Από την Νέα Υόρκη, όπου και βρίσκεται

Αίσθηση έχουν προκαλέσει οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου από τη Νέα Υόρκη για το ενδεχόμενο ελληνοαμερικανικής συνεργασίας σχετικά με την αξιοποίηση των φυσικών πόρων της περιοχής. Στις δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε στον ρόλο των ΗΠΑ για την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή σημειώνοντας επίσης ότι «η Ελλάδα με την Κύπρο και λόγω των νέων πλέον κοιτασμάτων φυσικού αερίου αλλά και πετρελαίου στην ευρύτερη περιοχή, σε συνεργασία με το Ισραήλ, μπορούν να διαμορφώσουν ένα μεγάλο τόξο ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και να αντιμετωπίσουμε πλέον την απειλή που δέχεται το ΝΑΤΟ στο νότιο μέρος, που λέγεται ισλαμικός φονταμενταλισμός με την παρουσία του ISIS».

Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε νωρίτερα με την Αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδια για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Victoria Nuland, ο Πάνος Καμμένος αποκάλυψε ότι πρότεινε «μία GtoG (government to government) agreement με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ώστε να υπάρχει συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου». Αυτό, πρόσθεσε, «θα οδηγούσε και θα οδηγήσει πιθανόν, σε μια λύση η οποία δεν έχει να κάνει με τις οποιεσδήποτε πιέσεις δεχόμαστε από τους δανειστές μας. Είναι αντιληπτό, ότι αν προχωρήσουμε σε μια συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου και του πετρελαίου με ποσοστό 70-30, αυτό θα οδηγήσει σε μια γραμμή χρηματοδότησης που θα μας απαλλάξει από πολλά προβλήματα». Σύμφωνα πάντα με τον υπουργό, η απάντηση της αμερικανικής πλευράς αναμένεται, αν και ο ίδιος εκτίμησε πως «οποιαδήποτε συνεργασία είναι αυτή και με οποιονδήποτε τρόπο, θα είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών και προς το συμφέρον της ασφάλειας της ευρύτερης περιοχής».

H δήλωση αυτή έρχεται δύο μήνες πριν από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών της 15ης Μαΐου στο διεθνή διαγωνισμό για την παραχώρηση των 20 υποθαλάσσιων οικοπέδων υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και Κρήτη, για τον οποίο έχουν εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον κορυφαίες εταιρείες του κλάδου όπως η Shell, η ΒP, η Εxxon Mobil και η Total.

Σημειώνεται ότι τα πρόσφατα εμπρηστικά σχόλια του ΥΕΘΑ για το άνοιγμα των ελληνικών συνόρων και τη χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων σε λαθρομετανάστες σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις, προκάλεσαν εμπλοκή για την ομόφωνη υιοθέτηση από τη Γερουσία του ψηφίσματος για την επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας μετά από αντίδραση του Ρεπουμπλικανού γερουσιαστή της Ιντιάνα, Dan Coats, ο οποίος συγκαταλέγεται σε εκείνους που υποστηρίζουν ότι πρέπει να καταργηθεί το πρόγραμμα απαλλαγής θεωρήσεων (visa waiver program) στο οποίο έχει ενταχθεί η χώρα μας από το 2010. Τελικά ο Αμερικανός γερουσιαστής ήρε την απόφασή του για το ψήφισμα της 25ης Μαρτίου έπειτα από επιστολή που του απέστειλε ο Έλληνας πρέσβης στην Ουάσιγκτον, Χρήστος Παναγόπουλος.

e-amyna

Καμμένος: Σημαντικές για την Ελλάδα οι παρεμβάσεις Ομπάμα στην ΕΕ