Με επιδίωξη προς την κατεύθυνση μιας πολιτικής λύσης για την Ελλάδα, η ελληνική αντιπροσωπεία προσέρχεται στην Σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

 Με το γενικότερο κλίμα να μην αποπνέει αισιοδοξία, και με την γερμανίδα καγκελάριο να μην αφήνει κανένα περιθώριο στην ελληνική πλευρά να προσδοκά κάποιο αποτέλεσμα στις σημερινές συναντήσεις, εντείνεται η ανυσυχία, παρατείνοντας το κλίμα αβεβαιότητας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επιβεβαιώσει τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να τηρηθεί η συμφωνία της Ευρωομάδας της 20ης Φεβρουαρίου. Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επιβεβαιώσει τη βούληση της κυβέρνησης να προωθήσει το μεταρρυθμιστικό πακέτο που στάλθηκε με την επιστολή του υπουργού οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη στο Eurogroup και να αποφασιστούν οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να υλοποιηθούν τον επόμενο μήνα, δηλαδή ως τις 20 Απριλίου.

Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι η ελληνική πλευρά θα ζητήσει την αποσαφήνιση ορισμένων ζητημάτων της απόφασης της Ευρωομάδας, τα οποία θεωρούνται «ομιχλώδη».

Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι το ζητούμενο για την ελληνική κυβέρνηση είναι να ξεκαθαριστεί ότι δεν πρόκειται για ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης του προγράμματος. Όπως σχολίαζαν, “δεν μπορούν να μας ζητάνε αυτό που δεν μπόρεσε να κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση”.

Εξάλλου, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι στην επταμερή συνάντηση, ο Αλέξης Τσίπρας θα επισημάνει την ανάγκη να βρεθεί άμεση λύση στο χρηματοδοτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα και που σχετίζεται με την ΕΚΤ. Παράλληλα, θα ζητήσει να εξεταστούν οι υπάρχουσες δυνατότητες για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της ταμειακής ρευστότητας του ελληνικού δημοσίου. Οι ίδιες πηγές υπενθύμιζαν, συγκεκριμένα, ότι η ελληνική πλευρά προτείνει την αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων, την εκταμίευση των 1,9 δισεκ. ευρώ από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα (SMPs) και την άρση της απόφασης της ΕΚΤ να μη δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εχέγγυα.

Για την σημερινή συνάντηση, το ρεπορτάζ του protothema.gr αναφέρει τα εξής:    

Ολάντ: Σεβασμός απέναντι στις δεσμεύσεις – Σουλτς: Δεν μπορεί να λέει η ελληνική κυβέρνηση ότι δεν αναγνωρίζονται όσα έχουν υπογραφεί – Τσίπρας: Θέλουμε πολιτικές πρωτοβουλίες που να σέβονται τη δημοκρατία – Κάμερον: Με την Ελλάδα ήμασταν στο ίδιο καράβι, εμείς λάβαμε δύσκολες αποφάσεις – Το πρόγραμμα της Συνόδου – Μετά τις 22:00 (ώρα Ελλάδος) η επταμερής

Στην τελική ευθεία για την κρίσιμη «μάχη» της Συνόδου Κορυφής μπαίνει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος συνοδεύεται στις Βρυξέλλες από τους κ.κ. Χουντή και Τσακαλώτο.

Με την πληροφορία περί ξεχωριστών συναντήσεων του Έλληνα πρωθυπουργού με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ να μην επιβεβαιώνεται, ο κ. Τσίπρας ετοιμάζεται για μια καθοριστική για την τύχη της Ελλάδας Σύνοδο Κορυφής, αν και, επισήμως, το ελληνικό ζήτημα δεν βρίσκεται στην ατζέντα που θα απασχολήσει τους ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ.

Το κλίμα για την Ελλάδα, ωστόσο, δεν είναι καλό και δεν επιτρέπει αισιοδοξία για μια πολιτική λύση, την οποία επιδιώκει η ελληνική πλευρά. Τουναντίον, η παρουσία του Γερούν Ντάισελμπλουμ στην επταμερή συνάντηση που ζήτησε ο κ. Τσίπρας και που θα πραγματοποιηθεί μετά το πέρας των εργασιών της πρώτης ημέρας της Συνόδου, αποτελεί ένα ξεκάθαρο «σήμα» ότι στη συνάντηση θα τεθούν και τεχνικά ζητήματα.

Κάτι τέτοιο, εξάλλου, διαφαίνεται και από την πληροφορία που «διαρρέει» και θέλει στην επταμερή συνάντηση να μην παίρνουν μέρος μόνο οι κ.κ. Τσίπρας, Γιούνκερ, Μέρκελ, Ολάντ, Τουσκ, Ντράγκι και Ντάισελμπλουμ, αλλά και συνεργάτες των Ευρωπαίων ηγετών.

