Την αισιοδοξία ότι το θέμα των εκποιήσεων που έχει καθυστερήσει την αξιολόγηση του κυπριακού προγράμματος από την τρόικα θα λήξει μέχρι το τέλος του μήνα και θα επιτρέψει τη συμμετοχή της Κύπρου στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ εκφράζουν κυπριακές κυβερνητικές πηγές.


  Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι τα πέντε νομοσχέδια θα ψηφιστούν τις επόμενες βδομάδες, ωστόσο η επιμονή της τρόικας στην κάλυψη των υποχρεώσεων πρωτο-οφειλετών από τους εγγυητές, αναμένεται να προκαλέσει έντονες συζητήσεις αντιδράσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης, που εδώ και έξι μήνες «μπλοκάρουν» την εφαρμογή του νόμου για τις εκποιήσεις. Η ψήφιση του καθεστώς των εκποιήσεων θα επιτρέψει τη χρηματοδότηση της Κύπρου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. 

Η Κύπρος και η Ελλάδα δεν εντάσσονται προς το παρόν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) λόγω των προβλημάτων που υπάρχουν με την υλοποίηση των προγραμμάτων προσαρμογής τους. Με την ψήφιση όμως της νομοθεσίας για τις εκποιήσεις, η Κύπρος θα μπορούσε να ολοκληρώσει επιτυχώς την αξιολόγηση και να ενταχθεί στο πρόγραμμα της ΕΚΤ, η οποία με τη σειρά της θα μπορούσε να αγοράσει έως τον Σεπτέμβριο του 2016 μέχρι και 500 εκατ. ευρώ κυπριακών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