Όχι Σαμαρά σε Συνέδριο- Ντόρα & Δένδιας επανέλαβαν ότι πρέπει να γίνει

“Να τελειώνουμε με την φοβική ΝΔ” κάλεσε ο Δημ. Αβραμόπουλος τα στελέχη του κόμματος στην ομιλία του κατά την συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του Κόμματος, ενώ αφήνοντας αιχμές προς την ηγεσία της ΝΔ ζήτησε “μια γενναία αυτοκριτική”.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να πάει σε συνέδριο, και ούτε φυσικά να παραιτηθεί από την προεδρία του κόμματος, δηλώνοντας ότι “το θέμα της ηγεσίας έκλεισε”, ενώ εξαπέλυσε επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ. Με εκτενή ρεπορτάζ, τα ελληνικά ΜΜΕ αναφέρονται στις εξελίξεις στην ΝΔ.Το ρεπορτάζ από το Πρώτο Θέμα κατάγράφει τα εξής: 

Σχολιάζοντας τη δήλωση Βαρουφάκη για δημοψήφισμα, σε περίπτωση που οι εταίροι μας δεν δεχτούν τις προτάσεις της Αθήνας, δήλωσε ότι «πρόκειται για το ίδιο ολέθριο λάθος, που έκανε και ο Γιώργος Παπανδρέου»

«Σαράντα μέρες μετά τις εκλογές, οι αντίπαλοί μας παραδέχονται τα ψέματά τους» δήλωσε αρχίζοντας την ομιλία του στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ ο πρόεδρος του κόμματος, Αντώνης Σαμαράς.

 

Ο κ. Σαμαράς, σχολιάζοντας τη δήλωση Βαρουφάκη για δημοψήφισμα, σε περίπτωση που οι εταίροι μας δεν δεχτούν τις προτάσεις της Αθήνας, δήλωσε ότι «πρόκειται για το ίδιο ολέθριο λάθος, που έκανε και ο Γιώργος Παπανδρέου».

Η κυβέρνηση παίζει με το Grexit, για να πετάξει τις ευθύνες από πάνω της και να τις φορτώσει στο λαό, τόνισε ακόμη ο πρόεδρος της ΝΔ, στην εισηγητική του ομιλία στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, αναφερόμενος στην αποστροφή του Γιάνη Βαρουφάκη περί πιθανότητας δημοψηφίσματος, εάν οι Βρυξέλλες δεν δεχτούν τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη αναγκαστεί να παραδεχθεί, με την υπογραφή του στη συμφωνία του Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου, ότι η χώρα επί της διακυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ έκανε σοβαρές προόδους, μολονότι εντός της χώρας δεν το παραδέχεται.

«Ονόμασαν την τρόικα “θεσμούς”, βαφτίζουν το κρέας ψάρι, το λένε ακόμη και οι δικοί τους, ο Μανώλης Γλέζος και η Ζωή Κωνσταντοπούλου» σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στον υπουργό Οικονομικών, τον χαρακτήρισε ανεκδιήγητο και υποστήριξε ότι με τις προτάσεις του για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής έχει προκαλέσει γέλιο και ειρωνικά σχόλια. «Μόνο τον επιθεωρητή Κλουζό δεν έφεραν» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.

«Δεν θέλουμε να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ ως θύμα ανατροπής» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρόεδρος της ΝΔ και υποστήριξε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένοχος εξαπάτησης του ελληνικού λαού».

Η συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής γίνεται με φόντο την εσωκομματική κριτική που ασκείται στον Αντώνη Σαμαρά μετά την εκλογική ήττα, ενώ υπενθυμίζεται ότι στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, την περασμένη Πέμπτη, ομάδα βουλευτών ζήτησε τη διεξαγωγή συνεδρίου, κάτι που αρνήθηκε ο αρχηγός του κόμματος.

Ο ίδιος πάντως ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να πάει σε συνέδριο.

Πλέον, μπορεί επισήμως στη ΝΔ να επιχειρούν να αποτιμήσουν το εκλογικό αποτέλεσμα, ωστόσο ενδιαφέρον θα έχει, στην ουσία, πώς θα τοποθετηθούν τόσο όσοι επιθυμούν την παραμονή του Αντώνη Σαμαρά στην προεδρία, όσο κι εκείνοι που θέτουν ζήτημα ηγεσίας και ζητούν έκτακτο συνέδριο, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Νίκος Δένδιας.

Ο τελευταίος, μάλιστα, προσερχόμενος στα γραφεία της ΝΔ, την Κυριακή το πρωί, τόνισε την ανάγκη να οδηγηθεί το κόμμα σε ένα ανοιχτό, δημοκρατικό συνέδριο, στο οπίο θα τεθούν όλα τα ζητήματα.

Νωρίτερα, μιλώντας στο Mega Σαββατοκύριακο, ο κ. Δένδιας διερωτήθηκε: «Έχουμε υποστεί τη χειρότερη ήττα της ιστορία μας. Αν δεν κάνουμε τώρα συνέδριο, πότε θα κάνουμε;».

Μιλώντας στο Mega και ερωτηθείς αν πρέπει να τεθεί θέμα ηγεσίας είπε ότι «μόνο μετά από ένα συνέδριο μπορεί να το κοιτάξει κανείς», ενώ τόνισε ότι δεν θεωρεί ότι η συζήτηση μπορεί να φέρει εσωστρέφεια.

