Μόνη σανίδα σωτηρίας για την Ελλάδα είναι τα δάνεια έκτακτης ανάγκης που επεκτάθηκαν από τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ, αναφέρει το άρθρο.

Αίσθηση προκαλεί η εκτίμηση αξιωματούχου που εμπλέκεται στο ελληνικό πακέτο διάσωσης ο οποίος αναφέρει στο Bloomberg ότι οι ανάγκες χρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένων των αποπληρωμών προς το ΔΝΤ, καλύπτονται με ασφάλεια μόνο για άλλες δύο εβδομάδες.

Αλλος αξιωματούχος αναφέρει ότι η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει τα διαθέσιμα αποθεματικά της για να καταφέρει να αποπληρώσει τα χρέη της μέχρι το τέλος του μήνα.

Το φάσμα της χρεοκοπίας

Με τις συνομιλίες Ελλάδας – δανειστών να συνεχίζονται για 7ο μήνα ως προς την εκταμίευση της τελευταίας δόσης τουπρογράμματος διάσωσης, το φάσμα της χρεοκοπίας είναι ορατό για τον αρθρογράφο του Bloomberg.

Το Bloomberg σημειώνει πως: 

  • Την Παρασκευή η Ελλάδα θα πρέπει να δώσει 300 εκατομμύρια ευρώ προς το ΔΝΤ
  • Τις επόμενες τρεις εβδομάδες θα κληθεί να αναχρηματοδοτήσει ή να αποπληρώσει περίπου 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ του χρέους της, καθώς σε αυτά περιλαμβάνονται και τα T-bills. 
  • Tο χάσμα του ελληνικού προϋπολογισμού φτάνει για τον Μάρτιο στο επικίνδυνο ποσό των 2,1 δισεκατομμυρίων ευρώ.
  • Τον Ιανουάριο, με την υστέρηση των φορολογικών εσόδων άνοιξε  τρύπα 217 εκατομμυρίων ευρώ, εκτροχιάζοντας τον προϋπολογισμό.

Μόνη σανίδα σωτηρίας για την Ελλάδα είναι τα δάνεια έκτακτης ανάγκης που επεκτάθηκαν από τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ, αναφέρει το άρθρο. «Η αποτυχία να εξασφαλιστεί μια συμφωνία που θα συνδυάζεται με εκταμίευση κεφαλαίων έχει πυροδοτήσει μια κρίση ρευστότητας».

«Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να μην επηρεάσει την οικονομία της χώρας όλη αυτή η διαμάχη», αναφέρει ο Χάρης Θεοχάρης, βουλευτής του Ποταμιού.

Το ρολόι χτυπάει για την Ελλάδα

Παρουσιάζοντας την κατάσταση στην Ελλάδα, το άρθρο αναφέρει ότι οι καταθέσεις κάνουν μαζικά φτερά και όλα δείχνουν πως το ρολόι χτυπάει για την Ελλάδα. Ως παράγοντες της ασφυξίας επισημαίνεται ότι:

  • Ο Τσίπρας ζητάει από τον Στουρνάρα να συμβάλει στην αποκατάσταση της ρευστότητας με όλα τα μέσα,
  • Η ΕΚΤ δεν επιτρέπει στην Ελλάδα να ξεπεράσει το όριο των 15 δισεκατομμυρίων ευρώ στην έκδοση χρεογράφων και
  • Οι θεσμοί αρνούνται να εκταμιεύσουν μέρος της τελευταίας δόσης του προγράμματος

Πηγή: The Toc