Έχουν οι Έλληνες καταθέσεις ύψους 800 δισ. ευρώ στην Ελβετία; 

Το θέμα αυτό, μαζί με τη φοροδιαφυγή, τίθεται εκ νέου από τη γερμανική εφημερίδα «Die Welt», η οποία επικρίνει την Ελλάδα και ειδικότερα τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών. Όπως αναφέρει ο αρθρογράφος, παρόλο που το ελληνικό μαύρο χρήμα στην Ελβετία ανέρχεται σε περίπου 800 δισ. ευρώ, κανείς στην Αθήνα δεν ενδιαφέρεται να το φορολογήσει. «Εδώ και μήνες οι αρχές στην Ελβετία απλώς περιμένουν από την ελληνική κυβέρνηση να πιάσει το μαύρο χρήμα, που ανέρχεται σε δισεκατομμύρια. Αλλά o υπουργός Οικονομικών Βαρουφάκης δεν απαντά» αναφέρει ήδη από τον πρόλογο το δημοσίευμα που φιλοξενείται στην ηλεκτρονική έκδοση της «Die Welt».

Τα πυρά της γερμανικής εφημερίδας τα συγκεντρώνει ιδίως ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος, όπως υποστηρίζει ο αρθρογράφος, αντί να ενδιαφέρεται να φορολογήσει τα πιθανότατα παράνομα χρήματα, διαβεβαιώνει ότι «όλα θα μείνουν ίδια για τους εφοπλιστές».Το άρθρο υποστηρίζει πως, παρά το γεγονός ότι από τον Φεβρουάριο του 2014 η ελβετική κρατική υπηρεσία για διεθνή οικονομικά θέματα έχει προσφερθεί να εντοπίσει αυτά τα κεφάλαια και να τα μεταφέρει στην Αθήνα, τόσο ο Γιάνης Βαρουφάκης όσο και οι προκάτοχοί του μοιάζουν να αδιαφορούν.

«Πριν από 13 μήνες η Εβελίνε Βίντμερ-Σλουμπφ, η Ελβετίδα υπουργός Οικονομικών, είχε ταξιδέψει στην Αθήνα με μια πρόταση για φορολογική συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες» γράφει η «Die Welt». Οι πλούσιοι φοροφυγάδες της Ελλάδας επιτέλους θα καλούνταν να πληρώσουν. Όλα συζητήθηκαν διεξοδικά, αλλά από τότε η Ελβετίδα δεν είχε… νέα της Αθήνας» υποστηρίζει η εφημερίδα και συμπληρώνει για τη Βίντμερ-Σλουμπφ ότι «τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έμαθε να κάνει υπομονή όταν αντιμετωπίζει τους Έλληνες συναδέλφους της».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ελληνικής προέλευσης μαύρο χρήμα στην Ελβετία στα τέλη του 2013 ανερχόταν σε 800 δισ. ευρώ, ενώ δεν είναι διαθέσιμα πιο πρόσφατα στοιχεία.

Πηγή: Εθνος