Υστερα από έναν χρόνο κραυγαλέας αντιαμερικανικής ρητορικής στα ερτζιανά της Ρωσίας, η οργή της ρωσικής κοινής γνώμης κατά των ΗΠΑ έχει φθάσει σε επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί από τη σταλινική περίοδο. 

Εκστρατείες για ανταλλαγή δυτικών ειδών ρουχισμού με τοπικά προϊόντα, η κατανάλωση Coca-Cola με ρωσικά αναψυκτικά και η γενικευμένη οργή κατά των αμερικανικών κυρώσεων χαρακτηρίζουν την καθημερινότητα.

Η οργή αυτή αποτελεί σημαντικό εμπόδιο στις προσπάθειες της Ουάσιγκτον να προσεγγίσει την ολοένα συρρικνούμενη δεξαμενή φιλικά προσκείμενων στη Δύση προσωπικοτήτων εντός της Ρωσίας. Οι θεωρίες συνωμοσίας γύρω από τη δολοφονία του Μπορίς Νεμτσόφ, που εμπλέκουν την κυβέρνηση Ομπάμα, καθώς και η απόφαση του Λευκού Οίκου να αποστείλει επιθετικά όπλα στον ουκρανικό στρατό, ενισχύουν το αντιαμερικανικό κλίμα.

Ο βομβαρδισμός της Σερβίας από το ΝΑΤΟ το 1999 και η πρόσφατη κρίση στην Ουκρανία είναι δύο από τους παράγοντες του κλίματος αυτού, με το αίσθημα ταπείνωσης των πολιτών μιας πρώην υπερδύναμης να συνυπάρχει με εκείνο του προαιώνιου ρωσικού εθνικισμού. Τα αντιαμερικανικά μέτρα ποικίλλουν, από τα συμβολικά έως τα σημαντικά. Ορισμένα καφέ στην Κριμαία έπαψαν να σερβίρουν «αμερικάνο», ενώ ακτιβιστές πρόβαλαν πρόσφατα, στον τοίχο της πρεσβείας των ΗΠΑ, ρατσιστικές εικόνες σλάιντ του προέδρου Ομπάμα, ως πιθήκου, να τρώει μπανάνες.

«Μετά το 1989, προσανατολισθήκαμε προς τη Δύση και την αντιμετωπίσαμε ως μελλοντικό παράδεισο. Περιμέναμε ότι, αφού κάναμε όσα μας ζήτησαν, θα μας αγαπούσαν και θα ενωνόμασταν μαζί τους σε έναν εκστατικό χορό» λέει ο βουλευτής Εβγκένι Τάρλο. «Αντ’ αυτού, η Δύση προσπαθεί τώρα να μας καταστρέψει» καταλήγει.

Έντυπη