Μέρκελ: Δεν περιμένω κάποια λύση, οι αποφάσεις λαμβάνονται στο Eurogroup

Την παράταση της αβεβαιότητας ως αποτέλεσμα των σημερινών διαβουλεύσεων βλέπει η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, σε δήλωση της κατά την είσοδο της στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες.
 
Συγκεκριμένα, η Άνγκελα Μέρκελ έκανε την εξής δήλωση σχετικά με την Ελλάδα: «Δεν αναμένω κάποια λύση, ούτε και άρση του αδιεξόδου. Οι αποφάσεις παίρνονται στο Eurogroup».
 
Σε παρόμοιους τόνος κινούνται και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι εταίροι, με τον Φινλανδό πρωθυπουργό Αλεξάντερ Στάμπ να δηλώνει πως: «Πρέπει να μείνουμε πιστοί στη συμφωνία του Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου, το ευρώ βασίζεται στην εμπιστοσύνη. Είναι ανάγκη να συνεχίσουν οι μεταρρυθμίσεις».

Ολάντ: Σεβασμός απέναντι στις δεσμεύσεις

«Σεβασμός απέναντι στις δεσμεύσεις». Με αυτή τη δήλωση ξεκίνησε τις δηλώσεις του ο Φρανσουά Ολάντ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. «Οι Έλληνες πρέπει να δείξουν οτι κάνουν προσπάθειες, η Γαλλία θα πράξει με τέτοιο τρόπο που να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη.  

«Πρέπει να υλοποιηθούν οι αποφάσεις του Eurogroup και να κάνει η Ελλάδα τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Η Ευρώπη από τη πλευρά της πρέπει να δώσει τα μέσα στην Ελλάδα για να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις» είπε ο Γάλλος πρόεδρος και πρόσθεσε: «Δεν με σοκάρει καθόλου η πρόθεση νέων νομοσχεδίων για την ενίσχυση των ασθενέστερων. Θα πρέπει παράλληλα όμως να ζητήσει από τους έχοντες να καταβάλουν τους φόρους τους».

 

Σουλτς: Δεν μπορεί να λέει η ελληνική κυβέρνηση ότι δεν αναγνωρίζονται όσα έχουν υπογραφεί

Κατά την είσοδό του στη Σύνοδο Κορυφής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, υπογράμμισε πως: «Εμείς από την πλευρά μας έχουμε τείνει χείρα βοηθείας στην Ελλάδα, ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά της πρέπει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της».

Ο ίδιος σημείωσε πως: «Όταν αλλάζει μια κυβέρνηση δεν μπορεί να αναιρεί τις οικονομικές συμφωνίες που κατάφερε η προηγούμενη κυβέρνηση. Ελπίζω ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει λογικούς συμβιβασμούς και θα απλώσει με τησειρά του τη χείρα βοηθείας. Θέλω πολύ να βοηθήσω την Ελλάδα, αλλά θα πρέπει και η Ελλάδα να βοηθήσει τον εαυτό της».

 

Κάμερον: Με την Ελλάδα ήμασταν στο ίδιο καράβι, εμείς λάβαμε δύσκολες αποφάσεις

Ο Βρετανός πρωθυπουργός προσερχόμενος προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες, δήλωσε: «Η βρετανική οικονομία βρίσκεται σε μια δυνατή πορεία. Η Μεγάλη Βρετανία και η Ελλάδα βρίσκονταν στο ίδιο καράβι πριν από πέντε χρόνια και η διαφορά βρίσκεται στο γεγονός πως λάβαμε δύσκολες αποφάσεις κοιτώντας στη μακροπερίοδο και ο βρετανικός λαός κόπιασε σημαντικά. Είμαι αποφασισμένος να μην αναιρέσουμε την πρόοδό μας και άλλα κόμματα στη Βρετανία θέλουν να δανειστούν, να ξοδέψουν και να φορολογήσουν περισσότερο. Θέλω να οικοδομήσουμε σε αυτό και να μην πισωγυρίσουμε».

 

Τσίπρας: Για να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη θέλουμε πολιτικές πρωτοβουλίες που σέβονται τη Δημοκρατία

«Η ΕΕ χρειάζεται πολιτικές πρωτοβουλίες που να σέβονται τη δημοκρατία και τις συνθήκες, για να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής. 

Το πρόγραμμα της Συνόδου

Επισήμως, η Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών ξεκίνησε λίγο μετά τις 16:00 (ώρα Ελλάδος), ενώ στις 20:00 είναι προγραμματισμένο το δείπνο των ηγετών και στις 22:00 θα ακολουθήσει η ενδιάμεση συνέντευξη Τύπου του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και του επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Αμέσως μετά αναμένεται να ξεκινήσει και η επταμερής συνάντηση για το ελληνικό ζήτημα, ωστόσ, ανάλογα με την πρόοδο ή μη των συζητήσεων, όλο το πρόγραμμα μπορεί να μετατεθεί κάποια ή κάποιες ώρες αργότερα.

