Στο Παρίσι την Πέμπτη και στις Βρυξέλλες την Παρασκευή ο πρωθυπουργός προσπαθεί να αλλάξει το κλίμα για την Ελλάδα καθώς διογκώνεται το πρόβλημα χρηματοδότησης.

Σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για την ελληνική οικονομία, με το πρόβλημα της χρηματοδότησης του κράτους να γίνεται ασφυκτικό και το δημοσιονομικό κενό να διογκώνεται, ο πρωθυπουργός αναζητά διεξόδους στο Παρίσι. 

Ζητώντας στήριξη

Ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί την Πέμπτη  με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία και τους εμπειρογνώμονες του διεθνούς οργανισμού και στις 16.30 ώρα Ελλάδος θα δώσει συνέντευξη Τύπου προς τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Την Παρασκευή, ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου και θα συναντηθεί καταρχήν με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, αμέσως μετά με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Η ελληνική πλευρά προσβλέπει σε παρέμβαση του  προέδρου της Κομισιόν υπέρ των ελληνικών θέσεων. 

 

Τι θα συζητηθεί στον ΟΟΣΑ

Ο κ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε ως «πολύ σημαντική ημέρα» την Πέμπτη, κατά την οποία μαζί με τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα θα συναντηθούν με τον ΓΓ του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία και τις υπηρεσίες του Οργανισμού.

«Στον ΟΟΣΑ» εξήγησε, «θα παρουσιάσουμε όλο το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που εμείς θέλουμε να εφαρμόσουμε. Πέρα από τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που έχουμε ήδη παρουσιάσει στους εταίρους μας, θα παρουσιάσουμε και άλλες που δεν έχουν ακόμα παρουσιασθεί. Οι υπηρεσίες του ΟΟΣΑ έχουν την τεχνογνωσία για διάφορα θέματα, έτσι θα γίνει μια σειρά σεμιναρίων όπως για παράδειγμα για τη φορολογία, τη διαφθορά, τις μεταρρυθμίσεις προϊόντων και αγαθών κ.α».

Σε κάθε ένα από αυτά τα σεμινάρια θα γίνει παρουσίαση προς τα ελληνικά κλιμάκια και την ελληνική ηγεσία, των δυνατοτήτων του ΟΟΣΑ και των εμπειριών που έχει από άλλες χώρες.

«Αύριο θα εκπαιδευόμαστε και θα συζητάμε ολόκληρη τη μέρα. Στόχος είναι να βοηθηθούμε στην εκπόνηση ενός μεταρρυθμιστικού προγράμματος που να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό και μετρήσιμο όσον αφορά την αποτελεσματικότητά του. Έτσι έχει γίνει και με άλλες κυβερνήσεις που θέλησαν να χρησιμοποιήσουν την τεχνογνωσία, τις εμπειρίες και το έργο του ΟΟΣΑ, ώστε να βελτιώσουν τις αποδόσεις τους» τόνισε.

Ο κ. Βαρουφάκης απέρριψε την έκφραση για «νέα εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ» χαρακτηρίζοντας τον όρο «ξεπερασμένο» και ότι δεν αποτελεί μέρος των συζητήσεων με τον ΟΟΣΑ, σύμφωνα άλλωστε και με σχετική δήλωση του ο Α. Γκουρία.

«Μιλάμε για ένα νέο μεταρρυθμιστικό πακέτο που θα προκύψει από τη συνεργασία μας με τον Ανχελ Γκουρία και το προσωπικό του στον ΟΟΣΑ» κατέληξε ο κ. Βαρουφάκης.

 

Ο Βαρουφάκης προετοίμασε το έδαφος

Στο Παρίσι ο έλληνας υπουργος οικονομικών συναντήθηκε για τουλάχιστον μια ώρα με τον γάλλο ομόλογό του. Αν και δεν δόθηκε συνέντευξη τύπου, πηγές της γαλλικής κυβέρνησης ανέφεραν ότι ο Μισέλ Σαπέν μετέφερε στον Γιάνη Βαρουφάκη μηνύματα τόσο από τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι όσο και από τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ με τους οποίους νωρίτερα είχε γεύμα εργασίας στα Ηλύσια.

Ωστόσο, ο έλληνας υπουργός οικονομικών χαρακτήρισε «εθιμοτυπική» την συνάντηση που είχε με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν στην οποία είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν «διμερή σημαντικά ζητήματα».

Σε ερώτηση του ΑΠΕ- ΜΠΕ αναφορικά με το αν η Ελλάδα μπορεί πραγματικά να βασίζεται στη γαλλική υποστήριξη, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε: «Υπάρχει μια παρεξήγηση. Η ελληνική κυβέρνηση δεν ζητά την υποστήριξη καμίας επιμέρους χώρας της ευρωζώνης στην ΕΕ. Θεωρούμε ότι είναι μέγα σφάλμα το να αντιμετωπίζεται τόσο η ελληνική κρίση όσο και η ευρωπαϊκή κρίση, σε πλαίσιο συμμαχιών και τέτοιου είδους διμερών συμφωνιών. Η κρίση της ευρωζώνης, μέρος της οποίας είναι η κρίση της ελληνικής οικονομίας, είναι ένα πρόβλημα για όλους μας και για όλα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης. Άλλωστε, όπως δήλωσε και ο Μάριο Ντράγκι το περασμένο φθινόπωρο στο Ελσίνκι, “για να πετύχει το ευρώ, θα πρέπει να πετύχει παντού” γι αυτό και θα πρέπει να εργασθούμε όλοι μαζί ενωμένοι».

 

Αρνητικά μηνύματα 

Ωστόσο τα μηνύματα από την Ευρώπη δεν είναι θετικά. Δεν μπορούμε να χαρακτηρίσουμε επιτυχημένη την μέχρι στιγμής επίδοση της Ελλάδας, αναφέρει σε ανάλυσή του για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, ο επικεφαλής του ESM. Ο Κλάους Ρέγκλινγκ θεωρεί ότι στην χώρα υπάρχει πολιτική αβεβαιότητα η οποία περιπλέκει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

 

 Την Πέμπτη στις 11 το πρωί το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με τηλεδιάσκεψη αναμένεται να αποφασίσει για την νέα έκτακτη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών. Λίγες ώρες πριν τη συζήτηση, το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Ewald Nowotny δηλώνει ότι η Ελλάδα θα ωφεληθεί λίγο αν φύγει από το ευρώ, συμπληρώνοντας ότι θα μείωνε το εισόδημα των Ελλήνων και θα προσέφερε περιορισμένα οφέλη πέρα από την βοήθεια στον τουρισμό.

Πηγή: The TOC