Πρόσω ολοταχώς προς την Ενεργειακή Ενωση οδεύει η Ευρώπη, όπως αναμένεται να επιβεβαιωθεί και στη Συνοδο Κορυφής που διεξάγεται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, με βασικό θέμα στην ατζέντα, τη δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς σε ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο.

Τροχιά από την οποία αποκλίνει ολοένα και περισσότερο η πολιτική της ηγεσίας του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, όπως σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς, με βάση τις καθημερινές πλέον θέσεις του υπουργού Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Το σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής θέτει σειρά προτεραιότητων που στη συνέχεια θα λάβουν τη μορφή κανονισμών και οδηγιών, προκειμένου να ενσωματωθούν στο εθνικό δίκαιο κάθε χώρας. Μιλά για την πλήρη και αυστηρή εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας για την ενέργεια, για τον έλεγχο των συμβάσεων προμήθειας φυσικού αερίου μεταξύ κοινοτικών κρατών με τρίτες χώρες, κίνηση που «δείχνει» ξεκάθαρα προς τη Ρωσία, και για μια ευρωπαική ενιαία αγορά ενέργειας.

Το ερώτημα επομένως σε μια τέτοια περίπτωση είναι ποια θα είναι η στάση της Ελλάδας, όταν η ηγεσία του υπ. Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κάνει σαφές με κάθε ευκαιρία ότι θεωρεί τα παραπάνω ως ένα «κορσέ» στα σχέδιά της για «πολυδιάστατη και πολυεπίπεδη» ενεργειακή πολιτική.

Οπως σχολιάζουν στελέχη της αγοράς, με αφορμή τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής, «ΕΕ και Ελλάδα φαίνεται να διάγουν βίους παράλληλους στα ενεργειακά που όχι μόνο δεν συγκλίνουν, αλλά μάλιστα αποκλίνουν».

Επισημαίνουν ότι τη στιγμή που η ΕΕ ξεκινά την υλοποίηση της ενεργειακής ενοποίησης και της δημιουργίας της ενιαίας εσωτερικής αγοράς ενέργειας, η κυβέρνηση προαναγγέλει τη διατήρηση υπό κρατικό έλεγχο των εγχώριων ενεργειακών πόρων και των δικτύων, μαζί με την αποδυνάμωση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Θυμίζουμε ότι σε επίπεδο Ευρώπης, οι βάσεις για μια ενεργειακή ένωση μπήκαν στη συνάντηση του Ιουνίου 2014 όπου το Ευρωπαικό Συμβούλιο έθεσε τους ενεργειακούς στόχους και τις πολιτικές για το κλίμα μεταξύ των πέντε περιοχων προτεραιότητας της ΕΕ για την προσεχή πενταετία.

Στη Σύνοδο Κορυφής
Στη Σύνοδο Κορυφής που θα διεξαχθεί σήμερα και αύριο, οι αρχηγοί των κρατών-μελών της ΕΕ καλούνται να συγκεκριμενοποιήσουν περαιτέρω την προσπάθεια αυτή, εστιάζοντας στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας, στη μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ καθώς και στο ζήτημα της ενεργειακής ένωσης. Δεν είναι τυχαίο ότι στη νέα Ευρωπαική Επιτροπή που προέκυψε στο τέλος του 2014, ο Σλοβάκος Επίτροπος Ενέργειας Μάρος Σέφκοβιτς, είναι ταυτόχρονα και αντιπρόεδρος της Κομισιόν, θέση που δεν κατείχε ο προκάτοχός του Γερμανός Γκύντερ Ετινγκερ.

Αυτός είναι και ο λόγος που η ενεργειακή ένωση αποτελεί βασική προτεραιότητα για την Ευρώπη. Δεν φαίνεται ωστόσο κάτι τέτοιο, όπως σχολιάζουν κύκλοι της αγοράς, να αποτελεί προτεραιότητα και για την Ελλάδα. Οπως λένε η αγορά ηλεκτρισμού παραμένει μακριά από το ευρωπαϊκό πλαίσιο, με τη χώρα να κινδυνεύει να μετατραπεί σε αποκομμένη ενεργειακή νησίδα, και εμποδίζοντας τη συνολική πορεία της ευρύτερης περιοχής προς την ενιαία ενεργειακή αγορά.

Φέρνουν δε ως παράδειγμα τις πρόσφατες δηλώσεις αξιωματούχων της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Ε.Ε. που έκαναν λόγο για χώρα «case-study» ως προς το πως έχει κατορθώσει να διατηρήσει επί τόσα χρόνια την αγορά ηλεκτρισμού κλειστή, παρά τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και τις επισημάνσεις της Κομισιόν.

Παρόμοια διαπίστωση είχε κάνει πρόσφατα και η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη στη Deutsche Welle. «Η Ελλάδα αποτελεί παράδειγμα χώρας που δεν ευνοεί τον ανταγωνισμό. Η ΔΕΗ έχει το 80% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος στην Ελλάδα και το 97% της προμήθειας ηλεκτρισμού. Είναι προφανές ότι κατέχει απολύτως δεσπόζουσα θέση στην αγορά, και ότι ως εκ τούτου η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα δεν είναι σε κανένα βαθμό απελευθερωμένη».

Πηγή: Τα Νέα / Γ. Φιντικάκης