Για το ίδιο θέμα το euro2day.gr σε εκτένες επίσης ρεπορτάζ αναφέρει τα εξής: 

                     «Πολιτικές πρωτοβουλίες με σεβασμό στη δημοκρατία και τις Συνθήκες» ζητά ο πρωθυπουργός. Δεν βλέπουν αποφάσεις σήμερα Μέρκελ και Τουσκ και δείχνουν προς το Eurogroup. Να τηρηθούν οι υποσχέσεις και να βοηθηθεί οικονομικά η χώρα ζητά ο Ολάντ.
 
Πολιτικές πρωτοβουλίες ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής, μετά την οποία αναμένεται το κρίσιμο ραντεβού με Μέρκελ, Ολάντ, Ντράγκι, Γιούνκερ, Ντάισελμπλουμ και Τουσκ.  

Ειδικότερα σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε: «Η Ε.Ε. χρειάζεται πολιτικές πρωτοβουλίες που να σέβονται και τη Δημοκρατία και τις συνθήκες έτσι ώστε να αφήσουμε πίσω μας την κρίση και να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη».

Ωστόσο, τόσο η γερμανίδα καγκελάριος όσο και ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ξεκαθάρισαν ότι δεν θα πρέπει να αναμένονται αποφάσεις σήμερα για την Αθήνα. 

Οι αποφάσεις λαμβάνονται στο Eurogroup, τόνισε η Αγκελα Μέρκελ, ρίχνοντας τον πήχη των προσδοκιών για πιθανές εξελίξεις στο ελληνικό πρόβλημα από τη Σύνοδο Κορυφής, την βραδινή σύσκεψη με τον Ελληνα πρωθυπουργό, αλλά και το ραντεβού της Δευτέρας στο Βερολίνο. 

«Μην περιμένετε μια λύση, μην περιμένετε σοβαρή εξέλιξη» για την υπόθεση της Ελλάδας, υπογράμμισε η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ προσερχόμενη στη Σύνοδο. Η κ. Μέρκελ σημείωσε ότι δεν είναι το κατάλληλο όργανο για να λάβει αποφάσεις. “Οι αποφάσεις λαμβάνονται στο Eurogroup και έτσι θα παραμείνει”, τόνισε.  

Νωρίτερα, μιλώντας στη Bundestag είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν περιμένει οριστικές αποφάσεις σήμερα ή τη Δευτέρα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος υπογράμμισε ότι η σημερινή συνάντηση “δεν θα είναι αποφασιστική για την Ελλάδα”, συμπληρώνοντας πως δεν θα ληφθούν αποφάσεις. 

Ο κ. Τουσκ δήλωσε συγκεκριμένα πως η συνάντηση της Πέμπτης «δεν είναι η τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα» και τόνισε πως «κανείς δεν θέλει Grexit ή Grexident.

Οι Ελληνες θα πρέπει να κάνουν ότι πρέπει, να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους, υπογράμμισε ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής. 

Παράλληλα, σημείωσε, η Ευρώπη θα πρέπει να θέσει στη διάθεση των Ελλήνων τα οικονομικά μέσα για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους. Υπογράμμισε ότι αντιλαμβάνεται ότι υπήρξαν εκλογές στη χώρα αλλά αυτό δεν αναιρεί τις υποχρεώσεις της χώρας. Θα κάνουμε ότι μπορούμε να κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη, κατέληξε.

Κάλεσμα στην Ελλάδα να τηρήσει τις υποχρεώσεις της απηύθυνε και ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, προσερχόμενος στη Σύνοδο. «Δεν σημαίνει ότι όταν αλλάζει μια κυβέρνηση, δεν πρέπει να σεβαστεί και τις υποχρεώσεις της χώρας», υπογράμμισε ο κ. Σουλτς, προσθέτοντας: «Ελπίζω ότι ο Τσίπρας το κατάλαβε και θα τείνει χείρα βοηθείας ώστε να μπορέσουμε να τον βοηθήσουμε». 

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ υπογράμμιζε ότι στη συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό, «θα του επαναλάβω αυτά που του έχω πει τις δύο φορές που συναντηθήκαμε. Ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ξεκινήσει τις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες, θα πρέπει να λειτουργήσει, έτσι ώστε οι δεσμεύσεις που έχει πάρει σε επίπεδο Eurogroup το 2012, και πρόσφατα, να υλοποιηθούν.

ΟΒέλγος πρωθυπουργός Μισέλ Σαρλ έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι το Βέλγιο δεν έχει παραχωρήσει στην Γερμανία και στην Γαλλία το δικαίωμα να διαπραγματεύεται για την Ελλάδα για λογαριασμό του.

