Τους επτά άξονες των μεταρρυθμίσεων περιλαμβάνει η νέα επιστολή του Γ. Βαρουφάκη που απέστειλε στον στο Eurogroup ενόψει της συνάντησης της Δευτέρας

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, τα 7 βασικά σημεία έχουν ως εξής: 

  • ενεργοποίηση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου με στόχο την επίτευξη εξοικονόμησης πόρων και την επέκταση της αποστολής του
  • μεταρρυθμίσεις με στόχο την καλύτερη προετοιμασία του προϋπολογισμού και αναμόρφωση του οργανικού νόμου για τον προϋπολογισμό
  • συγκρότηση ευέλικτου σώματος στοχευμένων φορολογικών ελέγχων για την πάταξη της φοροδιαφυγής (δεν θα έχει μόνιμο χαρακτήρα)
  • βελτιώσεις στη νομοθεσία για την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών
  • άμεση ροή δημόσιων εσόδων μέσω της ρύθμισης του πλαισίου αδειοδότησης των ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών
  • μείωση γραφειοκρατίας και βελτίωση επιχειρηματικού κλίματος μέσω της βελτίωσης των παρεχόμενων δημόσιων υπηρεσιών
  • μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Σύμφωνα με δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης ανέφερε ότι η επιστολή με τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων που απεστάλη στον Γερούν Ντάισελμπλουμ από τον κ. Βαρουφάκη θα συζητηθεί στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας και ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένουν από τον Έλληνα ομόλογό τους να τους παρουσιάσει λεπτομερώς το περιεχόμενο των μεταρρυθμίσεων. Παράλληλα, το Eurogroup αναμένει να ακούσει από τους θεσμούς και από τον Έλληνα υπουργό την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις τεχνικές συζητήσεις.

Σε ό,τι αφορά τις τεχνικές διαβουλεύσεις, ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ποιοι θα λάβουν μέρος και πότε θα διεξαχθούν, αν και εκτίμησε ότι «δεν αναμένεται να ξεκινήσουν αυτή την εβδομάδα». Σημείωσε επίσης ότι οι τεχνικές συζητήσεις βρίσκονται σε πολύ αρχικό στάδιο και γι’ αυτό το λόγο οι διαβουλεύσεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμικών εκπροσώπων θα πρέπει να εντατικοποιηθούν.

Ερωτηθείς εάν είναι εφικτή η τμηματική εκταμίευση των χρημάτων που έχει λαμβάνειν η Ελλάδα από τους δανειστές, ανέφερε ότι εφόσον εκπληρωθούν ορισμένα από τα λεγόμενα προαπαιτούμενα, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να καταστεί εφικτό υπό όρους. Ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης σημείωσε παράλληλα ότι για να υπάρχει πλήρης εικόνα, απαραίτητη είναι η παρουσίαση όλων των μέτρων που περιέχονται στην απόφαση του προηγούμενου Eurogoroup. Και αυτό διότι όπως είπε, η τμηματική αξιολόγηση ορισμένων μέτρων, χωρίς να είναι γνωστό το περιεχόμενο όλων των υπόλοιπων μεταρρυθμίσεων, δεν είναι δυνατή.

Κληθείς να σχολιάσει τη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας, είπε ότι από τη στιγμή που στην Αθήνα δεν βρίσκονται εκπρόσωποι των θεσμών, δεν υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης. Σε ό,τι αφορά τις δανειακές ανάγκες για το επόμενο διάστημα είπε ότι οι μεγαλύτερες πληρωμές αφορούν τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο και ανέρχονται σε 6,5 δισ. ευρώ.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι δε θεωρεί καθόλου πιθανό οι ελληνικές αρχές να ζητήσουν μετά τον Ιούνιο και νέα παράταση, σημειώνοντας ότι και το ευρωπαϊκό πολιτικό περιβάλλον δεν θα ευνοούσε κάτι τέτοιο.

Τέλος, σε ό,τι αφορά ενδεχόμενο ενός τρίτου προγράμματος για την Ελλάδα ανέφερε ότι η πρώτη προϋπόθεση είναι αυτό να ζητηθεί. Αν δεν υπάρξει σχετικό αίτημα δεν μπορεί να υπάρξει και προσφορά, είπε χαρακτηριστικά.

Τι περιλαμβάνει το πακέτο των ελληνικών προτάσεων