Οι πιέσεις, ο ακήρυχτος πόλεμος & η απάντηση του πρωθυπουργού.
 
Του Νίκου Παπαδημητρίου*

Δύο κρίσιμους σταθμούς μέσα στο επόμενο 7ήμερο περιλαμβάνει η πολιτική διαπραγμάτευση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα: πρώτα, η Σύνοδος Κορυφής στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας και τη Δευτέρα, η συνάντηση με την Ανγκέλα Μέρκελ στο Βερολίνο. Επαφές που γίνονται όμως εν μέσω του ακήρυκτου πολέμου κατά της κυβέρνησης από κέντρα μέσα και έξω από τη χώρα, με τον Αλ. Τσίπρα να (τους) στέλνει το εξής μήνυμα: «Στις 25 Γενάρη ο ελληνικός λαός απεφάνθη οριστικά. Δρόμος επιστροφής στο Μνημόνιο για την Ελλάδα δεν υπάρχει» (από τη συνέντευξή του χθες στην εφημερίδα «Έθνος»).
 
Πιο αναλυτικά, την πρόσκληση να επισκεφθεί την Καγκελαρία στο Βερολίνο απήθυνε στον έλληνα πρωθυπουργό η ομόλογός του, στην τηλεφωνική συνομιλία που είχαν χθες στις 4.30 το απόγευμα. Η συνομιλία σύμφωνα με πηγές της ελληνικής κυβέρνησης διήρκεσε 20′, σε πολύ καλό κλίμα και ήταν μια ουσιαστική και σε βάθος συζήτηση.
Ενώ, φυσικά, θα έχει προηγηθεί η Σύνοδος Κορυφής, χωρίς το ελληνικό θέμα στην ατζέντα αυτής, αλλά με το ζήτημα να τίθεται αναπόφευκτα. Και τον πρωθυπουργό να προσέρχεται σε αυτήν με τις εξής αξιωματικές θέσεις:
 
-Οι συμφωνίες είναι για να τηρούνται και όπως τηρούνται από την Αθήνα, το ίδιο πρέπει να γίνεται και από τις άλλες πλευρές.
 
-Η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου είναι εν ισχύι και σύμφωνα με αυτήν, η αξιολόγηση θα γίνει στη βάση των μεταρρυθμίσεων που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση (σχετικές αναφορές έκανε ο Αλ. Τσίπρας στην ίδια συνέντευξη).
 
Και, όπως υπογράμμιζε χθες το μεσημέρι ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης (όταν δηλαδή ήδη η Καγκελαρία είχε ζητήσει να συνομιλήσουν οι δύο πρωθυπουργοί), «η αρχή μπορεί να είναι η ερχόμενη Παρασκευή στη Σύνοδο Κορυφής. Να φανεί ότι συνειδητοποιείται ποια είναι η κατάσταση» (από συνέντευξή του στον Ρ/Σ Alpha 989).
 
Την Πέμπτη εξάλλου ο Αλ. Τσίπρας θα προσέλθει στις Βρυξέλλες με το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις ψηφισμένο από το Κοινοβούλιο, σε ένα μήνυμα ότι η σωτηρία του ελληνικού λαού προέχει έναντι όλων.
 
Προφανές είναι βέβαια ότι η νέα πραγματικότητα δεν ευαρεστεί όλες τις πλευρές, γι’ αυτό και κάποιοι πιέζουν, αμφισβητούν, αλλά, όπως διεμήνυσε ο πρωθυπουργός, «το πρόβλημα για όσους σχεδιάζουν τη φθορά ή την πτώση της κυβέρνησης είναι ότι λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο, δηλαδή τον ελληνικό λαό. Το πρόβλημά τους είναι πως ό,τι και να κάνουν, πάλι μπροστά τους θα μας βρουν. Πραξικοπήματα στην Ελλάδα δεν γίνονται, τελείωσαν μαζί με το Παλάτι».
 
Ποιοι όμως είναι εκείνοι που «σχεδιάζουν τη φθορά ή την πτώση της κυβέρνησης»; Είναι όλοι εκείνοι οι ακραίοι πολιτικοί, εκδοτικοί και οικονομικοί κύκλοι, που δεν έχουν… χωνέψει ακόμη το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Ιανουαρίου. Με έδρα τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο κ.α. Μόνο;, είναι το επόμενο ερώτημα.
 
Δυστυχώς όχι μόνο, ως φαίνεται. Η επικοινωνία των κύκλων αυτών με εγχώριους… συνεργούς διαφαίνεται και από μια αποστροφή της χθεσινής εμπρηστικής δήλωσης Σόιμπλε που αποφάνθηκε, «μέχρι τον Νοέμβριο η Αθήνα ήταν σε έναν δρόμο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε έξοδο από την κρίση».
 
Παρά την αρχική άρνηση των κ.κ. Θεοδωράκη -Βενιζέλου στην πρόταση Σαμαρά για ενιαίο αντιπολιτευτικό μέτωπο, σήμερα η κοινή αντιπολιτευτική γραμμή ΝΔ, ΠΑΣΟΚ (και πολύ λιγότερο του Ποταμιού) είναι κάτι που ικανοποιεί τους άτεγκους ευρωπαϊκούς κύκλους, είναι δε, στοιχείο που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες που δεν ήταν δυνατό να διασταυρωθούν, οι κ.κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Θεοδωράκης φέρεται να αντάλλαξαν τις προάλλες απόψεις.
 
