Οι ΗΠΑ θα αναλάβουν δράση, αν η Ρωσία συνεχίσει να υπονομεύει τη σταθερότητα και την ακεραιότητα της Ουκρανίας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ 

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σήμερα ότι είναι έτοιμες «να αυξήσουν το κόστος» για τη Ρωσία, αν η Μόσχα συνεχίσει να υπονομεύει την Ουκρανία.
 
Σε συνάντησή του με την Ουκρανή υπουργό Οικονομικών Νατάλια Γιαρέσκο ο Αμερικανός ομόλογός της Τζακ Λιου δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα αναλάβουν δράση, αν η Ρωσία συνεχίσει να υπονομεύει τη σταθερότητα και την ακεραιότητα της Ουκρανίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Ουάσινγκτον ενδέχεται να επιβάλει νέες κυρώσεις εναντίον Ρώσων αξιωματούχων.
 
Ήδη την προηγούμενη εβδομάδα οι ΗΠΑ επέβαλαν νέες κυρώσεις εναντίον ορισμένων Ουκρανών αυτονομιστών και μιας ρωσικής τράπεζας.
 
Εξάλλου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ πιέζει τους Ευρωπαίους ηγέτες να δεσμευθούν αυτή την εβδομάδα ότι θα διατηρήσουν τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας έως ότου τεθεί σε πλήρη εφαρμογή μια εκεχειρία στην Ουκρανία, ουσιαστικά παρατείνοντας τις κυρώσεις εναντίον της Μόσχας ως το τέλος του έτους.
 
Η Ευρώπη πρέπει να διατηρήσει την πίεση στη Ρωσία με κυρώσεις μέχρι η Ουκρανία να ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο των συνόρων της, είπε ο Τουσκ σε συνέντευξη που παραχώρησε σε έξι ευρωπαϊκές εφημερίδες και δημοσιεύθηκε σήμερα.
 
«Αντιμετωπίζω με σκεπτικισμό την καλή θέληση των Ρώσων και είμαι πεπεισμένος ότι αυτό που χρειάζεται είναι να διατηρηθεί η πίεση» στο ίδιο επίπεδο, σημείωσε.
 
«Πρέπει να διατηρήσουμε τις κυρώσεις (σε ισχύ) μέχρι να γίνουν πλήρως σεβαστές οι ειρηνευτικές συμφωνίες (του Μινσκ). Δηλαδή μέχρι το Κίεβο να ανακτήσει τον έλεγχο στα εθνικά του σύνορα», διευκρίνισε ο πρόεδρος της ΕΕ.
Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας για την κρίση στην Ουκρανία λήγουν τον Ιούλιο. Κάποιες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επιθυμούν η ΕΕ να δράσει τώρα για να τις ανανεώσει, ενώ άλλες προτιμούν να καθυστερήσει η απόφαση προκειμένου να φανεί πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία.
 
Ο Τουσκ πιέζει τους Ευρωπαίους ηγέτες, που συναντώνται την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, να αποφασίσουν αυτή την εβδομάδα να μην άρουν τις κυρώσεις μέχρις ότου εκπληρωθούν πλήρως οι ειρηνευτικές συμφωνίες του Μινσκ, δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος.
 
«Αν δεν το κάνουμε αυτό τώρα, θα βρισκόμαστε υπό τη συνεχή προπαγάνδα της Ρωσίας ως τον Ιούνιο και μια συμφωνία επ’ αυτού απλώς θα δυσκολέψει», πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
 
Ο Τουσκ, πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας, είναι ένας από τους πιο σφοδρούς επικριτές της Ρωσίας για τον ρόλο της στην κρίση στην Ουκρανία, ενώ τη θέση του στηρίζουν η Γερμανία και η Βρετανία.
 
«Ελπίζω να έχουμε μια ξεκάθαρη πολιτική δέσμευση να τηρηθούν οι κυρώσεις μέχρι να εκπληρωθούν πλήρως (οι ειρηνευτικές συμφωνίες του) Μινσκ», σχολίασε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ.
 
Εξάλλου δύο Γερμανοί αξιωματούχοι είπαν ότι το Βερολίνο επίσης στηρίζει μια ανακοίνωση της Συνόδου Κορυφής με την οποία θα υπογραμμίζεται ότι οι ευρωπαϊκές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας δεν θα χαλαρώσουν, αν η Μόσχα δεν συμμορφωθεί με τη συμφωνία του Μινσκ.
 
Πηγή: Πρώτο Θέμα