

Παρ’ όλα αυτά, προειδοποιεί η Moody’s, οι κίνδυνοι για τις ελληνικές τράπεζες παραμένουν υψηλοί.

«Η άμεση χρηματοδότηση της ΕΚΤ προς τις ελληνικές τράπεζες εξαρτάται από την παραμονή της Ελλάδας σε πρόγραμμα στήριξης. Επομένως, η απόφαση της περασμένη Τρίτης θα ωθήσει την ΕΚΤ να επανεξετάσει την απόφαση της 4ης Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την οποία σταμάτησε να δέχεται ως ενέχυρα ελληνικά κρατικά ομόλογα και εγγυήσεις από τις ελληνικές τράπεζες. Αυτό τους επιτρέπει να γυρίσουν σχεδόν 50 δισ. ευρώ χρηματοδοτήσεων, από τον ακριβό ELA στις φθηνότερες χρηματοδοτήσεις της ΕΚΤ.

Ωστόσο, οι κίνδυνοι ως προς την ρευστότητα και την χρηματοδότησης παραμένουν μεγάλοι για τις ελληνικές τράπεζες, ενώ η επιστροφή των καταθέσεων που χάθηκαν τους τελευταίους τρεις μήνες είναι πολύ δύσκολο να σημειωθεί μέσα στους επόμενους 12-18 μήνες, ακόμη και αν έχει εγκριθεί ένα νέο πρόγραμμα στήριξης για την Ελλάδα τον Ιούνιο. Ως αποτέλεσμα, οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη χρηματοδότηση του Ευρωσυστήματος για περισσότερο απ’ ότι ανέμεναν, γεγονός που αποτελεί αρνητικό παράγοντα για την πιστοληπτική τους ικανότητα.

Εκτιμούμε, επίσης, ότι οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να αναθεωρήσουν τις προβλέψεις για το 2015, από τη στιγμή που οι επιδόσεις τους θα επηρεαστούν αρνητικά από τις αναταράξεις στην εγχώρια οικονομία και τη σημαντική μείωση της επενδυτικής δραστηριότητας από τον περασμένο Δεκέμβριο».

Σε ότι αφορά το πρόγραμμα, ο οίκος σημειώνει:

«Μία νέα συμφωνία θα πρέπει να επιτευχθεί έως το τέλος Ιουνίου για να μπορεί η Ελλάδα να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες. Η τετράμηνη παράταση συνεπάγεται ότι η ΕΚΤ ενδέχεται να συνεχίσει να παρέχει χρηματοδοτήσεις του Ευρωσυστήματος στις ελληνικές τράπεζες είτε άμεσα είτε μέσω του ELA της Τράπεζας της Ελλάδος. Ο ELA είναι κρίσιμος για να παραμείνουν βιώσιμες οι τράπεζες γιατί τους τελευταίους τρεις μήνες έχουν βιώσει σημαντικές εκροές καταθέσεων.

Εκτιμούμε ότι η έγκριση του σχεδίου μεταρρυθμίσεων κατά κάποιο τρόπο θα καθησυχάσει τους καταθέτες που φοβούνται την πιθανότητα επιβολής περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων».