Το μαρτύριο της σταγόνας για τη ρευστότητα των τραπεζών συνεχίζεται, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε μία από τις δύσκολες συνεδριάσεις της στη Φρανκφούρτη, ενέκρινε την επέκταση του δανεισμού για τις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA κατά 400 μόνον εκατ. ευρώ ανεβάζοντας το συνολικό ποσό του δανεισμού από τον ELA στα 69,8 δισ. ευρώ.

Από το παραπάνω ποσό, περίπου 3 δισ. ευρώ δεν έχουν χρησιμοποιηθεί από τις τράπεζες για να καλύψουν υποχρεώσεις τους, που σημαίνει πως οι τράπεζες διαθέτουν στην παρούσα φάση γι’ αυτόν τον σκοπό και μόνον, ρευστά διαθέσιμα ύψους 3,8 δισ. ευρώ. Η ΕΚΤ για ακόμη μια φορά και κάτω από το βαρύ κλίμα που έχει διαμορφωθεί σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους δεν δέχθηκε να αυξηθεί το ποσό των εντόκων που θα μπορούσαν δυνητικά να αγοράσουν οι ελληνικές τράπεζες πέραν των 15 δισ. ευρώ, καθώς τούτο θεωρείται έμμεση χρηματοδότηση προς τις ανάγκες της κεντρικής κυβέρνησης, την ίδια στιγμή που η αξιολόγηση του προγράμματος δεν έχει διενεργηθεί.

Εδαφος σε όλα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης «κέρδισε» δυστυχώς το σενάριο που μόλις προχθές ανάφερε σε συνέντευξή του ο κ. Γερούν Ντάιζελμπλουμ, ο οποίος δεν απέκλεισε την εφαρμογή ως έναν βαθμό ενός μοντέλου Κύπρου στη χώρα μας στη βάση του περιορισμού της κίνησης κεφαλαίων. Οπως παρατηρούν τραπεζικοί παράγοντες οι δηλώσεις αυτές δεν έχουν προλάβει να πυροδοτήσουν νέο κύμα εκροών καταθέσεων, κάτι τέτοιο όμως δεν θα πρέπει να αποκλείεται το προσεχές χρονικό διάστημα, αν και εφόσον δεν υπάρξουν θετικές εξελίξεις στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής και στη συνάντηση μεταξύ των κ. Τσίπρα και Μέρκελ τη Δευτέρα.

Το κακό κλίμα που δημιουργήθηκε με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών στη χώρα μας, αποτύπωναν όλοι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ενώ το κλίμα αυτό εισέπραξαν ως απόηχο και οι Ελληνες τραπεζίτες στις συναντήσεις τους με τους «εμπειρογνώμονες των θεσμών». Μολονότι οι τράπεζες γνωρίζουν καλά τη σχετική διαδικασία ενημέρωσης των εμπειρογνωμόνων σχολίαζαν πως αυτήν τη φορά ήταν κάπως διαφορετικά, όχι γιατί η συνεργασία συνάντησε προβλήματα -το αντίθετο μάλιστα- αλλά επειδή μεταξύ τους υπήρχε διάχυτη αμηχανία.

Τεχνικά κλιμάκια 
Το θέμα της ρευστότητας υπήρξε κυρίαρχο στις συναντήσεις αυτές, αφού είναι φανερό πως οι «πόροι» για τις τράπεζες δεν περισσεύουν πλέον. Mε απομειωμένες τις καταθέσεις και εκτός κανονικής γραμμής χρηματοδότησης, οι τράπεζες δεν μπορούν να διενεργήσουν πραγματικές τραπεζικές εργασίε,ς άρα δεν μπορούν να βοηθήσουν επί της ουσίας την ελληνική οικονομία να βγει από το αδιέξοδο, «εισπράττοντας» και οι ίδιες το αποτέλεσμα του αδιεξόδου αυτού. Συγχρόνως δεν μπορούν λόγω συστημικών απαγορεύσεων να βοηθήσουν ούτε το ελληνικό δημόσιο να αποπληρώσει υποχρεώσεις μέσω οποιασδήποτε μορφής δανεισμού.

Στις 27 Μαρτίου οι ελληνικές τράπεζες θα δεχθούν και τα κλιμάκια της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Κομμισιόν με επικεφαλής τον κ. Κούπμαν. Τα κλιμάκια αυτά θα έρθουν να διαπιστώσουν ποια είναι η πρόοδος των επιχειρησιακών προγραμμάτων αναδιάρθρωσης των τραπεζών, και τι χρειάζεται ακόμη να γίνει. Οι τράπεζες έχουν σε σημαντικό βαθμό ολοκληρώσει τα προγράμματα αυτά, πλην των τμημάτων τους που αφορούν σε ρευστοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων, που σε ορισμένες περιπτώσεις παραμένουν εντός χρονοδιαγράμματος και σε άλλες εκτός.