Η ιδέα για κατάθεση πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης απορρίφθηκε, ενώ η απόφαση για κοινή γραμμή ιδίως των πάλαι ποτέ κυβερνητικών εταίρων εξηγεί εν πολλοίς και τη στροφή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ από την αρχική, σχετικά ήπια αντιπολιτευτική γραμμή στη σημερινή ακραία κινδυνολογική, πιο ακραία και από αυτήν ακόμη του αρχηγού της ΝΔ. Και, εφόσον κριθεί αναγκαίο, ακούγεται πως συμφώνησαν ότι θα γίνουν και επαφές με τους εταίρους σε Βρυξέλλες και Βερολίνο, ακόμη όμως και με το ΔΝΤ. Είναι, τέλος, προφανές ότι το σχέδιο προϋποθέτει την παραμονή του Αντ. Σαμαρά στο «τιμόνι» της ΝΔ.
 
Σε όσους αντιπαρατίθενται σκληρά στη χώρα μας και την εκλεγμένη κυβέρνηση, αναφέρθηκαν υπουργοί και κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ενδεικτικά, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης κατήγγειλε την προσπάθεια οικονομικού στραγγαλισμού της Ελλάδας ως μορφή πολιτικής πίεσης και ασφυξίας από τους ευρωπαίους εταίρους και την ΕΚΤ, στο πλαίσιο διαμόρφωσης πολιτικών συσχετισμών στην Ευρώπη, που ορισμένοι ευρωπαϊκοί κύκλοι, γερμανικής έμπνευσης, θέλουν να επιβάλουν μια νέα ταυτότητα στην Ευρώπη. Να διαμορφώσουν δηλαδή μια Ε.Ε. -καρικατούρα και εσωτερικής εκμετάλλευσης προς όφελος των ισχυρότερων κρατών (στον Ρ/Σ «Στο Κόκκινο 105,5»).
 
Υπάρχουν κύκλοι στην Ε.Ε., επεσήμανε από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης στην τηλεόραση του «Σκάι», που θέλουν να ρίξουν την ελληνική κυβέρνηση, ακολουθώντας την τακτική καθυστέρησης της χρηματοδότησης. «Χρηματοδότηση μνημονιακή δεν θέλουμε», ξεκαθάρισε προειδοποιώντας ταυτόχρονα πως αν οι κινήσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε οδηγήσουν στη διάλυση της Ευρωζώνης, τότε η Ιστορία θα γράψει το όνομά του με ανάλογο τρόπο.
 
Σε υψηλούς τόνους και ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης που κατήγγειλε ότι «επιχειρείται από ορισμένους σκληροπυρηνικούς κύκλους των δανειστών μας ένας δημοσιονομικός και οικονομικός στραγγαλισμός της χώρας με προφανή πολιτική επίπτωση να ρίξουν την κυβέρνηση Τσίπρα και να μην απλωθεί το παράδειγμα του ελληνικού λαού στις εκλογές. Ότι δηλαδή μπορεί να υπάρξει κι άλλος δρόμος πέρα από τη μονομερή λιτότητα και τη γερμανοκρατούμενη Ευρώπη», είπε και ζήτησε να τρέξει η ελληνική πλευρά σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο.
 
Πώς, όμως, θα απαντήσει η Αθήνα στην περίπτωση που οι δανειστές εμμείνουν στη σκληρή γραμμή; Μήπως με εκλογές; Μήπως με δημοψήφισμα; Τίποτε από τα δύο, απάντησε ευθέως ο πρωθυπουργός. «Να κάνουμε εκλογές γιατί; Για να κάνουμε το ποσοστό μας ακόμα μεγαλύτερο; Δεν υπάρχει λόγος. Η πλειοψηφία -είπε ο Αλ. Τσίπρας στο «Έθνος»- που έχουμε στη Βουλή είναι πολύ μεγάλη και σταθερή. Να κάνουμε δημοψήφισμα για ποιο λόγο; Οι εκλογές του Γενάρη είχαν, ούτως ή άλλως, δημοψηφισματικό χαρακτήρα». Ενώ, σε κάθε περίπτωση, «έχουμε εναλλακτικό σχέδιο, δεν πρόκειται να αφήσουμε την Ελλάδα στη μέγκενη κανενός εκβιασμού».
 
Ν. Φιλης: Δεν θα πάρουν τα λεφτά τους…
 
Πιο εξειδικευμένα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης διευκρίνισε ότι «αν οι δανειστές δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν χρήματα για να πληρωθούν τα δάνειά τους, τότε δεν θα τα πάρουν». Και, «οι δανειστές κάνουν έναν εκβιασμό αυτή τη στιγμή. Γίνεται μια διαπραγμάτευση, αλλά υπάρχουν και όρια στον εκβιασμό τους. Το ευρώ υποχωρεί κάτω από το δολάριο, οι μαγκιές του Σόιμπλε δεν είναι απέναντι στην Ελλάδα πλέον». Δεν είναι τυχαίο πλέον, έκλεισε σε παρέμβασή του στην τηλεόραση του ‘Alpha’, ότι βγήκαν φωνές, όπως του Ομπάμα, του Πούτιν, του Κινέζου πρωθυπουργού ή του Γιουνκέρ και μίλησαν για λύση στο ελληνικό ζήτημα.
 
Στο πλαίσιο της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, ο πρωθυπουργός θα είναι στις 8 Απριλίου στη Μόσχα (και ένα μήνα μετά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας), ενώ το τελευταίο δεκαήμερο του τρέχοντος μηνός κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελούμενο από τους Γ. Δραγασάκη, Ν. Κοτζιά, Ν. Παππά θα επισκεφθούν το Πεκίνο προετοιμάζοντας αντίστοιχο ταξίδι του πρωθυπουργού.
 
*Δημοσιεύθηκε στην Αυγή