Η κεφαλαιοποίηση της θυγατρικής θα ανέλθει σε 4,5 δισ. – Πώς θα διατεθεί το 26,9% της τράπεζας.

Στα 4,5 δισ. ευρώ θα ανέλθει η κεφαλαιοποίηση της Finansbank και θα διαμορφωθεί στο επίπεδο της κεφαλαιοποίησης της Εθνικής Τράπεζας ΕΤΕ-6,19% μετά τη διαδικασία του IPO που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο.

Περί τα τέλη του Μαρτίου αναμένεται η έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Τουρκίας ώστε να προχωρήσει η διάθεση του 26,9% της Finansbank.

 

Ο στόχος είναι να μεγιστοποιηθεί η αξία της θυγατρικής και άρα του Ομίλου και να αναδειχθεί η Finansbank μέσω διεύρυνσης της διασποράς της σε επενδυτική επιλογή, ώστε να διευκολυνθούν και περαιτέρω κινήσεις.

Η διάθεση του ποσοστού έως 26,9% της Finansbank θα πραγματοποιηθεί μέσω αύξησης του υφιστάμενου μετοχικού της κεφαλαίου κατά 25% -το ποσοστό αυτό θα αντιστοιχεί μετά την αύξηση σε περίπου 20%, λόγω dilution- με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης και ταυτόχρονη εισαγωγή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης και μέσω διάθεσης υφιστάμενων μετοχών κυριότητας Εθνικής, σε ποσοστό από περίπου 2% έως 7% ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς.

 

Το re-IPO πραγματοποιείται στο πλαίσιο της υλοποίησης του πλάνου αναδιάρθρωσης της Εθνικής, η οποία θα παραμείνει ως μέτοχος πλειοψηφίας. Για την Εθνική, σύμφωνα με τους αναλυτές, θα είναι σημαντική η βελτίωση στα κεφάλαια και στη ρευστότητα.

Επαναπατρισμός κεφαλαίων

Για τη Finansbank, η ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης μέσω της αγοράς επιτρέπει μεγιστοποίηση της αξίας της τράπεζας, προς όφελος και του Ομίλου, ενώ ανοίγει ο δρόμος για επαναπατρισμό κεφαλαίων μέσω επιστροφής μερισμάτων.

Αυξάνεται, δε, η διασπορά της τράπεζας -σήμερα ελέγχεται κατά 99% από την Εθνική- ώστε να διευκολύνεται η διάθεση του 13% με 18% που προβλέπεται έως τα τέλη του 2015 και μπορεί να αξιοποιηθεί μια ευνοϊκή χρηματοοικονομική συγκυρία και να πραγματοποιηθεί πώληση επιπρόσθετων πακέτων μετοχών μέσω accelerated book building.

H διεύρυνση της διασποράς και η διαμόρφωση συγκεκριμένης χρηματιστηριακής τιμής και αποτίμησης βάζει τη Finansbank στο επενδυτικό ραντάρ θεσμικών που τοποθετούνται στην αναδυόμενη αγορά της Τουρκίας.

Σημειώνεται ότι κατά τη διαδικασία του re-IPO δίνεται η δυνατότητα στους μετόχους της Εθνικής να συμμετάσχουν, ενώ εκτιμάται ότι η κεφαλαιοποίηση της Finansbank θα ανέλθει στα 4,5 δισ. ευρώ.

Σε λειτουργικό επίπεδο, η αύξηση κεφαλαίου της Finansbank θα χρηματοδοτήσει την περαιτέρω επέκτασή της στην ταχέως αναπτυσσόμενη τραπεζική αγορά της Τουρκίας και μάλιστα εκτός από τον τομέα λιανικής, ειδικά στον χώρο της τραπεζικής μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων, που εμφανίζει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης.

Οι μεσοπρόθεσμοι στρατηγικοί στόχοι της τράπεζας είναι να ενισχύσει σημαντικά τα κεφάλαιά της, να αυξήσει τα δάνειά της με ρυθμό 20% ετησίως, να βελτιώσει το λειτουργικό της αποτέλεσμα σε 4,5% ως ποσοστό του σταθμισμένου ενεργητικού της και, τέλος, να αυξήσει την απόδοση για τους μετόχους της στα επίπεδα του 15% σε όρους απόδοσης ιδίων κεφαλαίων και του 1,8% σε όρους απόδοσης ενεργητικού σε μεσοπρόθεσμη βάση.

Οι ανάδοχοι της διαδικασίας Bank of America, Goldman Sachs και Morgan Stanley άμεσα θα προχωρήσουν σε παρουσιάσεις στα μεγάλα χρηματοοικονομικά κέντρα και θα αναζητήσουν βασικούς επενδυτές που θα συμμετάσχουν, καλύπτοντας το μέρος του placement ως «πυρήνας» των νέων μετόχων, κάτι σαν cornerstone investors.

Η προσφορά θα περιλαμβάνει την έκδοση από τη Finansbank έως 7.150.000.000 νέων κοινών μετοχών και τη διάθεση από την Εθνική έως 800.000.000 υφιστάμενων κοινών μετοχών κυριότητάς της.

Επιπλέον, έως 1.590.000.000 επιπρόσθετες μετοχές θα διατεθούν από την Εθνική για σκοπούς συμπληρωματικής κατανομής, ενώ έως 795.000.000 μετοχές μπορούν να επαναγορασθούν για λογαριασμό της Εθνικής για σκοπούς σταθεροποίησης.

Θα αποτελείται από διεθνή διάθεση μετοχών εκτός Τουρκίας σε θεσμικούς επενδυτές και από δημόσια προσφορά μετοχών σε θεσμικούς επενδυτές και στο ευρύ επενδυτικό κοινό στην Τουρκία.

Τελεί υπό την αίρεση της λήψης όλων των σχετικών εγκρίσεων από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές, ενώ η κατανομή των μετοχών μεταξύ της διεθνούς και της εγχώριας προσφοράς θα καθοριστεί ταυτόχρονα με τον καθορισμό της τιμής της προσφοράς.

Πηγή: Ναυτεμπορική / Α.Δόγα