Τρία κορυφαία στελέχη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και αρμόδιος για τον συντονισμό της οικονομικής πολιτικής Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς θα ταξιδέψουν στις 27 Μαρτίου στο Πεκίνο, όπου θα έχουν συναντήσεις με τον αντιπρόεδρο της Κίνας Λι Γουαντσάο, κορυφαίους αξιωματούχους της κυβέρνησης, υψηλόβαθμα στελέχη της Cosco, καθώς και διάφορα κινεζικά funds που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Με αυτήν την κίνηση, λίγες ημέρες πριν από το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα και τη συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, η κυβέρνηση στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα στους εταίρους.

Προετοιμασίες
Οι Ελληνες αξιωματούχοι θα μεταβούν στην Κίνα για να προετοιμάσουν την επικείμενη επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στο Πεκίνο. Με την Ελλάδα άλλωστε να παραμένει σε μια κρίσιμη καμπή στις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ενωση και ειδικότερα με το Βερολίνο, ο Αλέξης Τσίπρας είναι ξεκάθαρο ότι επιδιώκει με κάθε τρόπο να αξιοποιήσει τη γεωπολιτική δυναμική της χώρας.

Μόνο απαρατήρητο δεν πέρασε από την κυβέρνηση εξάλλου το γεγονός ότι σε μια από τις τελευταίες εκδόσεις εντόκων γραμματίων συμμετείχαν κινεζικά κεφάλαια με ποσό ύψους 100 εκατ. ευρώ. Κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι αυτό το ποσό μπορεί να είναι μικρό, αλλά αυτή η κίνηση έχει συμβολικό χαρακτήρα και είναι ενδεικτική των προθέσεων και του ενδιαφέροντος των Κινέζων για τη διεύρυνση της συνεργασίας τους με την Ελλάδα.

Και οι δύο πλευρές επιθυμούν να επεκτείνουν τη μεταξύ τους συνεργασία σε πολιτικοοικονομικό επίπεδο, με τους Κινέζους να θεωρούν ότι η σχέση με την Ελλάδα έχει στρατηγικό χαρακτήρα και επιθυμούν διακαώς να δημιουργήσουν στέρεες βάσεις για τις επενδύσεις τους στη χώρα μας.

Μάλιστα, πρόσφατα ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα επιδιώκει να συνεργαστεί με την Κίνα ώστε να αποτελέσει κύρια πύλη εισόδου των προϊόντων της στην Ευρώπη και φαίνεται πως μετά το αρχικό μούδιασμα των Κινέζων για το τι μέλλει γενέσθαι με τις επενδύσεις τους στην Ελλάδα, οι δύο πλευρές έχουν βρει κώδικα επικοινωνίας.

Κυρίαρχο θέμα στην ατζέντα των συνομιλιών με την κινεζική κυβέρνηση θα είναι οι επενδύσεις στην Ελλάδα και οι αποκρατικοποιήσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει πως το ταξίδι των τριών κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών δεν έχει πολιτικό υπόβαθρο.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να καθησυχάσει το Πεκίνο για τις επενδύσεις του στην Ελλάδα και παράλληλα να προτείνει την εισαγωγή ενός νέου μοντέλου διακρατικών συμφωνιών, κάτι που η πλευρά της Κίνας δεν βλέπει με κακό μάτι. Αλλωστε, ανάμεσα στις δεσμεύσεις της λίστας Βαρουφάκη που υποβλήθηκε στο πλαίσιο της συμφωνίας στο Eurogroup υπάρχει σαφής αναφορά για τη συνέχιση των αποκρατικοποιήσεων, οι οποίες είναι εν εξελίξει.

Μπορεί λοιπόν επισήμως η κυβερνητική αποστολή να έχει σκοπό την προετοιμασία του πρωθυπουργικού ταξιδιού στην Κίνα, ωστόσο αυτό δεν μειώνει καθόλου τη σημασία της, καθώς θα έχει διευρυμένο κύκλο επαφών με κυβερνητικά και επιχειρηματικά στελέχη για κινεζικές επενδύσεις που αφορούν σε σχεδόν όλο το δίκτυο των μεταφορών.

Στα ζητήματα που «καίνε» την κινεζική πλευρά συμπεριλαμβάνεται το λιμάνι του Πειραιά. Η Κίνα μέσω της Cosco ενδιαφέρεται για την απόκτηση του ΟΛΠ και οι συζητήσεις στη διάρκεια της επίσκεψης των Ελλήνων κυβερνητικών αξιωματούχων θα γίνουν πάνω σε αυτήν τη βάση. Η Cosco εκμεταλλεύεται τον δεύτερο και τον τρίτο προβλήτα στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και παράλληλα ενδιαφέρεται για συμμετοχή στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς.

