Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στη χώρα και κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ζόραν Ζάεβ ότι εμπλέκεται σε σενάριο αποσταθεροποίησης της χώρας.

Παράλληλα, ο κ.Γκρούεφσκι επανέλαβε τις άκαμπτες θέσεις του κόμματος του VMRO-DPMNE για το θέμα του ονόματος. Συγκεκριμένα, ο κ.Γκρούεφσκι, μιλώντας σήμερα το μεσημέρι σε μεγάλη συγκέντρωση του κόμματός του VMRO-DPMNE σε κλειστό στάδιο των Σκοπίων, με αφορμή την ρευστή πολιτική κατάσταση στη χώρα και τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών, ισχυρίστηκε ότι ο Ζόραν Ζάεβ δημοσιοποιεί «κατασκευασμένες τηλεφωνικές συνομιλίες που εξασφάλισε από ξένα κέντρα τα οποία έχουν σκοτεινά σχέδια για τη χώρα» και χαρακτήρισε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης «μαριονέτα ξένων μυστικών υπηρεσιών».

Στη μαζική συγκέντρωση αυτή του κόμματος του κ.Γκρούεφσκι παραβρέθηκαν και αρκετοί υποστηρικτές του από την επαρχία, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στα Σκόπια με λεωφορεία.

Αναφερόμενος στο αίτημα της αντιπολίτευσης για σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης στη χώρα, ο κ.Γκρούεφσκι ανέφερε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι πιθανό, χωρίς όμως τη συμμετοχή του VMRO-DPMNE σε αυτήν, καθώς όπως είπε, ο λαός είναι αυτός που δίνει νομιμότητα σε μία κυβέρνηση, μέσω εκλογών. Πρόσθεσε ότι ο σχηματισμός μίας μεταβατικής κυβέρνησης στη χώρα θα ήταν πράξη “άνευ προηγουμένου” στη χώρα και εύκολα θα μπορούσε αυτή να αποτελέσει αντικείμενο διαμάχης μεταξύ των κομμάτων.

Ο κ.Γκρούεφσκι, στη συγκέντρωση αυτή του κόμματος του, η οποία είχε ισχυρό “πατριωτικό” χαρακτήρα, αναφέρθηκε και στις γνωστές θέσεις του κόμματος του για το ζήτημα της ονομασίας, έτσι όπως περιέχονται στο πρόγραμμα του, τις οποίες και επανέλαβε, σημειώνοντας τα εξής: «Το VMRO-DPMNE δεν πρόκειται να αποδεχτεί καμία τροποποίηση του Συντάγματος με στόχο την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος της χώρας.

Το VMRO-DPMNE δεν θα αποδεχθεί ιδέες και προτάσεις οι οποίες θα έθεταν σε κίνδυνο τη μακεδονική εθνική ταυτότητα, τη διακριτή υπόσταση του μακεδονικού έθνους, της μακεδονικής γλώσσας και πολιτισμού.

Το VMRO-DPMNE, ως υπεύθυνο και λαϊκό κόμμα, δεν θα επιτρέψει οποιαδήποτε λύση για τη διένεξη που επέβαλε η Ελλάδα να γίνει αποδεκτή εκ μέρους μεμονωμένων πολιτικών, της κυβέρνησης ή της Βουλής της χώρας, χωρίς προηγουμένως να την αποδεχτούν οι Μακεδόνες πολίτες σε δημοψήφισμα, όπου η πλειοψηφία των πολιτών θα συμφωνήσει με την πιθανή λύση».

Ο κ.Γκρούεφσκι στην ομιλία του αναφέρθηκε εκτενώς στις οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές της κυβέρνησης του, οι οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, μεταμόρφωσαν την εικόνα της χώρας και ανακούφισαν οικονομικά τους πολίτες της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ/ ΜΠΕ – Γαλλικό Πρακτορείο