Στην τέταρτη επέτειο από το ξέσπασμα του αιματηρού εμφυλίου πολέμου στη Συρία, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι αναγνωρίζει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες «εν τέλει θα πρέπει να διαπραγματευθούν» με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ για τον τερματισμό της σύγκρουσης που μετρά μέχρι σήμερα 215.000 νεκρούς.
Μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CBS, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η σύγκρουση στη Συρία είναι «μία από τις χειρότερες τραγωδίες που έχουμε δει ποτέ».

Ανέκαθεν ήμασταν υπέρ των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας της Γενεύης Ι, δήλωσε στο CBS προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ πιέζουν τον Μπασάρ αλ-Άσαντ για τη διεξαγωγή νέων διαπραγματεύσεων μετά την κατάρρευση των δύο προηγούμενων γύρων.

Η Ουάσινγκτον εργάζεται εντατικά για την «επανεκκίνηση» των προσπαθειών που έχουν στόχο να βρεθεί μια πολιτική λύση στη σύγκρουση, ανέφερε ο Τζον Κέρι.

Στην αρχή της περασμένης χρονιάς οι ΗΠΑ είχαν συμμετάσχει στη διοργάνωση των συνομιλιών ανάμεσα στη συριακή αντιπολίτευση και απεσταλμένους της Δαμασκού στη Γενεύη. Όμως οι δύο κύκλοι των διαπραγματεύσεων δεν παρήγαγαν κανένα αποτέλεσμα και ο πόλεμος συνεχίσθηκε.

«Ο Άσαντ δεν ήθελε να διαπραγματευθεί» τόνισε ο Κέρι.

«Αν είναι έτοιμος να αρχίσει σοβαρές διαπραγματεύσεις για τον τρόπο εφαρμογής της Γενεύης Ι, ασφαλώς» απάντησε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ όταν η δημοσιογράφος τον ερώτησε αν είναι διατεθειμένος να μιλήσει με τον Σύρο πρόεδρο. «Τον ενθαρρύνουμε να το κάνει» προσέθεσε..

Οι ΗΠΑ, συνέχισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, συνεχίζουν βεβαίως να σφυροκοπούν την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, η οποία έχει καταλάβει μεγάλες εκτάσεις στο Ιράκ και τη Συρία, αλλά ο στόχος τους παραμένει να βάλουν τέλος στη σύγκρουση στη Συρία.

«Συνεχίζουμε εντατικά τις πρσοπάθειές μας, εργαζόμαστε με τη μετριοπαθή αντιπολίτευση, αλλά αυτό δεν είναι όλο», δήλωσε ο Κέρι. «Συνεχίζουμε στη διπλωματική οδό. Διεξάγουμε συνομιλίες με έναν ορισμένο αριθμό πρωταγωνιστών» συμπλήρωσε.

Ο Λευκός Οίκος έχει επιμείνει στην αποχώρηση του Μπασάρ αλ-Άσαντ στο πλαίσιο πολιτικής διευθέτησης, ωστόσο δεν καθίσταται σαφές από τα σχόλια Κέρι εάν η αμερικανική θέση παραμένει ως έχει ή έχει αλλάξει, επισημαίνει το BBC.

Πηγή: Το Βήμα