Ο «παγωμένος» πλέον διαγωνισμός προβλέπει την πώληση του 67% του ΟΛΠ και πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θα ενεργοποιήσει τη διαδικασία, αλλά θεωρείται πολύ πιθανό να υπάρξουν αλλαγές τόσο στη σύμβαση που έχει το Δημόσιο με τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς όσο και στο ποσοστό που θα διατεθεί στον ξένο επενδυτή.

Από το 2009 μέχρι σήμερα που η Cosco ελέγχει τους δύο από τους τρεις προβλήτες η μεταφορική ικανότητα του Πειραιά διπλασιάστηκε και η κίνηση εμπορευματοκιβωτίων πολλαπλασιάστηκε, αγγίζοντας τα 3 εκατ. κοντέινερ τη χρονιά που πέρασε.

Το σχέδιο για τον Πειραιά
Η Cosco φιλοδοξεί να μετατρέψει τον Πειραιά σε σημαντικό κρίκο της εφοδιαστικής αλυσίδας στην Ευρώπη, με το Πεκίνο να επιδιώκει να καταστήσει το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας κύρια πύλη εισόδου των ασιατικών εμπορευμάτων προς την Κεντρική Ευρώπη. Βλέποντας μάλιστα οι Κινέζοι ότι μεγαλώνει διαρκώς η λίστα με τις πολυεθνικές βιομηχανίες που επιλέγουν τον Πειραιά ως πύλη εισόδου, συνειδητοποίησαν την αξία του ελληνικού λιμανιού.

Αλλωστε ο αρχικός τους σχεδιασμός πριν από έξι χρόνια προέβλεπε ότι ο Πειραιάς θα είχε τα χαρακτηριστικά ενός λιμένα μεταφόρτωσης, που θα ήταν πύλη εισόδου για προϊόντα τα οποία θα διανέμονταν σε προορισμούς μέσω θαλάσσης. Ωστόσο στην πορεία διαπίστωσαν ότι ο Πειραιάς ως λιμάνι διέλευσης για την ανάπτυξη διαμετακομιστικού εμπορίου προς τις χώρες της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης παρουσιάζει τεράστιες δυνατότητες και αυτό το απέδειξαν με τη στάση τους οι πολυεθνικοί κολοσσοί.

Εντονο ενδιαφέρον
«Μνηστήρες» από την Κίνα για πέντε… φιλέτα

Μπορεί ο Πειραιάς να αποτελεί την αιχμή του δόρατος, παράλληλα όμως οι Κινέζοι έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για πολλές επενδύσεις, όπως η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, το «Ελ. Βενιζέλος», όπου συμμετέχει το Δημόσιο με 55% και η καναδική εταιρεία PSP με 40%, η κατασκευή και η εκμετάλλευση του αεροδρομίου στο Καστέλι στην Κρήτη, ενώ στα θέματα που θα συζητηθούν περιλαμβάνεται και η ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού, καθώς συμμετέχουν στο σχήμα που αναδείχθηκε ως προτιμητέος επενδυτής.

Συγκεκριμένα, το κινεζικό γκρουπ Foshan συμμετέχει με τη Lamda Development στο σχήμα που αναδείχτηκε από το ΤΑΙΠΕΔ ως προτιμητέος επενδυτής για την απόκτηση του 100% των μετοχών της εταιρείας «Ελληνικό ΑΕ» αντί 915 εκατ. ευρώ. Η κυβέρνηση θέλει ουσιαστικά να υιοθετήσει ένα διαφορετικό μοντέλο που θα μεγιστοποιεί τα οφέλη για το ελληνικό Δημόσιο. Παράλληλα, η Cosco αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον της για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, επιθυμώντας ουσιαστικά να «δέσουν» οι κρίκοι της εφοδιαστικής αλυσίδας από τον Πειραιά προς τη Βόρεια Ευρώπη.

Επίσης, οι Κινέζοι ενδιαφέρονται για την εξαγορά του 55% του «Ελ. Βενιζέλος». Πρώτες στη λίστα των μνηστήρων για τον διεθνή αερολιμένα είναι η Shenzhen Airport, ένα κινεζικό fund που δραστηριοποιείται στον τομέα διαχείρισης αεροδρομίων, και η Friedmann Pacific Investment Holdings, ένας επίσης κινεζικών συμφερόντων όμιλος με δραστηριότητες και στον τομέα των αερομεταφορών.

Η Shenzhen Airport είναι διαχειρίστρια του ομώνυμου αεροδρομίου Shenzhen, το οποίο είναι το τέταρτο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Κίνας. Η Friedmann Pacific Investment Holdings διαχειρίζεται ενεργητικό ύψους 1,5 δισ. δολαρίων και συμμετέχει στην China Aircraft Leasing Company που παρέχει υπηρεσίες leasing αεροσκαφών στην Ασία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη λίστα των επενδύσεων επί ελληνικού εδάφους οι Κινέζοι επαναφέρουν και το Καστέλι, όπου η Foshan ενδιαφέρεται για την κατασκευή και την εκμετάλλευση του αεροδρομίου.

Πηγή: Το Έθνος – Κ. Νάνος