από το ελληνικό τμήμα της ένωσης ευρωπαίων δημοσιογράφων (ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ)

Για 16η συνεχή χρονιά, το ελληνικό τμήμα της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων απένειμε τα βραβεία ήθους και δημοσιογραφικού προσανατολισμού “Κωνσταντίνος Καλλιγάς”, τιμώντας την μνήμη του ιδρυτού και πρώτου προέδρου του.

Σε μία σεμνή τελετή, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συσκέψεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, τα Δημοσιογραφικά Βραβεία “Κωνσταντίνος Καλλιγάς” 2015 (Αλφαβητική σειρά) απενεμήθησαν στους δημοσιογράφους

Ø  ΛΕΩΝΙΔΑΒΑΡΟΥΞΗ       ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΤΡΙΣ ΠΥΡΓΟΥ

Ø    ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΚΙΤΣΗ        EURO2DAY.GR, ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΠΕΝΔΥΣΗ

Ø    ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΡΑΛΟΓΛΟΥ      CAPITAL.GR

Ø    ΕΥΑ ΜΠΟΥΡΑ                    ΝΕΡΙΤ TV

Ø    ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ  KONTRA TV

Ø    ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΟΥΛΙΔΟΥ       PROTAGON.GR

Ø    ΗΛΙΑΣ ΣΙΑΚΑΝΤΑΡΗΣ       ALPHA TV

Και δόθηκαν Τιμητικές Διακρίσεις “Κωνσταντίνος Καλλιγάς” 2015(Αλφαβητική σειρά) στους

Ø  ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Ø  ΘΑΛΗΣ ΚΟΥΤΟΥΠΗΣ

Ø  ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΩΜΑΙΟΣ

Ø  ΜΑΝΟΣ ΣΤΑΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

Ø  ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΤΣΙΚΝΗΣ

Αναφερόμενος στον θεσμό και στο πρόσωπο του Κων. Καλλιγά, ο πρόεδρος του ελληνικού τμήματος της ΕΕΔ Αθανάσιος Χ. Παπανδρόπουλος είπε ότι «τα βραβεία απονέμονται σε μία κρίσιμη για την ελληνική δημοσιογραφία περίοδο, όπου το ήθος και ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας δέχονται ισχυρά και πολύπλευρα κτυπήματα. Το ίδιο, όμως, ισχύει και για την Ευρώπη, που βρίσκεται στην δίνη ενός σκληρού παγκόσμιου νομισματικού και οικονομικού ανταγωνισμού, με νέους παίκτες να διεκδικούν μερίδια στην διεθνή αγορά. Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρώπη, όπως πίστευε και ο Κων. Καλλιγάς, πρέπει να επανανακαλύψει την πολιτιστική της ταυτότητα και να εδραιώσει τις αξίες της δημοκρατίας και της ελευθερίας για τις οποίες τόσους αγώνες έκανε. Γι αυτό, είναι ανάγκη, πέρα από το οικονομικό Μάαστριχτ, να υπάρξει και ένα αντίστοιχο πολιτιστικό, που σήμερα είναι όσο ποτέ άλλοτε απαραίτητο».

Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απεύθυναν ο διευθυντής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα κ. Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ  Νίκος Φίλης και εκπρόσωποι δημοσιογραφικών οργανώσεων.

Μετά τη βράβευση ακολούθησε ομιλία του κου Τάσου Παπαδόπουλου, δημοσιογράφου με θέμα: “Η Δημοσιογραφία στην ψηφιακή εποχή”.

 

ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ  ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

 

            Το ελληνικό τμήμα συμπληρώνει φέτος 36 χρόνια από την ίδρυσή του, το 1979. Από τότε μέχρι και το τέλος του 2014 διοργάνωσε στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και την Πάτρα τρεις διεθνείς Γενικές Συνελεύσεις της ΕΕΔ, 18 διεθνείς συναντήσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής, πέντε απονομές των διεθνών βραβείων δημοσιογραφίας της ΕΕΔ, 16 διεθνή σεμινάρια και μία ευρω-μεσογειακή συνάντηση δημοσιογράφων. Μέσω του υποφαινομένου, άσκησε επί έξι χρόνια την διεθνή προεδρία της ΕΕΔ, στην διάρκεια της οποίας η Ένωση ίδρυσε 10 νέα τμήματα στην μετακομμουνιστική ανατολική και κεντρική Ευρώπη, στην Κύπρο και στην Μάλτα.

          Στην εξαετία αυτή, η διεθνής οργάνωση της ΕΕΔ, ως εταίρος και σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανέλαβε πανευρωπαϊκές πρωτοβουλίες ενημέρωσης για τον κοινωνικό αποκλεισμό, τον εκδημοκρατισμό των ΜΜΕ στις πρώην κομμουνιστικές χώρες, την διεύρυνση της ΕΕ, την ελευθερία του Τύπου στην ψηφιακή εποχή και την ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Υπήρξαν επίσης παρεμβάσεις στην Τουρκία και στην Σλοβακία σε περιπτώσεις διώξεως δημοσιογράφων και περιορισμού της ελευθερίας έκφρασης.

          Το ελληνικό τμήμα της ΕΕΔ διοργάνωσε φέτος για 16η φορά τα Βραβεία Κ. Καλλιγά και τα 25 τελευταία χρόνια πήρε μέρος σε 8 κοινοτικά προγράμματα εκπαίδευσης ανέργων δημοσιογράφων και δημιουργίας συνεταιριστικών επιχειρήσεων από μετανάστες δημοσιογράφους και συναδέλφους με ειδικές ανάγκες.

          Σήμερα, η ΕΕΔ έχει 23 τμήματα σε ισάριθμες ευρωπαϊκές χώρες, η δύναμή της ανέρχεται σε 2.500 μέλη και συνεργάζεται άμεσα με την Ένωση Κοινοβουλευτικών Συντακτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Συμμετέχει επίσης με εκπρόσωπό της στην επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ελευθερία των ΜΜΕ.

          Επίτιμα μέλη της είναι οι πρώην πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ.κ. Ζακ Ντελόρ και Ζαν Σαντέρ, ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ.Μπαρόν Κρέσπο, ο πρώην γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ κ. Χαβιέ Σολάνα, η σημερινή αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κυρία Βιβιάν Ρέντινγκ, ο πρώην Επίτροπος Πινέϊρο, ο πρώην Ολλανδός πρωθυπουργός κ.Λούμπερς και ο Ισπανός Διάδοχος του θρόνου. Επίσης, επίτιμο μέλος μας υπήρξε ο αποβιώσας πρόεδρος της Τσεχίας Βάτσλαβ Χάβελ.