Εμπορεύσιμο αναμένεται να ανακηρύξει η Noble Energy εντός των επόμενων εβδομάδων  το κοίτασμα φυσικού αερίου Αφροδίτη στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

 Κατά τη σημερινή συνάντηση εκπροσώπων της Noble Energy με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη η εταιρεία ενημέρωσε τον Κύπριο Πρόεδρο για τους σχεδιασμούς της για την κατάθεση ενός σχεδίου ανάπτυξης του κοιτάσματος Αφροδίτη και την ανακήρυξη του κοιτάσματος ως εμπορεύσιμου, εντός των επόμενων λίγων εβδομάδων.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης αμέσως μετά τη συνάντηση θα είναι η πρώτη φορά που η χώρα θα περάσει από το στάδιο της έρευνας για υδρογονάνθρακες στο στάδιο της ανάπτυξης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

Ο υπουργός Ενέργειας ευχαρίστησε την Noble για τη συνεργασία, σημειώνοντας ότι η κυπριακή πλευρά προσδοκά στη συνέχιση της. «Υπάρχει αρκετός δρόμος ακόμα να διανύσουμε ειδικά σε ό,τι αφορά τις εμπορικές συμφωνίες που πρέπει να συναφθούν, αλλά σίγουρα η κατάθεση ενός σχεδίου ανάπτυξης και η ανακήρυξη του κοιτάσματος ως εμπορεύσιμου θα είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός, ένα βήμα προς τα μπρος για τη χώρα μας», ανέφερε.

Ερωτηθείς για το εάν η ανακήρυξη του κοιτάσματος ως εμπορεύσιμου συνεπάγεται εξαγωγή του φυσικού αερίου στην Αίγυπτο, είπε ότι η ανακήρυξη του κοιτάσματος ως εμπορεύσιμου στέλνει το μήνυμα στους ξένους αγοραστές ότι η Κύπρος έχει φυσικό αέριο προς πώληση.

Κληθείς να πει αν έχουν αναλυθεί θέματα που αφορούν σε τιμές για το κυπριακό φυσικό αέριο, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως έχουν αναλυθεί, αλλά είναι όμως προκαταρκτικά.

Εξάλλου, στη σημασία της ενεργειακής πολιτικής για την κυπριακή κυβέρνηση, αναφέρθηκε σήμερα Τρίτη και ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Χάρης Γεωργιάδης, μιλώντας στο συνέδριο Eastern Mediterranean Gas Conference.

Ωστόσο, ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι η ενεργειακή προοπτική της Κύπρου και τα έσοδα από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική εξυγίανση.

Newsroom ΔΟΛ