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Έντα Κένι δήλωσε πως υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην πολιτική διαφωνία και στις απειλές ότι θα πλημυρίσουν τζιχαντιστές την Ευρώπη. Είναι απαράδεκτο, πρόσθεσε. Τόνισε ακόμα ότι η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας και ότι  κ. Τσίπρας ζήτησε χρόνο και χώρο και του τον δώσαμε.

Η πρόεδρος της Λιθουανίας, Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, δήλωσε πως για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα δεν ευθύνεται κανένας άλλος πέρα από την πολιτική ελίτ της χώρας. Όσον αφορά την σημερινή «μίνι-σύσκεψη», η ίδια τόνισε πως δεν θα ληφθούν αποφάσεις.

Τι ζητάει η Αθήνα

Ο κ. Τσίπρας στη σημερινή συνάντηση με τους «ισχυρούς της Ευρώπης», σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιδιώξει:

* Την επαναβεβαίωση της συμφωνίας του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, όπως τουλάχιστον την αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση. «Επιμένουμε σε αυτήν, θέλουμε να τηρηθεί, ωστόσο απαιτείται αποσαφήνιση ορισμένων αναφορών της», έλεγε στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, εξηγώντας πως «οι θεσμοί πρέπει να καταλάβουν ότι δεν συζητάμε την ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης του προγράμματος. Κάτι που δεν δείχνουν να έχουν καταλάβει τα τεχνικά κλιμάκια των Βρυξελλών, τα οποία κινούνται στη λογική του προηγούμενου προγράμματος».

Σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας αργά το βράδυ στην τηλεόραση του Alpha. «Ενας τεχνικός υπάλληλος (Κοστέλο) έστειλε επιστολή και ζητούσε να γίνει πρωθυπουργός της Ελλάδας και να αποφασίζει ποια νομοσχέδια θα ψηφιστούν», σημείωσε. Έκανε δε λόγο για «ένα θετικό σενάριο και για εμάς και για τους εταίρους. Να ακουμπήσουμε στη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου». Επίσης κατήγγειλε επικοινωνιακό πόλεμο από ορισμένους, που συνοδεύτηκε από μια προσπάθεια χρηματοπιστωτικής ασφυξίας.

* Κορυφαίο βέβαια ζήτημα για την κυβέρνηση είναι η αντιμετώπιση της χρηματοδοτικής ασφυξίας της χώρας. Και μπορεί χθες με κατεπείγουσα τροπολογία του το υπουργείο Οικονομικών να πήρε 900 εκατομμύρια ευρώ από το ΤΧΣ και η ΕΚΤ να αποφάσισε να αυξήσει το όριο του ELA κατά 400 εκατ. ευρώ, όμως τα μέτρα αυτά μόνο προσωρινή λύση δίνουν, κάτι που ξέρουν καλά και στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Αλέξης Τσίπρας θα θέσει στους συνομιλητές του το ζήτημα αύξησης του πλαφόν έκδοσης εντόκων γραμματίων, καθώς και της επιστροφής των κερδών 1,9 δισ. ευρώ, από τα ελληνικά ομόλογα που κρατά η ΕΚΤ. «Ζητάμε πολιτική διαπραγμάτευση και χρηματοδότηση. Η χώρα υφίσταται μια πίεση χωρίς λόγο μετά τη συμφωνία του Eurogroup», σημείωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης (Mega).

Χρονοδιαγράμματα και κοστολόγιο

Από την άλλη, η δέσμευση του Αλέξη Τσίπρα προς τους δανειστές θα είναι η άμεση εφαρμογή συγκεκριμένων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αναγκαίων για τη χώρα, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και σαφές κοστολόγιο. Σε καμία περίπτωση, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, αυτό δεν θα σημάνει νέα μέτρα λιτότητας, όπως μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Στην περίπτωση που οι συνομιλίες ναυαγήσουν και δεν βρεθεί κοινό σημείο με τις Βρυξέλλες, αυτό που διαβεβαιώνουν από το Μαξίμου είναι ότι «οι κοινωνικές ανάγκες προηγούνται των αναγκών των δανειστών», ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν, εξάλλου, ότι σε καμία περίπτωση οι Ευρωπαίοι αλλά και οι Αμερικάνοι δεν θα θελήσουν να δουν την Ελλάδα αποσταθεροποιημένη, καθώς τότε, τόσο από οικονομική όσο και από γεωστρατηγική άποψη το ρίσκο θα είναι μεγάλο για όλους. Αυτό βέβαια δεν θα το θέσει ξεκάθαρα απόψε ο Αλέξης Τσίπρας, ωστόσο είναι κάτι που, όπως λένε στην κυβέρνηση, «γνωρίζουν καλά όλοι». 

Μέρκελ: Δεν αναμένουμε σήμερα λύσεις για την Ελλάδα