Τρεις πιθανές εξελίξεις
Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί πάντως σε σχέση με τον τρόπο που αντιμετωπίζει η ΕΚΤ τη χώρα μας, το περιοδικό Manager Magazin σε άρθρο του υποστηρίζει πως η EKT ετοιμάζεται για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, και μάλιστα διαμορφώνει σχετικά οικονομοτεχνικά μοντέλα.

Η Fernando Gonzalez Miranda, διευθύντρια του τμήματος ανάλυσης κινδύνων της ΕΚΤ, εξέτασε τρεις πιθανότητες εξέλιξης της ελληνικής κρίσης, τις οποίες παρουσίασε στην Bundesbank.

Σύμφωνα με αυτές, στην περίπτωση ξαφνικής εξόδου της Ελλάδας από την Eυρωζώνη εξαιτίας κάποιου «ατυχήματος» (Graccident) το ελληνικό κρατικό χρέος θα έπεφτε στο 5% της ονομαστικής του αξίας. Αντίστοιχα, εάν η ελληνική κυβέρνηση κατόρθωνε να επιτύχει αποχώρηση από την Eυρωζώνη στη βάση μιας ελεγχόμενης διαπραγμάτευσης, η αξία των ελληνικών ομολόγων θα υποχωρούσε στο 14%, ενώ αν η χώρα κατάφερνε να επιτύχει νέο κούρεμα του χρέους με τους δανειστές της, χωρίς να χρειαστεί να εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα, τότε τα κρατικά χρεόγραφα θα μπορούσαν να διατηρήσουν πάνω από το ένα τέταρτο της αρχικής τους αξίας (25%).

Οι πιέσεις που δέχεται η ελληνική πλευρά είναι πλέον αφόρητες, τα αυστηρά μηνύματα προς τη χώρα μας έρχονται με ακατάπαυστους ρυθμούς και είναι ξεκάθαρο ότι η Αθήνα και οι Βρυξέλλες κινούνται σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος, με απρόβλεπτες συνέπειες.

Ρευστότητα 900 εκατ. από το ΤΧΣ
Εμμεση ρευστότητα στην κυβέρνηση «προσφέρει» το ΤΧΣ με κεφάλαια ύψους 900 εκατ. ευρώ.

Τα 555,6 εκατ. ευρώ αφορούν την προμήθεια που αναλογούσε στο Δημόσιο για τις χρήσεις 2010-12 έναντι των κεφαλαίων (κρατικών ομολόγων) που συνεισέφερε στις τράπεζες λαμβάνοντας προνομιούχες μετοχές. Τα υπόλοιπα αφορούν ρευστά διαθέσιμα του Ταμείου που θα μετατραπούν σε repos χρηματοδοτώντας τις ανάγκες του ελληνικού δημοσίου. Ας σημειωθεί πως το θέμα περνά με κατεπείγουσα τροπολογία στο νομοσχέδιο περί ανθρωπιστικής κρίσης.

Το σενάριο
Εδαφος σε όλα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης «κέρδισε» δυστυχώς το σενάριο που μόλις προχθές ανάφερε σε συνέντευξή του ο κ. Γερούν Ντάιζελμπλουμ, ο οποίος δεν απέκλεισε την εφαρμογή ως έναν βαθμό ενός μοντέλου Κύπρου στη χώρα μας στη βάση του περιορισμού της κίνησης κεφαλαίων.

Κακό κλίμα
Το κακό κλίμα που δημιουργήθηκε με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών στη χώρα μας, αποτύπωναν όλοι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ενώ το κλίμα αυτό εισέπραξαν ως απόηχο και οι Ελληνες τραπεζίτες στις συναντήσεις τους με τους εμπειρογνώμονες των θεσμών.

Αδυναμία
Mε απομειωμένες τις καταθέσεις και εκτός κανονικής γραμμής χρηματοδότησης, οι τράπεζες δεν μπορούν να διενεργήσουν πραγματικές τραπεζικές εργασίες, άρα δεν μπορούν να βοηθήσουν επί της ουσίας την ελληνική οικονομία να βγει από το αδιέξοδο, «εισπράττοντας» και οι ίδιες το αποτέλεσμα του αδιεξόδου αυτού.

Πηγή: Ημερησία