Οι διαφωνίες για την οικονομία, το διάβημα της Αθήνας για τις δηλώσεις Σόιμπλε και οι γερμανικές αποζημιώσεις δημιουργούν πολεμική ατμόσφαιρα στο γερμανικό τύπο.

Χαρακτηρισμοί όπως «εκβιαστές», άρθρα για «ψυχιάτρους» και φοβέρες για Grexit κυριαρχούν στον γερμανικό τύπο.

Οι σοβαρές αντιθέσεις Αθήνας και Βερολίνου για την οικονομική πολιτική, πήραν νέες διαστάσεις με το διάβημα της Αθήνας για τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς του Βόλφγκανγκ Σοίμπλε για τον Γιάνη Βαρουφάκη και στη συνέχεια με το θέμα των επανορθώσεων και την εξαγγελία του υπουργού δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου, ότι οι ελληνικές Άρχές ενδέχεται να κατασχέσουν περιουσιακά στοιχεία της Γερμανίας στην Ελλάδα προς όφελος των θυμάτων του Διστόμου.

«Ξεδιάντροπες και έωλες απειλές» της Αθήνας

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung διαπιστώνει: «Τα νευρά είναι τεντωμένα. Ο τόνος από την πλευρά της Ελλάδας προς τους πιστωτές της γίνεται ολοένα πιο οξύς και πιο προσωπικός». Στο πρωτοσέλιδο σχόλιό της η εφημερίδα αναφέρει ότι «ο δήθεν προσβεβλημένος Έλληνας ομόλογος του Γερμανού υπ. Οικονομικών προσβάλλει την τελευταία χρηματοδοτική πηγή που κρατά προς το παρόν ακόμη στην επιφάνεια την Ελλάδα: την ΕΚΤ». Ο αρθρογράφος κάνει λόγο για «ξεδιάντροπες και έωλες απειλές» της Αθήνας και τονίζει ότι απέναντι από την ελληνική κυβέρνηση δεν βρίσκεται μόνο η Γερμανία αλλά όλες οι χώρες του ευρωπαϊκού βορρα όπως επίσης η Ισπανία και η Πορτογαλία. «Το παιχνίδι με τον αποδιοπομπαίο τράγο από το Βερολίνο δεν λειτουργεί πλέον» λέει ο αρθρογράφος.

Der Spiegel: «Γερμανία εναντίον Ελλάδας. Σταματήστε!»

«Το κλίμα ανάμεσα στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη έχει δηλητηριαστεί, αλλά γι’ αυτό δεν θα πρέπει να κατηγορείται μόνον η ελληνική κυβέρνηση» αναφέρει η Die Zeit. Το γερμανικό περιοδικό Speigel αναφέρει: «Κατηγορίες, απειλές και εξευτελισμοί. Οι τόνοι ανάμεσα στη Γερμανία και την Ελλάδα ανεβαίνουν όλο και περισσότερο. Ο συμβιβασμός έχει γίνει πολύ δύσκολη υπόθεση καθώς η έχθρα αναμοχλεύεται και από τις δύο πλευρές.». Το περιοδικό καλεί και τις δύο χώρες να προβούν σε «λεκτικό αφοπλισμό».

«Μεγάλη φασαρία» για τις επανορθώσεις

 

Η Süddeutsche Zeitung κάνει λόγο στο πρωτοσέλιδό της για «μεγάλη φασαρία μεταξύ Βερολίνου και Αθήνας». Αναφερόμενη το ενδεχόμενο κατάσχεσης γερμανικής δημόσιας περιουσίας στην Ελλάδα, η Βαυαρική εφημερίδα σχολιάζει ότι η κυβέρνηση τσίπρα επιχειρεί «να ασκήσει πολιτική πίεση στη Γερμανία». Στο άρθρο τονίζεται ότι από την αντιπαράθεση δεν θα υπάρξουν οφέλη για καμία από τις δύο πλευρές, και προτείνεται να πέσουν οι τόνοι. Όπως επισημαίνει: «Τότε θα μπορούσε κανείς να καταπιαστεί με τα πιεστικά ζητήματα: Για παράδειγμα, αν μήπως θα ήταν όντως απαραίτητο να δοθεί στην Ελλάδα η προοπτική για μία αναδιάρθρωση του χρέους της. (…) Ή το πώς θα έρθουν και πάλι στη χώρα μερικοί επενδυτές. (…) Και μετά θα έπρεπε να συζητήσει κανείς με πλήρη ηρεμία αν Έλληνες Εβραίοι ή ελληνικά χωριά (…) έχουν τελικά ορισμένες αξιώσεις, τις οποίες δεν μπορεί να αποφύγει κανείς με μερικές άκαμπτες λέξεις».

Πηγή: The Toc