Αυτή τη φορά με το χαρτί του «Graccident»

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να δηλώνει  ότι δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός “ατυχήματος” που θα οδηγούσε στην έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο αυστριακό δίκτυο ORF “Καθώς η Ελλάδα έχει την ευθύνη, η δυνατότητα να αποφασίσει τι θα συμβεί εναπόκειται μόνο σε εκείνη και επειδή εμείς δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι κάνουν οι αρμόδιες αρχές στην Ελλάδα, δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε“, για να συνεχίσει ότι “η Ευρώπη παραμένει προετοιμασμένη να βοηθήσει την Ελλάδα, ωστόσο η ίδια πρέπει να βοηθήσει τον εαυτό της”. 

Όπως μεταδίδει το Reuters, o B. Σόιμπλε σε εκδήλωση -παρουσία του αυστριακού ομολόγου του- συνέχισε στο ίδιο κλίμα, επισημαίοντας:  “Προσπαθώ να παραμείνω ψύχραιμος απέναντι στην Ελλάδα, αλλά η κυβέρνησή της δεν με βοηθάει. Δοκιμάσαμε έναν κάποιο εκνευρισμό όσο βοηθούσαμε την Ελλάδα, αλλά δεν θέλουμε να μιλήσουμε άλλο γι’ αυτό (…) Είναι πιο εύκολο για χώρες με προβλήματα να λένε στους λαούς τους ότι αυτά οφείλονται στο Βερολίνο ή στις Βρυξέλλες, όμως αυτό δεν βοηθάει”. 

Είπε ωστόσο ότι η Ελλάδα “ασφαλώς δεν είναι μια χαμένη υπόθεση“, τονίζοντας ότι στα τέλη της περασμένης χρονιάς είχε παρουσιάσει καλύτερες επιδόσεις από εκείνες που προέβλεπε το πρόγραμμα στήριξής της.

Και ο αυστριακός υπουργός των οικονομικών δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας, σημειώνοντας πως “από τη στιγμή που έχεις αποφασίσει να έχεις κοινό νόμισμα, πρέπει να αναλάβεις την ευθύνη, να ακολουθείς τους κανόνες”.

Σόιμπλε: Δεν αποκλείει «ατύχημα» και έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ

Σόιμπλε: Δεν μπορώ να αποκλείσω ένα Grexitdent