Η ΕΚΤ δεν μπορεί να προχωρήσει σε αγορές ελληνικών ομολόγων, δεδομένου ότι τα ομόλογα που ήδη κατέχει έχουν ξεπεράσει το επιτρεπόμενο ποσοστό, το οποίο έχει τεθεί βάσει του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE).


Αυτό ανέφερε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου, υπενθυμίζοντας ότι η ΕΚΤ έχει ήδη δανείσει την Ελλάδα 100 δισ. ευρώ. Ο δανεισμός είναι στο 68% του ΑΕΠ, το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωζώνη. Η ΕΚΤ έχει όριο στην αγορά ομολόγων από συγκεκριμένα κράτη (33%), το οποίο έχει ξεπεραστεί στην περίπτωση της Ελλάδας, διευκρίνισε ο κ. Ντράγκι.

Ερωτηθείς για τους λόγους που δεν περιλαμβάνονται τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ανέφερε ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να αγοράζει ομόλογα μίας χώρας χωρίς τη θετική αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής, από τη στιγμή που τα ελληνικά ομόλογα δεν διαθέτουν αξιολόγηση επενδυτικού ρυθμού.

Όπως είπε ο κ. Ντράγκι, η ΕΚΤ λειτουργεί με κανόνες και δεν είναι πολιτικό ίδρυμα. Για να ξεκινήσει την αγορά ομολόγων θα πρέπει να τηρούνται οι κανόνες, η βάση των οποίων είναι η επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος, σημείωσε.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο να επιτραπεί στην Ελλάδα να αυξήσει το όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων (τα οποία απορροφούν οι ελληνικές τράπεζες), ο Ντράγκι ανέφερε ότι η Συνθήκη απαγορεύει τη νομισματική χρηματοδότηση ή το τύπωμα χρήματος για την αγορά κυβερνητικών ομολόγων. Και αυτό μπορεί να γίνει άμεσα ή έμμεσα, με τις τράπεζες να φέρνουν εγγυήσεις στην ΕΚΤ για να έχουν πρόσβαση στις πράξεις ρευστότητας. Οι κανονισμοί το απαγορεύουν αυτό, δήλωσε.

Πηγή: Ναυτεμπορική