«Αν υπάρχει κάτι που μπορούμε να διδαχθούμε από την Αριστερά, είναι το να συζητάμε» προσέθεσε. 

Δένδιας: Αν δεν κάνουμε συνέδριο μετά τη χειρότερη ήττα της ΝΔ, πότε θα κάνουμε;

«Αν υπάρχει κάτι που μπορούμε να διδαχθούμε από την Αριστερά, είναι το να συζητάμε»

Την ανάγκη διεξαγωγής συνεδρίου στη ΝΔ υπογράμμισε ο βουλευτής του κόμματος και πρώην υπουργός, Νίκος Δένδιας, κάνοντας λόγο για τη χειρότερη ήττα στην ιστορία του κόμματος.
 

«Έχουμε υποστεί τη χειρότερη ήττα της ιστορία μας. Αν δεν κάνουμε τώρα συνέδριο, πότε θα κάνουμε;» διερωτήθηκε ο βουλευτής της ΝΔ Νίκος Δένδιας.

Μιλώντας στο Mega και ερωτηθείς αν πρέπει να τεθεί θέμα ηγεσίας είπε ότι «μόνο μετά από ένα συνέδριο μπορεί να το κοιτάξει κανείς», ενώ τόνισε ότι δεν θεωρεί ότι η συζήτηση μπορεί να φέρει εσωστρέφεια.

«Αν υπάρχει κάτι που μπορούμε να διδαχθούμε από την Αριστερά, είναι το να συζητάμε» προσέθεσε.

Σε ό,τι αφορά το εκλογικό αποτέλεσμα και την αποτίμησή του, υπογράμμισε ότι «η ΝΔ υπέστη μια βαριά ήττα» και πρόσθεσε: «Αυτά τα περί “κρατήσαμε” κλπ δεν μου φτάνουν καθόλου. Το να κρατάω όταν είμαι κόμμα εξουσίας δεν μου φτάνει. Ένα κόμμα εξουσίας πετυχαίνει όταν κερδίζει τις εκλογές και αποτυγχάνει όταν το εκλογικό σώμα και η κοινωνία το αποδοκιμάζει και το βάζει στην αντιπολίτευση. Επίσης δεν είμαι καθόλου έτοιμος να συνυπογράψω ότι αυτές οι εκλογές ήταν κατ’ ανάγκην χαμένες επειδή ακολουθήσαμε περιοριστική πολιτική. Τότε, ας το είχαμε συμφωνήσει από το 2012, να μην παιδευόμαστε καθόλου».

Ο Νίκος Δένδιας ανέφερε ακόμη ότι η ΝΔ «έχασε την περπατησιά της» μετά τον Ιούνιο του 2014 και πρόσθεσε: «Εχω την αίσθηση ότι και λίγο πιο πριν είχαμε αρχίσει να νοθεύουμε το μίγμα του μηνύματός μας προς την κοινωνία, να δημιουργούμε μια σύγχυση και κατά συνέπεια το εκλογικό σώμα να μην ξέρει αν του λέμε το ένα ή το άλλο».

Τέλος, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την αποστροφή του Αντώνη Σαμαρά στη συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος που ερμηνεύτηκε ως ερμηνεύτηκε ως αιχμή εναντίον του ίδιου του κ. Δένδια, απάντησε πως το εκλαμβάνει ως αστεϊσμό και δεν θέλησε να σχολιάσει περαιτέρω.

Ντόρα Μπακογιάννη: «Όποιος δεν αλλάζει, πεθαίνει»

Σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται στο «Βήμα της Κυριακής», ηκ. Μπακογιάννη αφήνει αιχμές κατά της ηγεσίας του κόμματος και επισημαίνει: «Όποιος δεν αλλάζει, πεθαίνει».

«Επιμένω στη διεξαγωγή συνεδρίου, διότι στα δημοκρατικά κόμματα το συνέδριο είναι το ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων. Το να λέγεται ότι η ύψιστη εσωκομματική διαδικασία θα αποτελέσει απαρχή εσωστρέφειας ως δώρο στον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ύβρι. Ο εσωκομματικός διάλογος είναι δώρο και οξυγόνο για τη ΝΔ», υπογραμμίζει η βουλευτής.

Ερωτηθείσα εάν θα θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία της ΝΔ, λέει πως δεν έχει καμία απολύτως φιλοδοξία, αλλά τονίζει: «Νιώθω, πάντως, την ευθύνη που μου αναλογεί για την ανόρθωση της ΝΔ. Σας υπενθυμίζω ότι στη συνεδρίαση της ΚΟ είχα πει μια απλή αλήθεια: όλοι οι πρωθυπουργοί της παράταξης παραιτούνταν ύστερα από μία ήττα. Αυτό αποτελεί μια ιστορική αλήθεια που κανείς δεν μπορεί να αγνοεί».

«Οι λογικές τύπου ‘ενός ανδρός αρχή’ είναι ξεπερασμένες», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η Ντόρα Μπακογιάννη. 

 

Παραιτήθηκε ο Δ. Αβραμόπουλος από τη θέση του Αντιπροέδρου