Η έναρξη του προγράμματος εκτύπωσης χρήματος, ύψους 1,1, τρισ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μπορεί να κυριαρχεί, όμως η Φρανκφούρτη κινείται παράλληλα και σε άλλα μέτωπα για να αμβλύνει την πιστωτική ασφυξία και να τονώσει την ανάκαμψη στην Ευρωζώνη: Χθες διεξήχθη η τρίτη πράξη χρηματοδότησης των τραπεζών της περιοχής με φθηνά τετραετή δάνεια (TLTRO) και η πρώτη όπου τα δάνεια έφεραν επιτόκιο μόλις 0,05%, αφού η ΕΚΤ τον Ιανουάριο αποφάσισε να καταργήσει την προσαύξηση 0,10% που ίσχυε στους προηγούμενους δυο γύρους του Σεπτεμβρίου και του Δεκεμβρίου 2014 και που διαμόρφωνε το τελικό επιτόκιο στο 0,15%.

Η συμμετοχή ήταν υψηλή (143 τράπεζες) και αντλήθηκαν κεφάλαια 98 δισ. ευρώ, ποσό που υπερέβη κατά πολύ τις προβλέψεις της αγοράς που έκαναν λόγο για 40-50 δισ. ευρώ. Το συνολικό ποσό που έχουν αντλήσει οι τράπεζες από τα TLTRO διαμορφώνεται σε 310 δισ. ευρώ και προσδοκάται πλέον βάσιμα ότι σημαντικό μέρος αυτών θα καταλήξει στην πραγματική οικονομία.

Πιστώσεις
Πραγματικά, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η βελτίωση των οικονομικών συνθηκών στην Ευρωζώνη οδηγεί σε υψηλότερη ζήτηση για δάνεια, με τις τράπεζες περισσότερο διατειθειμένες να προσφέρουν νέες πιστώσεις. «Υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες τα κεφάλαια αυτά να καταλήξουν στην πραγματική οικονομία από ό,τι τρεις ή έξι μήνες πριν, σχολίασε ο οικονομολόγος της RBC Capital Markets Τζέιμς Ασλεϊ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο συνάδελφός του από την ΙΝG Τζέιμς Νάιτλι που σημείωσε ότι «αν και δεν έχουμε ακόμα δει σημαντική αύξηση της πιστωτικής επέκτασης, υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση και διαθεσιμότητα πιστώσεων».

Το επόμενο βήμα είναι να «ανοίξουν οι στρόφιγγες» και προς την κατεύθυνση αυτή παραπέμπει και η τελευταία έκθεση της ΕΚΤ για τις πιστωτικές συνθήκες (Bank Lending Survey) που προϊδεάζει όχι μόνο για αύξηση των ροών προς τον ιδιωτικό τομέα (κυρίως προς τις επιχειρήσεις, δευτερευόντως προς τα νοικοκυριά) αλλά και για μείωση των επιτοκίων, συμπεριλαμβανομένων των δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα την ΕΚΤ.

Μισθοί
Το αισιόδοξο μήνυμα από το χθεσινό TLTRO συνέπεσε πάντως με τα λιγότερα ευοίωνα στοιχεία για την πορεία των μισθών στην Ευρωζώνη: Σύμφωνα με την Eurostat, ο ρυθμός αύξησης των μισθών επιβραδύνθηκε στο δ’ τρίμηνο του 2014 στο 1,1% σε ετήσια βάση (από 1,4% το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο).

«Η εξέλιξη αυτή μάλλον θα εγείρει προβληματισμό στην ΕΚΤ ότι ο πολύ χαμηλός πληθωρισμός και η υψηλή ακόμα ανεργία επιτρέπει στους εργοδότες να προσφέρουν συγκρατημένες μισθολογικές αυξήσεις, κάτι που δυσχεραίνει την αύξηση του πληθωρισμού από τα τρέχοντα επίπεδα (-0,3% τον Φεβρουάριο) στα συμβατά με τη σταθερότητα των τιμών επίπεδα (κοντά, αλλά κάτω από το 2%), επισήμανε ο οικονομολόγος της IHS Χάουαρντ Άρτσερ.

Πηγή: Ημερησία / Λ. Χρυσανθοπούλου